RAFTUL CU CARTE – Români fără țară: vlahii sud-dunăreni, goralii, volohii din Carpații Păduroși, deportații în Siberia și Kazahstan

autor: Boerescu Dan-Silviu

Purtați de o soartă cruntă în toate colțurile lumii, românii nord- și sud-dunăreni au avut de înfruntat o serie incredibilă de provocări, de la deportări până la anularea identității naționale, prin asimilare forțată sau, uneori, chiar exterminare. Și astăzi rezistă, însă, grupări compacte de români în Balcani dar și în alte zone, precum, Polonia, Carpații Păduroși, Maramureșul istoric, dar și Kazahstan ori Kîrghistan, dând în continuare lecții de demnitate și de supraviețuire.
Vlahii sud-dunăreni în furtunile istoriei: ar(o)mâni, fârșeroți, megleniți, grămoșteni, istro-români, timoceni
Dodecalogul aromânilor în viziunea Matildei Caragiu Marioțeanu și „diaspora din România”
Principatul aromân din Pind, un vis care a durat fie o zi (!), fie trei ani
Goralii – stră-românii din Polonia
Volohii din Carpații Păduroși
O prostie a lui Averescu: românii din Maramureșul istoric
Epopeea deportaților în Uniunea Sovietică, din Siberia până-n Kazahstan
ISTORII SECRETE (50 de volume)
Am fost prea multă vreme prizonierii stereotipurilor patriotarde din manualele de istorie, care au falsificat – vreme de mai multe generații – semnificația unor fapte și evenimente care ne definesc ca popor. Uneori, trucajele propagandistice s-au realizat prin omisiune, alteori prin folosirea de clișee specifice luptei de clasă de inspirație sovietică.
Însă, în momentul de față, când accesul liber la informație nu mai este o utopie, putem puncta altfel o sumedenie de episoade istorice și putem privi personajele exponențiale ale diferitelor epoci în toată complexitatea lor umană, fără teama de a deveni culpabili în ochii cenzurii, dar și cu riscul inerent de a șoca naționaliștii, protocroniștii sau extremiștii, indiferent de culoare lor politică.
Spre descifrarea istoriei secrete a României!
Un proiect editorial INTEGRAL

Cartea poate fi comandată de la Web: http://eintegral.ro

One Thought to “RAFTUL CU CARTE – Români fără țară: vlahii sud-dunăreni, goralii, volohii din Carpații Păduroși, deportații în Siberia și Kazahstan”

  1. Sentinta TPI Nuremberg!

    Erau deportati colaborationistii cu regimul nazist!

Leave a Comment