Vulcanul de sub Meseş: Primăria şi Consiliul Judeţean îşi trântesc uşile în nas

 

Conferinţa de presă care a avut loc vineri la sediul Primăriei Zalău a adus în atenţia presei, pe lângă alte subiecte, şi unul mai puţin plăcut. Primarul zălăuan s-a declarat trist şi dezamăgit de relaţiile pe care Primăria le are cu Consiliul Judeţean (CJ):

Primarul admite cu regret faptul că relaţiile dintre Primărie şi CJ se îndreaptă într-o direcţie greşită. Aproape orice proiect pe care Primăria îl supune atenţiei CJ este respins fără explicaţii solide sau logice. Răspunsul este mereu „da”, însă faptele arată cu totul altceva”, arată primarul zălăuan. 

Din păcate, o spun cu amărăciune, ceea ce s-a făcut de partea noastră, în această privinţă, a fost sortit eşecului”. Primarul a dat de înţeles vizibil, că oricât de mult şi-ar argumenta Primăria propunerile, proiectele sau ideile, indiferent cât şi-ar dori să ajungă la un consens, acest lucru se pare că este din ce în ce mai puţin posibil. Radu Căpîlnaşiu a spus că indiferent că vorbim de un festival – cum ar fi de exemplu festivalul Roman Porolissum, fie că vorbim de vreo taxă nejustificată pe care zălăuanii o plătesc în solidar cu toţi locuitorii judeţului, deşi nu au nicio treabă cu ea, atitudinea refractară a CJ faţă de tot ce vine din partea Primăriei este mai evidentă ca oricând.

Un război tot mai vizibil. Victime sigure – cetăţenii

Un lucru cel puţin trist care ne întăreşte convingerea că animozităţile şi orgoliile politice nu dispar nici cu bomba atomică, iar acestea nu fac decât să se răsfrângă asupra deciziilor, proiectelor şi, în final, şanselor pe care locuitorii oraşului le au la o viaţă mai bună.

Indiferent care ar fi motivele, deşi ele sunt evidente şi nu mai au nevoie de nicio introducere, atât oamenii din fruntea judeţului, cât şi cei de la conducerea oraşului trebuie să înţeleagă până nu e prea târziu că efectele acţiunilor politice sau concluziile nefaste la care duc astfel de neînţelegeri şi supărări, ca să nu le numim orgolii, au ajuns la un nivel insuportabil atât pe plan naţional, cât şi local.

Oamenii sunt sătui de aşteptare, de uşi trântite, de ambiţii care ucid orice iniţiativă sau mersul înainte al unui oraş sau al judeţului.

Iar dacă cei care sunt răspunzători de aceste situaţii, care tind să capete forme din ce în ce mai urâte, nu vor înţelege că trebuie să facă orice efort pentru îmbunătăţirea lor, vor atrage o şi mai mare antipatie, care oricum mocneşte de multă vreme, iar oamenii vor ajunge într-un final să se lipsească de ei. Pentru că dincolo de orice interes fie că e politic sau de altă natură, interesul judeţului, al reşedinţei lui şi al oamenilor care trăiesc aici, sunt cele mai importante dintre toate. Primarul ne-a spus, în final, că nu mai poate să tacă şi a lăsat să se înţeleagă că situaţia pare să se acutizeze.

Consiliul Judeţean justifică parţial situaţia

Cu referire la declaraţiile făcute de Radu Căpîlnăşiu în cadrul conferinţei de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a făcut, concret, două precizări: „Prin Ordonanţa 28/ 2013, din bugetul previzionat pentru judeţul Sălaj pot fi finanţate două categorii de lucrări: o sumă care se va utiliza exclusiv pentru plata contractelor de finanţare încheiate anul trecut şi neplătite până la 31 decembrie 2014 şi o altă sumă pentru credite de angajament, pentru propuneri de finanţare a obiectivelor de investiţii în continuare şi a obiectivelor de investiţii noi. Ministerul Dezvoltării recomandă să nu fie făcute propuneri de obiective noi de investiţii, a căror finanţare poate fi asigurată din fondurile europene alocate pentru perioada de programare 2014-2020. Prin urmare, propunerile pe care le-am făcut se referă numai la drumuri şi podeţe, respectiv alimentări cu apă şi canalizare, ca lucrări în continuare.

Având în vedere că propunerile Primăriei Zalău sunt pentru proiecte complexe, care nu fac parte din aceste categorii de lucrări, municipalitatea poate, potrivit Ordonanţei 28, să depună direct la Ministerul Dezvoltării, proiectele pe care le consideră prioritare pentru oraş.

Tronsoanele de drumuri judeţene propuse pentru finanţare prin Programul Operaţional Regional sunt parte a unui proiect regional de reabilitare şi modernizare a drumurilor judeţene. Prima propunere de proiect transmisă Comisiei Europene avea o lungime, în kilometri, dublă faţă de cea care a fost aprobată. Prin urmare, fiecare judeţ din regiune a trebuit să-şi redimensioneze propunerile şi să reducă aproape la jumătate tronsoanele de drumuri incluse iniţial în proiect.

