Cremeș – simplu și natural. O rețetă rapidă și un rezultat delicios

După nume, Cremșnitul sau Cremeșul ar fi de origine germană: Kremschnitte. Dar, negăsindu-se în dicționar, probabil fiind un regionalism a lăsat loc de-a lungul timpului, de interpretări în legatură cu adevărata sa origine. Pentru prima data la noi apare în cartea de bucate a Sandei Marin (1936), sub denumirea de „Placintă cu crema de vanilie”, dar este posibil sa se fi folosit înainte sub denumirea de „Cremșnit”. În Europa, Cremșnitul are diferite denumiri: carré glacé în Belgia, tompouce –  Țările de Jos, kremšnita – Croația, millefeuille – Franța, Kremschnitte – Germania, vanilla slice – Marea Britanie, kremówka (papieska) sau napoleonka – Polonia, krempita – Serbia. În sudul României se numește Cremșnit, iar în Transilvania și Banat îl numim simplu, CREMEȘ. 

Dincolo de istoria cunoscută sau mai puțin cunoscută a celei mai gustoase prăjituri cu cremă de vanilie, cremeșul rămâne și în zilele noastre, mai ales în zona Ardealului, un desert extrem de apreciat. Nu este nici foarte caloric iar consumat în cantități rezonabile, nu ne pune în pericol greutatea corporală. Culinaria Magazin Sălăjean vă propune o rețetă de Cremeș simplă și foarte rapidă.

Timpul de preparare este relativ scurt, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui. Mai greu va fi cu… așteptarea, până în momentul în care lingurița va străpunge straturile crocante de foietaj și aromata cremă de vanilie din bucata generoasă cu care ne vom delecta, la final.

Ingrediente principale

-1 pachet aluat foietaj din comerț 

-Cremă de vanilie clasică

Pentru cremă avem nevoie de:

-5 ouă

-250 – 300 grame zahăr (depinde cât dorim să fie de dulce)

-200 grame făină tip “000”, cernută

-1 litru lapte 

– un praf mic de sare

– esenţă de vanilie două lingurițe (sau zahăr vanilinat două – trei pliculețe ori, dacă avem,  alegerea ideală este miezul unei păstăi de vanilie)

-80 grame unt proaspăt

Mod de preparare

Se amestecă într-un castron făina, vanilia, ouăle întregi, zahprul și se adaugă treptat o ceșcuță de lapte rece, din cantitatea de 1 litru pe care o punem între timp la foc moderat, să fiarbă. Amestecăm așadar până obținem o compoziție groasă. Separat fierbem laptele (1 litru) cu un praf de sare. Când este fierbinte (dar nu complet fiert), turnăm peste  compoziția din făină, zahăr și ouă, și punem totul pe foc încă câteva minute, amestecând continuu. Nu abandonați crema pe foc pentru că se prinde de cratiță imediat și va avea un gust de afumat, total nepotrivit. Dacă sesizăm cocoloașe, strecurăm toată compoziția imediat ce am împreunat toate ingredientele, cât este încă în stare lichidă, înainte de a fi groasă. Punem așadar pe foc și amestecăm până crema devine groasă și îmbracă lingura. Când apar primele mici clocote în cremă, aceasta este gata și trebuie luată imediat de pe foc. Adăugăm imediat untul în stare solidă (nu îl topim) și amestecăm până când acesta va fi incorporate în cremă. Lăsăm crema să se răcească puțin.

În timp ce preparăm crema, coacem foile, până devin aurii. Foile pot fi coapte oricând, chiar și cu o zi înainte. După ce s-au răcit, așezăm crema caldă pe una din foi, acoperim cu cea de-a doua și pudrăm cu zahăr pudră, după preferințe. Operațiunea se poate desfășura într-o tavă, pentru a evita scurgerea cremei. Se servește după ce a fost ținut la rece câteva ore.

Dacă dorim o cremă ceva mai aerată, mai înaltă, putem bate separat albușurile celor cinci ouă și le încorporăm în crema de vanilie pe care o preparăm așa cum am arătat mai sus, însă doar cu gălbenușurile, adăugăm spuma când crema este caldă dar nu fierbinte, după ce este gata, evident. Ultima foaie, cea de deasupra, se poate sfărâma complet (și mărunt) deasupra cremei iar astfel tăierea prăjiturii se va face mult mai ușor.

 O altă variantă este ca ultima foaie să o porționăm direct pe tavă, tăind cu cuțitul forma pătratelor (dar nu trebuie tăiat aluatul în toată grosimea lui,  ci doar parțial). În final foaia coaptă va avea deja pătratele de prăjitură formate. Atenție însă cum luați foaia de pe tavă, să nu se rupă. Atenție și la foi: nu se folosesc foi de plăcintă (cele foarte subțiri) ci aluat tip foietaj, pachetele sunt mai groase.

Leave a Comment