Criza ne lasă ştirbi şi cu ochii în soare

Sălăjenii care contribuie la sistemul public de sănătate nu-şi vor mai putea trata gratuit ori la preţuri compensate problemele dentare la medicii stomatologi care aveau încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj. Situaţia este determinată de lipsa unui buget pentru activitatea stomatologică.
“Cu regret vă spun că activitatea stomatologică, din cauza lipsei bugetului aferent, nu va mai putea continua în relaţie cu instituţia noastră. Nici în luna aprilie, nici din mai încolo”, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Tăutu, preşedintele CAS Sălaj.
Acesta nu exclude, însă, ca situaţia să se schimbe până la sfârşitul anului, în cazul unor rectificări bugetare: “Este posibil ca în urma rectificărilor bugetare ce vor avea loc în acest an – dar de obicei aceste rectificări vin în semestrul al doilea – stomatologii să poată reintra în contract cu Casa de Asigurări”.

O treime de adevăr
Potrivit oficialului sălăjean, 30 de stomatologi din judeţ au avut contracte cu CAS, 16 dintre aceştia profesând în mediul rural. “Din fondul de asigurări de sănătate, fiecărui medic stomatolog i se decontau lunar, în medie, 1.050 de lei. Suma poate creşte cu până la 50 la sută pentru cei din mediul rural. Medicii au fost mereu nemulţumiţi de tarifele decontate, pentru că nu acopereau costurile cu materialele ori manopera. Când i-am anunţat ne-au spus că suma le era suficientă pentru a-şi plăti asistenta. Probabil că în situaţia creată, unii vor fi nevoiţi să-şi elibereze asistenta din funcţie. Nu mai vorbim de implicaţiile pe care le are o astfel de măsură asupra asiguraţilor!”, a opinat Tăutu.
Valorile înaintate de către preşedintele Casei sunt contestate cu vehemenţă de către Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Sălaj: “În 2012, un stomatolog care avea contract cu CAS primea 800-850 de lei lunar. În lunile februarie şi martie 2013, suma aceasta a scăzut la 350 de lei. Cei 1.050 de lei despre care vorbesc oficialii CAS Sălaj erau valabili în 2011”.
Penciuc a mai spus că suma decontată lunar era foarte mică, în condiţiile în care nu acoperea cheltuielile contractului pe care medicii îl încheiau: “Pentru a putea intra în relaţie contractuală cu CAS, fiecare medic trebuia să achite 1.000 de lei pentru a fi evaluat, deşi era interesul statului să aibă parteneri în asigurarea serviciilor medicale stomatologice. În plus, tarifele erau subevaluate. Spre exemplu, la o obturaţie, cheltuiala standard era de 65-70 de lei, în condiţiile în care numai sterilizarea costă 30 de lei”.

Penciuc: “Măsura va avea un impact catastrofal”
Preşetintele Colegiului consideră că oficialii au suprimat sprijinul acordat asiguraţilor încă de acum două luni, prin diminuarea drastică a sumei decontate din fondul de asigurări de sănătate. “Din cei 350 de lei pe care i-am primit în februarie şi martie puteam oferi servicii medicale pentru doi-trei pacienţi”, a ţinut să precizeze Corin Penciuc. În opinia sa, eliminarea bugetului pentru activitatea stomatologică va avea un impact catastrofal asupra pacienţilor, în condiţiile în care aproapte 90 la sută dintre români se confruntă cu probleme dentare.
Părinţii se arată revoltaţi de această măsură. “Am mers cu copiii la stomatolog şi mi s-a spus că nu mai sunt fonduri şi că trebuie să achit contravaloarea serviciilor medicale. Cum vine asta? Adică mi se reţine lună de lună o sumă frumuşică din salariu pentru asigurarea de sănătate, iar când copiii mei au nevoie de servicii medicale, trebuie să plătesc din nou. Unde sunt banii mei? E o mârşăvie curată”, ne-a spus indignat un zălăuan.
La nivelul judeţului Sălaj, profesează 104 medici stomatologi, o treime dintre aceştia având contract cu Casa de Asigurări.
Potrivit legislaţiei, în baza contribuţiei la sistemul public de sănătate, asiguraţii din România beneficiază de anumite tratamente stomatologice gratuite sau decontate 60 la sută. Astfel pacienţii sub 18 ani, veteranii şi văduvele de război, persoanele persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revoluţionarii au dreptul la aproximativ 40 de servicii stomatologice gratuite, printre care se numără consultaţii, tratamentul cariei simpe, extracţii sau anestezii. Asiguraţii de peste 18 ani beneficiază de 13 servicii stomatologice gratuite şi de şapte servicii decontate 60 la sută.

Leave a Comment