Acesta este principalul motiv pentru care nu am mai dezvoltat propunerea Primăriei Zalău de a introduce străzi din municipiu în acest proiect. De altfel, nici celelalte judeţe nu au cuprins în propunerile lor porţiuni sau străzi din intravilanul oraşelor. Recomandarea este ca acestea să fie modernizate din fondurile europene dedicate oraşelor şi municipiilor

Fondurile europene pentru perioada de programare în care suntem sunt mult mai generoase pentru proiectele la care se califică oraşele, decât pentru care se califică judeţele. Numai pentru reabilitarea termică a clădirilor sunt alocate jumătate din fondurile totale din POR” a adăugat Tiberiu Marc.

Noi, „ăştia amărâţi”, pe cine să mai credem? Ce să mai înţelegem? Ce e mult, nu-i puţin! Asta e cert. Şi suficient deja.

Sălăjenilor le e lehamite până peste cap de aceste conflicte, mai cu seamă de consecinţele lor. Un lucru care trebuie conştientizat. Oamenii vor linişte, vor să vadă că din cooperarea şi înţelegerea celor două instituţii, ei şi viaţa lor au de câştigat. Dincolo de orice animozităţi politice sau de orice altă natură, cetăţeanul de acasă, omul simplu, dar care are de fapt puterea supremă, este singurul care contează cu adevărat, pentru că orice administrație, instituție sau reprezentant al lor, există toate în slujba și pentru interesele cetățeanului.

 

 

9 Thoughts to “Vulcanul de sub Meseş: Primăria şi Consiliul Judeţean îşi trântesc uşile în nas”

  1. Anonim

    Primarul cu presedintele cjsj. Nu s-au intekes nici pe vrenea USL-ului d-apoacum cand sunt unul in opoxitie, cekalat la guvernare.

  2. Anonim

    Nu poti sa te razboiesti nene Capalnasiule cu sri si cu acoperitii lui.Bine ca l-ati facut in 2012 voi PNL -ul local presedinte CJ.

    1. Anonim

      bai nene anonimule,in 2008 si 2004 tot voi pnl l-ati facut presedinte?aud,maghiule?

  3. Florin

    Domnilor,
    dar de cind m-a rog frumos se tot conduce țara si județele,comunele ,cu ordonanțe?!

    Ele trebuie conduse doar după legi si bugete aprobate de consiliile competente.

    Da ia lasatzi voi jos razboaiele de catifea si faceți bine si munciți in folosul si numai in folosul celor ce au făcut efortul neplătit sa va aleagă.

    Nu v-ați saturat sa dezamăgiți?
    Nu v-ați saturat sa va înjure lumea si sa va facă hoți ,chiar daca sa admitem nimeni nu v-a inculpat?!

    Eu personal v-as inculpa pentru minciuna si timpul pierdut de societate in atingerea obiectivelor prezentate in campaniile electorale.
    Ați fost aleși pentru a dezvolta si administra unități teritoriale in folosul cetățeanului si numai al lui,lăsați polemica si disputa fără sens ,ca se deșteapta cetățeanul si va spulbera ,de nici nu si va aminti nimeni ca ați fost pe acolo ,decit DNA cind va avea vreme sa va dea pix si hârtie.

    Legea ai lege si ordonantele sunt hârtii de dus la latrina.

    Cereți legiuitorului sa muncească ,președintelui sa le aprobe munca contrasemnind si voi respectați doar legea.

  4. Anna

    USOR SI ACCESIBIL! OFERTA SERIOASA! MUNCA LA DOMICILIU!
    Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detali oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: annagy55@gmail.com

  5. MIHA

    domnule asa zis ziarist, inaite sa scrieti accest articol era bine sa va informati de cate ori noul pnl care in accest moment e reprezentat in cj de 11 consilieri a votat impotriva la vre-un proiect propus de presedintele cj, va spun eu . niciodata. asta ce inseamna ca totul e pref in ochii pe care il arunca primarul. sunt una si acceasi persoana si sunt mai importante avantajele personale decat cele a cetatenilorex.(mentinerea in functie a vicepresedintelui pnl valer crisan) de accea toate proiectele propuse de presedinte sunt votate adlitera si nu mai conteaza daca proiectele pnl trec sau nu. dar sunteti prea orbit sa viratii la dreapta ca sa observati accest lucru domnule ziarist!!!!!!!

  6. Anonim

    ce post politic iti aperi MIHA?

    1. dd

      :))) asta vroiam eu sa scriu, bravo

  7. victoria

    ce se mai aude de rezilierea contractului de inchiriere teren ,chioscuri ?

Leave a Comment