RAFTUL CU CARTE: Ars Alchimica – Şapte tratate în care se vorbeşte despre Natură, Ştiinţă şi Arta Spagirică

Ars Alchimica cuprinde 7 tratate de alchimie scrise de Paracelsus în diferite perioade. Scrierile lui Paracelsus se disting mai ales prin manieră concisă și totodată cuprinzătoare în care sunt expuse ideile. Din acest punct de vedere, ele pot fi comparate cu lucrările lui Tales, Heraclit, Pitagora, Anaxagora și Hipocrat. După cum spune un discipol al sau:
„În tratatele lui Paracelsus nu există nicio neclaritate și dacă vom urmă căile pe care ni le-a arătat, avansând în același timp în domeniul științei fizice, vom descoperi cele mai însemnate comori îngropate în locurile pe care ni le-a indicat cu ajutorul baghetei sale magice”.
Cu toate că este posibil să-l privim pe Paracelsus în lumina oricărei perspective, singură cale de a înțelege corect omul și strădania să este aceea de a evita tendința de a ignoră caracterul mistic în favoarea celui rațional, pe scurt, de a acceptă dualitatea naturii sale. El a scris foarte mult despre tainele Cabalei și secretele alchimiei și magiei naturale. Pe de altă parte, a fost un susținător fidel al cercetării experimentale, criticându-i vehement și constant pe cei ce refuzau să scruteze problemele la originile lor și care acceptau cu ochii închiși autoritatea celor din vechime.

Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro/

Leave a Comment