RAFTUL CU CARTE: Anatomia melancoliei

Autor: Robert Burton

Spre deosebire de Bacon, Burton afirmă că cea mai mare necesitate a omenirii este cunoaşterea psihologiei, nu a ştiinţei naturale. Tratatul său vast analizează în detaliu omniprezenţa boala iacobină – melancolia – despre care medicina vremii considera că este provocată de un exces de bilă neagră, conform teoriei umorilor, foarte răspândită în acea perioadă. Cartea lui Robert Burton a fost publicată sub pseudonimul Democrit Junior, în 1621, şi s-a bucurat de o mare popularitate.
Mai târziu, mulţi autori au fost foarte influenţaţi de umorul, dibăcia lingvistică, erudiţia şi aspectul creativ al acestei lucrări. Samuel Johnson o consideră una dintre cărţile sale preferate şi aceasta a continuat să se numere printre lucrările favorite ale scriitorilor din secolele XX si XXI, printre care Anthony Burgess.
Anatomia melancoliei este considerată una dintre cele mai valoroase lucrări ale omenirii, având în vedere că se fundamentează pe un summum de întrebări şi răspunsuri generate de provocările existenţiale; astfel, volumul de faţă devine o sinteză a cunoaşterii solide a vremii, un adevărat tratat de dimensiuni enciclopedice, de cunoştinţe vaste din medicina, mitologie, literatura, istorie – un eseu filosofic cuprinzător. Copleşitoare prin vastitatea domeniilor pe care le sondează, opera lui Robert Burton se constituie într-o construcţie magnifică, unică şi valoroasă atât pentru literatură, cât şi pentru începuturile unor noi domenii ale cunoaşterii, precum psihologia, psihosociologia şi psihanaliza.
Publicată sub pseudonimul Democrit Junior, în 1621, Anatomia melancoliei s-a bucurat de o mare popularitate. Mai târziu, mulţi autori au fost influenţaţi de umorul, rafinamentul lingvistic, eruditia şi aspectul creativ ale acestei lucrări. Samuel Johnson o consideră una dintre cărţile sale preferate şi aceasta a continuat să se numere printre lucrările favorite ale scriitorilor moderni şi contemporani.

Cartea poate fi comandată de la https://www.edituraherald.ro

Alte articole

Leave a Comment