În loc să reabiliteze un bloc în paragină, Primăria Zalău cumpără locuinţe-container

Locuinţele modulare tip “container”, achiziţionate de Primăria Zalău în urmă cu un an, aşteaptă de un an să fie repartizate. În prezent, acestea sunt depozitate în curtea fostei şcoli nr. 13 de pe strada Salcâmilor. Locuinţele dotate cu baie proprie şi sistem de încălzire cu sobă de lemne, vor fi repartizate până la sfârşitul lunii martie unui număr de zece familii nevoiaşe ce locuiesc deja în zonă, în câteva containere mai vechi sau în clădiri dezafectate, improprii.

Locuințele, care vor fi amplasate pe strada Spicului din Zalău, au aşadar destinaţia de locuințe sociale și vor fi repartizate persoanelor care au depus cereri pentru acordare a unei locuințe sociale și care îndeplinesc criteriile de acordare a locuințelor sociale proprietate publică a Municipiului Zalău. Conform normelor legale în vigoare, locuințele sociale se repartizează de către autoritățile administrației publice locale, pe baza criteriilor stabilite, respectiv HCL nr. 120 din 20.05.2013, Anexa nr.1.

Proiectul este unul amplu şi cuprinde amplasarea a 34 de astfel de locuințe. Până la această dată, au fost achiziționate un număr de 10 locuințe, urmând ca alte 24 să fie achiziționate în cursul anului 2016. Acest proiect a fost aprobat prin HCL nr. 92 din 11 mai 2015, fiind aprobată totodată şi documentația tehnico – economică aferentă obiectivului nou de investiții “Amplasare și racordare la utilități a unităților locative modulare de tip container pe strada Spicului, din municipiul Zalău“. Termenul de finalizare și amplasare a primelor 10 locuințe este 31 martie 2016, anunţă Primăria Zalău. Autorităţile locale spun că până la sfârşitul acestui an, toate cele 34 de locuinţe modulare vor fi repartizate solicitanţilor care au depus cerere în acest sens şi care se încadrează în criteriile de selecţie impuse de lege.

Cumpărăm containere noi sau reabilităm blocurile în paragină?

Casele modulare au fost realizate de o firmă din judeţul Olt fiind achiziţionate de Primăria Zalău, la un preţ de 26.000 de lei /locuinţa. În prezent, acestea se află în curtea societăţii “Transurbis”. Fără să ne amestecăm în planurile Primăriei şi în munca celor care sunt îndrituiţi să facă planurile şi să repartizeze banul public, ne-am gândit doar că banii folosiţi pentru achiziţionarea acestor containere s-ar fi putut lipi, poate, de alte fonduri şi ban pe ban s-ar fi putut reabilita, de exemplu, blocul Astralis despre care tocmai am povestit zilele trecute şi care cade, la propriu, în capul trecătorilor care au drum pe bulevardul zălăuan. Blocul Astralis, de pe Bulevardul Mihai Viteazul este, aşa cum puteţi constata trecând prin zonă, într-o stare dezastruoasă, fiind în prezent ocupat abuziv de ciori şi lilieci. Poate că aşezarea acestuia, aflat în proprietatea Primăriei pe o listă de priorităţi, iar banii destinaţi unor astfel de scopuri ar fi fost cheltuiţi în scopul reabilitării imobilului, ar fi reprezentat o soluţie mai bună, mai eficientă şi benefică ambelor părţi. Ne referim la municipalitate dar mai ales la cei care urmează să ocupe aceste containere.

Apoi, integrarea în societate, dacă tot reprezintă un scop adiacent celui în sine, de asigurare a unui spaţiu de locuit, şi-ar fi găsit poate drumul mult mai uşor pentru aceşti oameni, dacă ar fi fost mutaţi într-un bloc şi nu într-un vagon, fie el şi propriu locuitului, de la marginea oraşului. Poate că atunci când se vor face pe viitor astfel de investiţii, trebuie luat în calcul nu doar acoperişul oferit de autorităţi, ci şi şansa ca aceşti oameni care, aşa cum sunt, sunt suflete care au nevoie de înţelegere, ajutor şi susţinere, vor să fie integraţi în societate, iar şansele ca acest lucru să se întâmple să fie ceva mai mari. Dacă această idee le va fi de ajutor celor care vor ocupa, din vară, fotoliile Primăriei, cred că nu numai noi vom fi bucuroşi să aflăm că ea va fi măcar luată în calcul, pe viitor.

 

Alte articole

4 Thoughts to “În loc să reabiliteze un bloc în paragină, Primăria Zalău cumpără locuinţe-container”

 1. Anonim

  Cred ca sunt destule probleme la bl C3 din Dumbrava si in cartierul Pacii cu acesti locatari ai locuintelor sociale care afecteaza intreaga zona. Nu cred ca ar fi bine sa mai creem un focar de probleme si in zona Astralis. Cred ca solutia cu str. Spicului este cea mai buna.

 2. cornelus

  Trebuie facuta putina ordine langa Salvosan Ciobanca si in Pacii.Trebuie redata o noua fata orasului,cu oameni mai civilizati,educati si linistiti

 3. Anonim

  Si eu spun acelasi lucru,trebuie facuta evacuarea cit mai repede din C3,pe str Spicului,ca zona e asa din 2002,de cind au fost mutati acolo.

 4. Anonim

  Oameni buni , poate la multi dintre noi an casele noastre si an vietile noastre se antampla lucruri mult mai rele decat an a celor oameni la care nu mai ancetati sa la bateti joc de ei . Acolo sunt oameni foarte seriosi, curati , cu fam. decente demni de a trai an societate . Primaria Municipiului Zalau sa-si faca datoria fata de acesti oameni .

Leave a Comment