Primăria Crișeni a obținut licența pentru apa geotermală din subteranul comunei. Urmează un parc acvatic de 15 milioane de euro

Adrian Lungu

Vești bune pentru sălăjeni. Primăria Crișeni a obținut licența de exploatare a apei geotermale din subteranul centrului de comună pentru o perioadă de două decenii. Primarul comunei Crișeni, Călin Morar, a declarat azi într-o conferință de presă că au fost obținute două licențe, una pentru explorare, iar alta pentru exploatare, cea pentru exploatare fiind valabilă două decenii.
Obținerea celor două licențe a determinat autoritățile comunei Crișeni să înceapă demersuri pentru atragerea de fonduri în vederea construcției unui parc acvatic printr-o investiție de aproximativ 15 milioane de euro. Primarul Călin Morar a explicat că parcul urmează să fie construit în zona fostului ștrand din comună. Proiectul vizează amenajarea unei parcări cu aproape 300 de locuri pe locul vechilor bazine, construcția unui bazin interior cu o capacitate de peste 600 de locuri pe locul actualului teren de fotbal, iar în apropiere vor fi amenajate bazine exterioare și tobogane. „Este un proiect la care ne gândim de multă vreme, este o investiție mare, complexă, dificil de realizat, dar noi ne dorim asta foarte mult. Vă rog să vă gândiți ce înseamnă o asemenea investiție pentru comuna noastră. Vor veni oameni din Sălaj și din alte județe, poate și din străinătate, se vor dezvolta turismul, industria hotelieră și vor veni și alți investitori”, a fost de părere Călin Morar. Din valoarea totală a investiției, jumătate vizează fondurile europene, iar celaltă jumătate va fi contribuția primăriei. În cea mai optimistă variantă, parcul acvatic va fi gata de utilizare spre sfârșitul anului 2024, iar în varianta pesimistă, investiția ar urma să fie finalizată în anul 2025. Analizele efectuate arată că apa din zăcământul existent în subteranul localității Crișeni provine dintr-o pungă de gaze cu apă. Conform acelorași analize, apa geotermală de la Crișeni are proprietăți deosebite din punct de vedere medical, lucru atestat prin documente oficiale.

Canalizare, apă, drumuri și sistem educațional

În aceeași conferință de presă, Călin Morar a atras atenția că prioritare în comună sunt investițiile în infrastructură, dar astfel de investiții trebuie realizate într-o ordine firească, normală. Primarul crede că este absurd să investești pentru început în drumuri, iar apoi să le spargi pentru a introduce apa și canalizarea. „Îmi doresc o comună cu rețea de apă, canalizare, cu drumuri, cu școli și grădinițe, îmi doresc normalitate. Asta încearcă să facă echipa pe care o coordonez. Nu sunt singur în povestea asta, suntem o echipă”, a completat Călin Morar. Acesta a adăugat că au fost realizate investiții masive și în școlile și grădinițele din comună pentru că populația este tot mai mare la nivel local, lucru văzut și prin creșterea numărului de case la nivel local. Autoritățile estimează că în următorii zece ani, în comună vor mai fi construite cel puțin 600 – 700 de case. Problema este că tot mai mulți tineri din localitate îi duc pe copii la grădinițe și școli din Zalău. „Noi am văzut asta, știm ce se întâmplă și tot la noi în curte e rezolvarea problemei. Avem un proiect care vizează construcția unei creșe pentru maxim patru grupe cu 40 de copii, valoarea investiției prognozate fiind de peste două milioane de euro. Proiectul a fost depus deja la Ministerul Dezvoltării”, a mai spus Călin Morar. Un alt proiect depus la Compania Națională de Investiții și aprobat în lista de sinteză vizează construcția unei grădinițe în localitatea Crișeni. În prezentare se arată că în noua unitate vor putea fi cuprinși între 40 și 60 de preșcolari. Tot la capitolul investiții, un alt proiect are în prim plan construcția unei piețe agroalimentare printr-o investiție de 1,5 milioane de lei. Proiectul a fost depus deja la Compania Națională de Investiții.

