Șmecherie pentru a fenta sistemul: Părinții își schimbă domiciliul, pe hârtie, pentru a-și înscrie copiii la școala preferată

Şcolile din centrul oraşului sunt cele mai căutate de părinţii care vor să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare. În ultimii ani, toţi mai mulţi zălăuani, inclusiv cei care locuiesc în mediul rural, au apelat la tehnica „viza de flotant” pentru a-şi putea înscrie copiii la alte şcoli decât cele la care au fost arondaţi.

Măsura „viza de flotant” luată de mulţi părinţi nu este una ilegală. Legea permite acest lucru şi foarte mulţi recunosc că şi-au înscris sau intenţionează să-şi înscrie copiii la şcolile din centrul municipiului pentru faptul că serviciul lor se află în zonă. „Anul acesta copilul meu trebuie să înceapă şcoala. Suntem arodaţi la o şcoală de cartier şi sinceră să fiu, din prisma faptului că locul meu de muncă este în centru, intenţionez să-mi înscriu copilul la o şcoală din zonă. În acest sens, am recurs la metoda viza de flotant, apelând la părinţii care locuiesc pe o stradă arondată la Şcoala Simion Bărnuţiu. Practic acum locuim la părinţi. Nu cred că am comis sau comit vreo ilegalitate. Pur şi simplu am apelat la metoda asta ca să ne uşurăm situaţia”, spune o mămică din municipiul Zalău care, de aproximativ o săptămâna, a obţinut „viza de flotant”.
În fiecare an, în perioada înscrierilor, dar şi în perioada premergătoare înscrierilor în clasa pregătitoare, numărul solicitărilor pentru vize de flotant creşte. Mulţi părinţi s-au gândit la această situaţie încă de la începutul anului şcolar 2015-2016. „În toamnă, la începutul anului şcolar m-am gândit că fetiţa mea urmează să meargă la şcoală. Locuim în cartierul Brădet, iar locurile noastre de muncă, atât al meu cât şi al soţului, se află în zona centrală. Atunci ne-am făcut viză de flotant pentru ca să ne putem înscrie fiica la o şcoală pe centru. Ştiţi, poate greşec sau nu, dar nu pot să compar o şcoală de cartier cu una de pe centru”, povesteşte o altă mămică care intenţionează să-şi înscrie fetiţa la şcoală. Această “metodă” la care recurg părinţii se datorează şi faptului că cel mai important criteriu pentru înscrierea la şcoală rămâne domiciliul. Mai exact, prioritate în şcoală au copiii care locuiesc în zona respectivă. Conform criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei, prioritate au şi în acest an copiii cu un grad de handicap, orfanii, dar şi cei care mai au fraţi în şcoala respectivă.

În februarie, vizele de flotant – în creştere

Potrivit Primăriei Municipiului Zalău, cererile pentru eliberarea acestui document în ultima perioadă au crescut, comparativ cu alte perioade din an. Dacă media lunară a vizelor de flotant eliberate a fost de 90, în luna februarie 2016 – când au început „pregătirile” pentru înscrierea în clasa pregătitoare numărul vizelor eliberate a ajuns la 136. Situaţia este cunoscută şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), care confirmă faptul că unităţile de învăţământ de pe centru sunt cele mai căutate. Inspectorul şcolar general Maria Pop, confirmă faptul că viza de flotant, legală de altfel, este un criteriu acceptat pentru înscrierea copiilor la şcoală. „Da, am avut şi în anii anteriori astfel de situaţii şi cu siguranţă vom avea şi în acest an. Înscrierile încep de săptămâna viitoare şi vom vedea atunci câţi părinţi au apelat la această variantă”, a spus reprezenatntul IPJ Sălaj. Un lucru este însă cert: în ultimii ani, înscrierile pe baza vizei de flotant au explodat în cazul celor mai bune şcoli din municipiul Zalău. Părinţii obţin documentul pentru a-şi înscrie copiii la şcoala dorită şi astfel unele unităţi sunt supraaglomerate, iar altele au clase goale.

Numărul claselor pregătitoare la şcolile din municipiului Zalău

Planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017 trimis spre aprobare la Ministerul Educaţiei cuprinde 25 de clase numai în municipiul Zalău. O clasă cuprinde minimum 25 de copii ceea ce înseamnă că peste 600 de preşcolari vor fi începând cu anul 2016-2017 elevi. Situaţia claselor pregătitoare se prezintă astfel: Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău – o clasă cu predare în limba română; Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău – trei clase cu predare în limba română şi o clasă cu predare în limba maghiară; Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău – două clase cu predare în limba română şi o clasă cu predare în limba maghiară; Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău – o clasă cu predare în limba română; Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Zalău – o clasă cu predare în limba română; Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău – trei clase cu predare în limba română; Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” – patru clase cu predare în limba română, o clasă cu predare în limba maghiară şi o clasă cu predare în limba germană; Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău – trei calse cu predare în limba română; Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău – două clase cu predare în limba română; Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău – o clasă cu predare în limba română şi Liceul Reformat „Wesselenyi” Zalău – o clasă cu predare în limba maghiară.

Înscrierea în clasa pregătitoare începe săptămâna viitoare

Potrivit calendarului realizat de Ministerul Educaţiei, în perioada 24 februarie – 3 martie, în fiecare unitate de învăţământ în care se desfăşoară activitate specifică clasei pregătitoare, va fi organizată „Ziua porţilor deschise”, o zi în care părinţii, copiii şi alte persoane interesate pot vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi pot purta discuţii cu personalul unităţii de învăţământ implicat în această activitate. Prima etapă de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, pentru anul şcolar 2016-2017, va începe luni 29 februarie şi va dura până în 18 martie, conform Ministerului Educaţiei. A doua etapă de înregistrare în clasa pregătitoare, care va fi destinată copiilor necuprinşi într-o şcoală sau neînscrişi în prima etapă, va avea loc în perioada 30 martie – 8 aprilie. Principala noutate adusă de autorităţi, începând cu acest an, este că părinţii nu mai pot cere înscrierea în clasa I a copiilor care n-au parcurs clasa pregătitoare. Practic, procedura de înscriere directă în clasa I ce se desfăşoară între 22 şi 28 februarie este una excepţională, valabilă doar pentru anul şcolar 2016-2017. În clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de şase ani înainte de 31 august. Totodată, se pot depune cereri şi pentru cei care împlinesc şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, chiar şi după această perioadă, însă numai dacă dezvoltarea psihosomatică a copiilor este corespunzătoare. În acest sens, copiii vor trebui să fie evaluaţi psihosomatic.

Alte articole

One Thought to “Șmecherie pentru a fenta sistemul: Părinții își schimbă domiciliul, pe hârtie, pentru a-și înscrie copiii la școala preferată”

  1. Anonim

    dar nu pot să compar o şcoală de cartier cu una de pe centru”, povesteşte o altă mămică care intenţionează să-şi înscrie fetiţa la şcoala – doamna draga, indiferent la ce scoala e, daca fetita dvs are drag de carte, va avea oriunde va fi inscrisa. Daca e sa fie un copil lenes si lipsit de ambitie, puteti s-o inscrieti si la Sorbona. va faceti iluzii de pomana.

Leave a Comment