Sălajul va avea cel mai mare depozit de cereale din regiune

Cinci județe din țară au fost alese pentru a face parte din cel mai mare plan de revenire economică elaborat pe mai multe ramuri, în urma problemelor generate de pandemia de coronavirus. Astfel, cinci mari depozite de cereale ar urma să fie construite în țară în cinci județe care vor deservi zonele din care fac parte. Pentru zona de Nord-Vest, dar și o parte din Centru, a fost ales județul Sălaj, uriașul depozit de cereale urmând să fie ridicat în localitatea Var, aparținătoare orașului Jibou.

Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României parcurge primii pași printr-o investiție ce ar urma să fie finanțată din fonduri UE, cu o valoare de peste 30 miliarde euro destinată sprijinirii recuperării economice a statelor UE afectate de pandemia de coronavirus, investiție constând în construirea a cinci depozite regionale de cereale, necesară după ce s-a constatat oficial că „panica populației generată de instituirea stării de urgență a condus la suprasolicitarea lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a altor bunuri necesare asigurării hranei „, anunță portalul profit.ro. Astfel, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), transferată anul trecut din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în cea a Secretariatului de Stat al Guvernului a lansat o consultare de piață în vederea organizării ulterioare a unei licitații de achiziție de servicii de elaborare de studii de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Realizare depozite regionale de cereale”, cu capacitate totală de stocare de 155.000 de tone. Obiectivul de investiții vizează construirea unor depozite de cereale (pentru grâu) de tip silozuri celulare pentru păstrarea pe termen îndelungat a produsului depozitat. Depozitele regionale sunt prevăzute a fi amplasate în următoarele regiuni: județul Ialomița (capacitate de stocare: 30.000 tone); județul Sibiu (35.000 tone); județul Sălaj (15.000 tone); județul Bacău (35.000 tone); județul Caraș-Severin (40.000 tone)”, se menționează în documentația consultării de piață. Valoarea totală maximă a investiției în cele 5 depozite este estimată la 125 milioane lei cu tot cu TVA, adică circa 25,6 milioane euro la cursul de schimb actual.

În PNRR, valoarea prevăzută a investiției este de 30 milioane euro. Silozurile vor conține celule cilindrice verticale din beton armat cu diametru maxim de 12 metri și vor trebui să dispună de o capacitate instalată minimă de încărcare/descărcare de 125 tone pe oră. Durata minimă de funcționare va fi de 42 de ani. Depozitele vor fi amplasate pe terenuri proprietate de stat puse la dispoziție de către ANRSPS în localitatea Var, aparținând de orașul Jibou (județul Sălaj), comuna Dridu (județul Ialomița), comuna Orbeni (județul Bacău), strada Frigoriferului din Sibiu și comuna Păltiniș (județul Caraș Severin), titrează profit.ro. PNRR prevede investiții de 56 milioane euro în dezvoltarea infrastructurii de stocare a medicamentelor, echipamentelor medicale și a altor echipamente destinate gestionării situațiilor de urgență și de 68 milioane euro în construirea a cinci depozite regionale de cereale (30 milioane euro), două depozite pentru resurse energetice (30 milioane euro) și patru depozite frigorifice destinate păstrării stocurilor strategice de alimente pentru situații de criză (8 milioane euro), scopul fiind „creșterea rezilienței resurselor de hrană (grâu și alimente) și energetice la întreg spectrul de amenințări, inclusiv hibride, prin asigurarea resurselor materiale din rezervele de stat, necesare autorităților pentru răspunsul și intervenția în situații excepționale.

“Situația creată de panica unei eventuale penurii de alimente a scos în evidență faptul că, în situații de criză, cum ar fi seceta, crizele alimentare și alte situații asemănătoare, fără îmbunătățirea capacităților de depozitare la nivel regional, există riscul neîndeplinirii parametrilor scontați în punerea pe piață a stocurilor de produse alimentare solicitate”, se arată în document. Deocamdată, până va dispune de cele 5 depozite regionale proprii, ANRSPS caută la antreprenori din mediul privat spații de stocare pentru până la peste jumătate de milion de tone de grâu din rezerva strategică a României. Administrația a lansat la finalul anului trecut o licitație în acest scop, pentru a achiziționa servicii de depozitare (păstrare și conservare) de grâu de panificație, pe o perioadă de 10 ani. Cantitatea de cereale care urmează a fi dată spre depozitare poate varia între 260.000 și 570.000 de tone. Valoarea acordului-cadru care urmează a fi semnat, cu durata de 10 ani, este estimată între 150 și 327 milioane lei. Termenul limită de primire a ofertelor este luni, 8 februarie. Acordul-cadru scos la licitație este împărțit în 52 de loturi, care prevăd cantități de minimum 5.000 și maximum 11.000 de tone.

4 Thoughts to “Sălajul va avea cel mai mare depozit de cereale din regiune”

  1. Anonim

    Asa da! Se pare ca incepe sa fie vazut si Salajul pe harta tarii! 👏👏👏

  2. Anonim

    Și cu ce se umpla ?

  3. Anonim

    Cu cereale din zona. Toți au problema depozitarii

  4. Anonim

    „Cu ce se umple”, antevorbitorule! Numai pesedistii, nu stiu scrie in Salaj, Pop Gheorghe de la Racas, Cota Dana de la Rodipet si alti agramati…Sa nu va mai vedem!

Leave a Comment