Sălajul „la volan”: daune RCA puţine, dar consistente

Primele trei judeţe în ceea ce priveşte valoarea daunei medii pe poliţa RCA sunt, în cazul persoanelor fizice, Suceava (9.401 lei), Sălaj (9.192 lei) şi Călăraşi (8.127 lei), iar în cazul persoanelor juridice Suceava (16.338 lei), Arad (11.551 lei) şi Satu Mare (11.047 lei), relevă un studiu realizat de compania de consultanţă Milliman la comanda Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Din datele puse la dispoziţie de către companiile de asigurare a reieşit că, în cazul persoanelor fizice, frecvenţa daunei creşte proporţional cu capacitatea cilindrică a autovehiculului (de la 3,78 la sută sub 1.200 cmc la 7,91 la sută peste 2.500 cmc), dar scade odată cu creşterea vârstei deţinătorilor (de la 6,14 la sută sub 25 de ani la 4,59 la sută peste 40 de ani). În plus, frecvenţa daunei s-a dovedit a fi mai mare în cazul autobuzelor (7,98 la sută), şi mai redusă  la motociclete (1,28 la sută). În ceea ce priveşte autoturismele persoanelor fizice, cel mai răspândit mijloc de deplasare, frecvenţa a fost de (4,94 la sută).

De asemenea, s-a constatat că segmentul vehiculelor de tipul cap-tractor deţinute de persoane juridice înregistrează cea mai mare frecvenţă a daunei (15,87 la sută), precum şi cea mai ridicată valoare a daunei medii (18.564 lei).

Analiza solicitată de ASF, care va fi repetată odată la şase luni,  s-a bazat pe informațiile referitoare la primele și daunele brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 și 2015).

 Bucureşti şi Constanţa  deţin primele locuri  în topul şoferilor periculoşi

 Cei mai „periculoși” șoferi, de care ar trebui să vă feriți atunci când îi întâlniți pe șosele, sunt șoferii bucureșteni și constănțeni. Potrivit studiului ASF, frecvența daunei este de 6,78 la sută în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în București și de 6,40 la sută în cazul înmatriculărilor în Constanța. În cazul Capitalei,  una dintre explicații este, cu siguranţă, traficul infernal din Capitală, posibil factor de favorizare a accidentelor. Urmează în clasament cei cu mașini înmatriculate în Iași, 6,27 la sută, și Ilfov cu 5,89 la sută, Covasna cu 3,15 la sută şi Sălaj cu 3,42 la sută. Cifrele sunt valabile pentru persoane fizice.

În cazul persoanelor juridice valorile aproximativ se dublează, iar clasamentul se schimbă. Cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatricultae în Cluj, Ilfov, Iași, Galați, Dolj (peste 11 la sută) iar cele mai puține la cele din Călărași, Caraș Severin, Botoșani, Harghita, Hunedoara Covasna, Sălaj (între şase şi şapte la sută).

Alte articole

Leave a Comment