Senatorii nu au auzit de criza economica

Senatorii nu au auzit de criza economica

Senatorii si-au adoptat, ieri, bugetul pe anul 2011, in cuantum total de 127 milioane de lei, cu aproximativ 30 la suta mai mare decat cel pe 2010.

Din volumul total al cheltuielilor, cea mai mare parte o reprezinta cheltuielile de personal, aproximativ jumatate din total, adica 68,4 milioane de lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii reprezinta 35 de milioane de lei, iar cheltuielile de capital – 20,6 milioane de lei.

Cheltuielile de personal includ indemnizatiile pentru senatori si suma forfetara, diurnele pentru deplasarile interne, precum si salariile aparatului propriu, stabilite la nivelul actual al acestora, plus o crestere in medie de 14 la suta, fara prime de vacanta sau prima anuala pentru functionari.

Pentru cheltuieli curente (apa, canal, salubrizare, iluminat, incalzit, materiale pentru curatenie, furnituri pentru birou, posta, telefon, internet, deplasari interne si externe) este prevazuta suma de 12,9 milioane de lei, pentru reprezentare si protocol – 3,6 milioane de lei, iar fondul la dispozitia presedintelui – 200.000 lei.

In ceea ce priveste cheltuielile de capital, acestea includ sumele necesare reinnoirii parcului auto si realizarii sistemului informatic integrat pentru managementul activitatii.

Totodata, in proiectul de buget a fost prevazuta si suma de 1,7 milioane de lei ca transfer catre Institutul Revolutiei Romane din 1989, aflat sub patronajul Senatului.

Alaturi de proiectul de buget, Biroul Permanent a adoptat si proiectul bugetului pentru Adunarea Parlamentara a NATO, care se va desfasura la Senat in octombrie anul viitor, pentru gazduirea acestui eveniment fiind prevazuta suma de 26,6 milioane lei.

Proiectul de buget a fost adoptat cu 86 de voturi pentru, 2 impotriva si 2 abtineri.

In opinia senatorului UDMR Salaj, Fekete Andras, bugetul aprobat de senatori pe 2011 nu este mai mare decat cel din 2010, in conditiile in care bugetul pentru acest an a fost diminuat de doua ori, cu aproximativ 50 la suta: Trebuie sa luam in calcul ca bugetul pe 2010 a fost taiat de doua ori, cu pana la jumatate, ca urmare a crizei. In acelasi context, Fekete Andras sustine ca, in speta, majorarea bugetului pe 2011 fata de cel din 2010 nu reflecta intentia senatorilor de a schimba parcul auto ori ca alesii intentioneaza sa majoreze salariile. Valoarea bugetului pe 2011 nu inseamna cresteri de lefuri sau cumparari de masini noi. Am luat in calcul ca vor exista o serie de actiuni la care Romania trebuie sa participe, altfel riscam sa ne izolam complet, a mai spus senatorul UDMR.

Pe de alta parte, senatorul PSD Salaj, Gheorghe Pop, afirma ca majorarea cu 30 de procente a bugetului pentru 2011 este un lucru imperios necesar, in conditiile in care cladirea Senatului are nevoie de reparatii urgente: Aceasta majorare a venit si pe fondul unor investitii ce trebuie facute la cladirea Senatului. Astfel, am decis ca este absolut necesar sa se aloce bani pentru investitiile aflate in curs. Vreau sa va spun ca, aici, au inceput sa crape peretii. De asemenea, Gheorghe Pop face cunoscut ca senatorii nu si-au primit o serie de drepturi pe anul incurs, drepturi care sunt restante inca din august. Pentru ca actualul Guvern nu a aprobat deschiderile de credite fata de Senat, au ramas foarte multe restante, a incheiat senatorul PSD.

Leave a Comment