Investiții în infrastructură

Potrivit primarului, un proiect major de investiții bifează extinderea rețelei de canalizare și branșamente în localitățile Crișeni, Gârceiu și Cristur. Valoarea investiției este de 5,6 milioane de euro. Tot în programul investițional a fost adăugat un proiect pentru modernizarea drumurilor comunale în valoare de 3,2 milioane de euro prin sursa Anghel Saligny. Este prevăzută și amenajarea unui trotuar pe marginea drumului national 1 H, în localitatea Crișeni. La capitolul drumuri, tot prin sursa Anghel Saligny se urmărește modernizarea străzilor din Crișeni, Gârceiu și Cristur, valoarea prognozată fiind de peste 10 milioane de euro. Tot la capitolul infrastructură, extinderea rețelei de apă în localitatea Crișeni se află pe lista cu priorități, valoarea investiției fiind aici de peste 5,2 milioane de lei.

Cabinete medicale

Un alt proiect investițional are în centrul atenției amenajarea unui cabinet de medicină de familie și a unui cabinet stomatologic, dar și modernizarea sediului primăriei, valoarea investiției în acest caz fiind de aproape 700 de mii de lei. Sursa de finanțare este de această data bugetul local al comunei. Având în vedere problemele cauzate de secetă în întreg județul, dar și la nivelul comunei Crișeni, autoritățile locale au decis construirea unui rezervor pentru apă potabilă cu o capacitate de 600 de metri cubi. Investiția va ajunge la 1,5 milioane de lei, banii urmând să fie asigurați de Compania de Apă Someș. Potrivit primarului, acest bazin va permite eliminarea celor mai mari probleme cauzate de întreruperile în furnizarea apei potabile la nivel local. Pentru că la nivelul comunei sunt tot mai mulți tineri, cupluri din Zalău care au ales să se mute în Crișeni unde au construit sau cumpărat case, primăria a înțeles necesitatea construirii unei săli de sport cu o capacitate de 180 de locuri, dar și a unei baze sportive cu teren de fotbal, volei, baschet, dar și pentru practicarea altor sporturi.

7 Thoughts to “Primăria Crișeni a obținut licența pentru apa geotermală din subteranul comunei. Urmează un parc acvatic de 15 milioane de euro”

 1. Dorel

  Deci sa înțelegem ca acum au obținut doar licența! Urmează întocmirea proiectului, studii de fezabilitate, avize, licitatii, aprobări, contestații, etc, etc, etc! O sa fie gata cam peste vreo 20 de ani in România lucrului bine făcut! P.S. S-ar putea sa nu mai fie apa termala atunci!!!

 2. Marie

  Excelent ! Felicitari! Sa aveti spor la obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor.

 3. Locuitor Criseni

  De ani de zile aceasi stire aruncata in fata alegatorilor , praf in ochi , nu sunt in stare de nimic cei din administratia Criseni, NUMAI SI NUMAI POVESTI SI PLANURI PE HARTIE.SICTIR!

 4. Anonim

  Citim cu multa speranta randurile cu promisiuni,mai ales ca lunga vara fierbinte e pe terminate si Zalaul nu are nici acum un loc in aer liber in care sa faci o baie,mai utila decat sarcofagele de beton si dale spre care tinde arhitectural orasul .Din pacate pesimismul manifestat de locuitorul comunei ce probabil cunoaste realitatile in mod obiectiv ne aduce la realitatea ce o traim,mult trumfalim declarativ putine realizari efective…Dar daca nu am avea nici sperante,malefice in esenta lucrurilor concrete,probabil ca am atenua din mobilizarea deocamdata scriptica a edililor din Criseni,asa ca sa le uram ambitie si entuziam pana la finalizarea proiectelor propuse !

 5. Ioana

  Mai bine ar face canalizare promisa de 2 mandate! Se laudă că este cea mai bogată comună din Sălaj! Cu cea mai săracă infrastructura!

 6. anonim

  În satul Gârcei sânt strazi unde nici conductele mi sânt puse în pamant, strazile distrise, mi vorbesc de vale aratā ca în junglā……bine van pletiti putorosi…

 7. Bobita

  Urmează 20-25 de ani de;: studii de fezabilitate, avize, aprobări, licitații, contestații , etc! Pana atunci apa termala se va termala se va termina pana!!!!Mult succes! !!!

Leave a Comment