Medicamentele până în 10 lei – eliminate de la compensare

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis ca medicamentele neesenţiale, cu valoare până în 10 lei, să fie eliminate din noua listă de compensate. Explicaţia pe care a dat-o zilele trecute ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, acestei decizii este faptul că, fiind ieftine, aceste medicamente pot fi cumpărate de bolnavi. Acest lucru ar însemna o economie la fondul de sănătate de aproape 20 milioane de euro annual. „Pachetul de bază (al asigurărilor de sănătate – n.r.) va răspunde unei întrebări esenţiale: pentru ce risc ne asigurăm? Pentru cel major, adică pentru o boală la care nu ne putem permite tratamentul – cancer, diabet etc., sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afecţiuni respiratorii”, a mai spus Cepoi.
Sălăjenii nu privesc cu ochi buni anunţul făcut de ministru şi consideră că, pentru cei cu venituri mici, chiar şi un produs care costă 10 lei înseamnă o cheltuială pe care nu şi-o permit. “Eu sunt pensionară şi toată pensia mea nu trece de 600 de lei. În fiecare lună, întind de bani cum pot. Acum văd că încep să ne taie de pe listă tot, tot. Poate ei cred că aceste medicamente pot fi cumpărate de toţi, dar eu uneori stau să mă întreb dacă am bani de pâine, darămite de altceva”, a declarat Floarea P., în vârstă de 69 de ani. Nici Teodor S., în vârstă de 71 de ani, nu agreează scoaterea respectivelor medicamente de pe lista de compensate. “De unde să ne permitem noi să cumpărăm medicamente? Abia ne descurcăm din ce pensii avem. Degeaba spun ei că nu sunt scumpe, treaba asta cu scump sau nu se judecă în fiecare în parte, în funcţie de cât venit are. Iar pensionarii au pensii amărâte”, a declarat Teodor S.

Legea Sănătăţii – la Parlament în decembrie

În acelaşi cadru, ministrul Cepoi a readus în discuţie Legea Sănătăţii, care, potrivit înţelegerilor dintre autorităţile române şi organismele internaţionale, ar trebui să intre în dezbaterea Parlamentului în prima parte a lunii decembrie. Ministrul Cepoi s-a arătat îngrijorat, însă, de lipsa de interes pe care o manifestă faţă de noul act normativ opinia publică, asociaţiile profesionale, pacienţii şi sindicatele, şi a declarat că este necesară o mai mare preocupare pentru o lege care ne priveşte pe toţi.

Leave a Comment