RAFTUL CU CARTE – Focul care nu purifică: marile incendii din România secolelor XVII-XXI

autor: Boerescu Dan-Silviu

Considerat un element sacru în ritualurile religioase de demult, în viața de zi cu zi, în vechime, dar și în epoca modernă a României, focul a reprezentat un prăpăd nimicitor, care a distrus așezări întregi, biserici, teatre sau – nu departe de prezent – cluburi, făcând un număr impresionant de victime umane și fiind asociat cutremurător cu ravagiile războaielor, cu prostia omenească dar și, uneori, cu perversiunile sexuale(!) sau cu latura ocultă a existenței umane și fenomenele paranormale.
„Cântecul de jale” al unui oraș ars complet de tătari
Ștefan cel Mare arde din temelii Brăila. Focurile de demult și incendiile epocii moderne
Cum a fost Bucureștiul pârjolit în ziua de Paște din joaca unui copil neastâmpărat
Fantomele din Foișorul de Foc și istoria pompierilor români
144 de torțe umane după furtul podoabelor de aur ale unor moaște
Focul de 850 de zile de la Moreni
Odiseea Teatrului Național din București: bombardat de nemți, dărâmat de comuniști, reclădit și incendiat într-un act de protest politic
Vinovații fără vină pentru care nu se știe dacă se va face vreodată lumină: victimele de la Colectiv
Colecția APOCALIPTICA (8 volume)
În istoria lor tumultuoasă și contradictorie, adesea confiscată și falsificată de literatura de propagandă, România și românii s-au confruntat cu nu puține scene și situații apocaliptice. De multe ori, dintr-o ipocrită „pudoare istorică” s-a preferat trecerea lor cu vederea sau exilarea lor în paginile îngălbenite de trecerea vremii ale unor cronici și documente de arhivă nefrecventabile.
Democratizarea accesului la multe dintre informațiile „clasificate”, „secrete”, petrecută în ultimele decenii, a scos din nou la lumină – chiar dacă una crepusculară! – o serie de întâmplări, dezastre și catastrofe ținute multă vreme sub obroc și ocultate cu bună știință.
Poate că acum este momentul să le dezambiguizăm și să încercăm să învățăm ceva din aceste pagini întunecate ale unei istorii vremelnic trunchiate…
Un proiect editorial
INTEGRAL

Cartea poate fi comandată de la Web: http://eintegral.ro

Leave a Comment