Covid-19. Sălajul, printre județele cu cele mai puține cazuri raportate

Nu mai puțin de 40 de cazuri de îmbolnăvire cu noul virus Covid-19 au fost înregistrate în județul Sălaj de la începutul pandemiei și până în prezent. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, șase, au fost raportate de Grupul de Comunicare Strategică, prin Instituția Prefectului Sălaj, în cursul zilei de duminică – 3 mai. Din cele 40 de persoane depistate pozitiv cu noul coronavirus, 18 au fost  vindecate, iar cinci au decedat. De la finalul lunii trecute, mai exact din 28 aprilie, în județul Sălaj, se realizează testări pentru Covid-19, în cadrul laboratorului special amenajat în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău – în imediata apropiere a Secției de Pneumologie, într-o clădire separată. Laboratorul este dotat cu aparatul PT-PCR pus la dispoziție de reprezentanții Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou – Grădina Botanică ”Vasile Fati”. Aparatul a fost primit în urma unui contract de comodat cu CCB Grădina Botanică ”Vasile Fati” Jibou, iar extractorul de ARN a fost pus la dispoziție de Centrul NORO. Activitatea din cadrul laboratorului pentru testare și diagnostic coronavirus se realizează cu specialiști ai SJU Zalău, instruiți în biologie moleculară, în colaborare cu cercetători ștințifici și biologi de la CCB din Jibou.

În laboratorul pentru testarea coronavirus – trei cazuri pozitive, confirmate în prima zi de testare

În prima zi de activitate în cadrul laboratorului au fost realizate 33 de probe pentru depistarea cu noul virus. Dintre acestea, trei au fost confirmate pozitiv, două reconfirmate (retestări) și un caz nou. Din cele 40 de cazuri pozitive confirmate în urma testărilor, zece probe au fost realizate în laboratorul din Zalău, unde serviciul de testare a persoanelor suspecte de infectare cu noul virus este finanţat de Ministerul Sănătății și se decontează de către direcţiile de sănătate publică la un tarif de 200 de lei/testare. Prioritate la testare au avea: persoanele simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar; contacți apropiaţi, simptomatici, ai cazurilor confirmate; pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant – două teste la 24 de ore interval; pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, la internare în spital – două teste la 24 de ore interval; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – de două ori pe lună; pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive; hemodializaţi simptomatici; hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la interval de 6-7 zile (pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacientilor); persoane instituționalizate simptomatice; gravidele asimptomatice care se află în carantină, respectiv izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat; personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – de două ori lunar și personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.

 Sălajul, printre județele cu cele mei puține cazuri raportate

De precizat este faptul că la nivel național, în ceea ce privește numărul de cazuri Covid-19 înregistrate, Sălajul ocupă locul 39. Printre județele cu cele mai puține cazuri pozitive confirmate se numără: Harghita-21, Vâlcea-23, Brăila-25. De asemenea, în topul celor mai multe cazuri confirmate pozitiv cu noul virus sunt județele: Suceava-2.964 de cazuri, municipiul București-1.369, Arad-614, Hunedoara-534, Neamț-521, Botoșani-517 și Mureș-510.

One Thought to “Covid-19. Sălajul, printre județele cu cele mai puține cazuri raportate”

  1. Anonim

    Explicația e simpla!!!! Sunt efectuate prea putine testări!

Leave a Comment