Cimitirul din “Dealul Morii” mai are de aşteptat

Cazul locuitorilor din Dealul Morii, adus în faţa opiniei publice pentru prima dată de cotidianul nostru săptămâna trecută, a fost discutat în audienţa pe care conducerea Primăriei a ţinut-o joi la sediul instituției şi la care au participat peste 20 de reprezentanţi ai cetăţenilor care locuiesc în această zonă a municipiului Zalău. Întâlnirea locuitorilor cu viceprimarul Zalăului, Claudiu Bârsan, şi reprezentaţii biroului de relaţii cu publicul le-a dat speranţe cetăţenilor, care şi-au spus păsul rând pe rând şi i-au rugat pe reprezentanţii Primăriei să stopeze acest proiect. Speranţele ar putea veni cel puţin prin prisma faptului că amplasarea noului cimitir în această zonă presupune o procedură stufoasă, de durată, fiind necesari paşi importanţi, precum şi obţinerea de avize din partea unor instituţii abilitate din municipiul Zalău.

Viceprimarul Claudiu Bârsan ne-a declarat faptul că acest proiect este în prezent în faza de dezbatere publică, urmând ca după ce rezultatele acestei dezbateri, precum şi concluziile întâlnirilor şi audienţelor cu cetăţenii vor fi centralizate, să se demareze obţinerea de avize. „Poate cel mai important aviz este cel care trebuie obţinut de la Agenţia de Mediu, instituţie care la rândul ei va organiza o altă dezbatere publică. Abia după obţinerea acestor avize, presupunând că vor fi obţinute integral, proiectul va urma calea legală şi, în cele din urmă, votul. Însă, până atunci, orice concluzie este prematură, atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea Municipalităţii”, a spus viceprimarul Claudiu Bârsan. Veştile rămân, totuşi, în continuare, cel puţin îngrijorătoare pentru cei care locuiesc în cartierul Dealul Morii din Zalău prin prisma acestui obiectiv care, cel puţin pe hârtie deocamdată, ar urma să fie amplasat exact în cartierul sus-amintit. Cetăţenii acestui cartier sunt îngroziţi de perspectiva unei vieţi care va “curge” în paralel cu imaginile terifiante ale îngropăciunilor, coşciugelor şi bocetelor pe care le vor vedea şi le vor auzi la ferestre zilnic. Gândul către un astfel de trai este sumbru, indiferent din ce unghi ar fi privit. Până la urmă, să fim sinceri, nimeni nu îşi doreşte în apropierea cartierului în care trăieşte un cimitir.

Oamenii se tem că pe lângă consecinţele de ordin psihologic, vor veni şi cele legate de sănătate, aceştia spunând că va fi afectată în timp calitatea solului, iar pânza freatică va fi şi ea compromisă definitiv în toată zona. Aceste probleme au fost iniţial ridicate în scrisoarea-petiţie semnată de peste 350 de cetăţeni care locuiesc în acest cartier, publicată integral și în exclusivitate, săptămâna aceasta, de cotidianul nostru, probleme care au fost reamintite în cadrul audienţei de joi, la sediul Primăriei din Zalău.
Pe de altă parte, probabil și pentru faptul că 2016 este an electoral, autorităţile spun că vor trata acest proiect cu maximum de atenţie şi cu respectarea legii, dar lasă să se înţeleagă că şi factorul uman va contibui, desigur, la luarea unei decizii finale, aceasta în măsura în care va exista posibilitatea găsirii unei soluţii benefice pentru ambele părţi, cetăţeni şi municipalitate. Vom reveni cu amănunte pe marginea acestui proiect, extrem de necesar din păcate pentru Zalău, dar de care, până la urmă, se fereşte toată lumea.

Alte articole

11 Thoughts to “Cimitirul din “Dealul Morii” mai are de aşteptat”

 1. Anonim

  votati capilnasiu?

 2. Anonim

  Alti vor cimitir alti sunt in potriva asta e.

 3. Tăunul

  Primăria îşi arată impotenţa. Ce dacă protestează ăia din Dâmbu morii ? Da pentru cei care locuiesc lângă Dealul florilor, unde este actualul cimitir, nu sunt aceleaşi probleme ?

  1. Anonim

   stai linistit, acolo se face ! restul ste doar praf in ochi.

  2. Alexandta

   Stau de 8 ani in acest cartier: demult , de acum 2 alegeri s-au promis drumuri, canalizare etc, nu s-a facut nimic, de atunci si pana in prezent tot ce s-a facut in acest cartier este iluminat public, si acum vor sa ne mai faca si cimitir?
   Pt taunul: aveti apa curenta, asfalt, canalizare? da, bun,asteptam si noi aceleasi conditii! si cimitirul din dealul florilor ii acolo de x ani, cred ca stiati cand v-ati mutat in zona.. mie nu mi-a zis nimeni!!! daca in Zalau nu mai este loc de cimitir decat intr-un cartier de case, atunci in orasele mari ce se intampla? se vede ca-i an electoral!!!!

   1. Anonim

    si care e problema? sunt strazi in Zalau locuite de cand e orasul si nu au canalizare si asphalt ! si culmea ca nici cimitir nu au proape de ei 🙂
    si voi va plangeti tot timpul !
    cimitirul se face, si cu sta basta ! si avantajul vostru este ca nu trebuie decat sa va treaca gardul si sunteti „acasa”

 4. Mortii sa fie incinerati si cei din primarie au scapat de o problema.

 5. Anonim

  Ce are daca se face pe Dealul Morii ??

 6. Eligiu Mezei

  Decat sa ne aruncam pisica ulul in curtea celuilalt, nu mai bine se hotareste consiliul local sa reorganizeze cimitirul existent!
  E mai ieftin, durabil si ecologic! Toate mormintele abandonate (si sunt destul de multe) plus cele unde apartinatorii isi dau acordul pentru asta (eu as elibera 2 si posibil inca 1), pot fi exhumate si mutate intro cripta municipala, cu nume si prenume, data nasterii si a decesului. Mult mai usor de intretinut, elegant si curat.
  Mormintele noi pot fi aprobate pe sistemul criptelor sapate si zidite cu cel putin 6 locuri de veci. Si uite asa rezolvi si criza de acum, si problema pe termen lung. Chiar trebuie sa initiem o initiativa cetateneasca pe tema asta?!

 7. Anonim

  Daca stiam ca va urma sa se faca aici cimitir sgur nu imi cumparam teren aici si nici nu imi faceam casa. Pe cine nu ii deranjeaza ca sta langa cimitir …fac schimbmb de case . Sunt destule zone in care nu sunt case , trebuie doar cei de la Primarie sa vreie. Daca ar fi stat aici vreun deputat , sau de la primarie sau persoana importanta din Zalau sigur nu se gandeam sa faca aici cimitiru .

 8. Jon

  Nu va bateti joc de investitiile oamenilor!!! Rusine sa va fie!!! Unii au tras sa-si faca case si voi faceti pipi pe munca lor in cateva minute.

Leave a Comment