Romeo Benc şi Avram Fiţiu, la „Rotisorul politic”: „Am scos în istorie, pe laviţa istoriei ţăranul român în ultimii 20 de ani de politică”

Noi clienţi la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în colaborare cu Magazin Sălăjean: Romeo Benc, vicepreşedinte PDL Sălaj, candidat ARD pe Colegiul 3 deputaţi Jibou şi conf. dr. Avram Fiţiu, candidat propus de PNŢCD din partea ARD în Colegiul 2 Senat Zalău – Jibou. Ca de obicei, în această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorii menţionaţi. Dialogul integral poate fi vizionat pe site-ul Sălajulpenet.ro. Emisiunea „Rotisorul politic” intră în vacanţă pe perioada campaniei electorale pentru alegerile din 9 decembrie.

Acesta sunt eu, trebuie să spun lucrurile direct”

Rep.: Aţi luat decizia să candidaţi. Sigur, nu suntem în campanie electorală, sunt în aşa – numita perioadă de precampanie, aveţi multe de spus. O întrebare „clasică”: de ce v-aţi gândit, de ce vreţi să candidaţi? Ce vreţi să schimbaţi? Ce nu vreţi să schimbaţi? ş.a.
Romeo Benc: În primul rând, m-am hotărât să candidez la funcţia de deputat pe Colegiul 3 Jibou cu un gând bun pentru cetăţeni. Sigur, de-a lungul experienţei mele politice am avut timp să observ, să supraveghez activitatea şi comportamentul celor care au fost înaintea mea. Bănuiesc, cei care au fost înaintea mea, şi în noul mandat să reprezint eu Colegiul Jibou pentru funcţia de deputat. În primul rând, repet, candidez cu gândul la cetăţeni şi la oamenii care sunt în Colegiul Jibou. Nu întâmplător am ales şi am fost desemnat printr-un vot al organizaţiilor de pe Valea Someşului şi de pe Valea Almaşului, care sunt parte componentă a Colegiului Jibou. Eu de loc, de jumătate, din partea tatălui, mă trag din comuna Rus, satul Fântânele, mă leagă ceva de aceste meleaguri ca şi provenienţă. Din 2004 lucrez la Direcţia Silvică Sălaj, sunt inginer la această instituţie şi cunosc absolut toate localităţile din acest colegiu. Nu există localitate prin care să nu fi fost măcar odată cu problemele de serviciu. După cum dvs. ştiţi, Colegiul Jibou este aproape eminamente agrar şi silvicultural, ca să zic aşa, deoarece pădurea are o pondere însemnată pe Valea Someşului, pe Valea Almaşului. După cum ştiţi, silvicultura este direct înrudită cu agricultura, cu satele româneşti, şi sigur de-a lungul timpului, având legătură directă cu cetăţenii, prin discuţii, prin observaţii directe, părerea mea este că cei care au fost înainte şi care au cam dus România, parlamentarii noştri, au cam uitat, după ce au băgat în buzunar mandatul de deputat sau de senator, de cei care i-au trimis practic în parlament. Este părerea mea. Sincer vă spun. Şi părerea multora dintre oameni. Să ştiţi că nu aş fi îndrăznit să candidez pe colegiul Jibou care, vă daţi seama, este ştiut, este un colegiu care are o altă coloratură politică în fostele alegeri, şi în actualul mandat, decât a PDL şi a alianţei noastre, Alianţa România Dreaptă. Dar oamenii, d-le Săuca, s-au săturat de clasa politică care a existat până acum. Este părerea mea. Poate jignesc pe cineva, poate nu jignesc, dar acesta sunt eu, trebuie să spun lucrurile direct. Efectiv, vreau să schimb ceva în atitudinea şi comportamentul parlamentarului faţă de cei care îl trimit în parlament.

„Biroul meu este satul românesc”

Avram Fiţiu: D-le Săuca, eu sunt sălăjean plecat devreme din zona natală, la Cluj, dar viaţa mea şi biroul meu este satul românesc în ultimii 20 de ani. În satul românesc de 20 de ani factorul politic nu a reuşit să dea un răspuns la o întrebare simplă şi de bun simţ pe care ţăranul român o pune, şi anume unde să-şi vândă produsele, în ce condiţii, la ce preţ. Într-un mod decent, pentru a putea stabiliza un venit pentru un agricultor român. Am venit în politică nou, nu am mai făcut politică până acum, pentru mine politica are un istoric foarte recent, trei săptămâni, pentru a putea intra într-un joc în care să ofer acest răspuns. Răspunsul îmi este foarte clar, l-am formulat într-o carte se cheamă „Salvarea fermei ţărăneşti”, pe care am lansat-o la Zalău, şi acest răspuns trebuie să ajungă la nivel legislativ şi la nivel de decizie guvernamentală. Este vorba de o abordare extrem de simplă în care circuitele alimentare care duc un aliment de la ţară la oraş trebuie să fie scurtcircuitate, să fie reduse, eliminând acele verigi intermediare care astăzi încarcă preţul unui produs alimentar. Este vorba de un sistem simplu, în care decizia unui orăşean, din Zalău sau din Jibou, poate să orienteze un act de cumpărare înspre ţăranul român şi nu înspre ţăranul francez sau german, aşa cum se întâmplă astăzi, când cumpărăm un aliment dintr-un magazin românesc, ştiind că marfa provine în mare parte din ţările europene. De fapt, ajutăm un alt tip de agricultură, şi nu a ţării noastre. Ei bine, vreau prin această intervenţie politică să răspund la o problematică, la prima vedere foarte complexă, dar în fapt extrem de simplă, şi anume care sunt modalităţile prin care ferma ţărănească din Sălaj sau din alte judeţe are o şansă reală de a rămâne în viaţă din punct de vedere legal. Când analizăm astăzi satul sălăjean, observăm că legal nu mai există ferme ţărăneşti, în care nu mai avem producţie legală, în special în zona animală, că procesarea nu există în momentul de faţă ca şi soluţie care să poată aduce un venit complementar pentru un ţăran, că vânzarea nu este nicidecum una directă. Practic, am scos în istorie, pe laviţa istoriei ţăranul român în ultimii 20 de ani de politică. Ei bine, eu care am stat pe laviţa istoriei după 1990, 22 de ani, m-am hotărât să intru în politică ca să dau un răspuns pe care îl cunosc, vine din viaţa mea de pe teren, pentru a putea să-l formulez pentru această societate românească, în care orăşeanul, în cazul de faţă zălăuanul, poate să întindă mâna printr-un parteneriat juridic cu ţăranul român, să ofere o şansă corectă pentru salvarea acestei ferme ţărăneşti.

„Bunăstarea se produce prin locuri de muncă”

Rep.: Candidaţi sub umbrela Alianţei România Dreaptă. O decizie înţeleaptă sau mai puţin înţeleaptă, o să vedeţi după votul din 9 decembrie. Cum apreciaţi această construcţie?
R.B.: Personal, eu văd ARD ca o construcţie a viitorului. În primul rând, a viitorului apropiat pentru că pe noi, să ştiţi, după toate evaluările internaţionale, ne aşteaptă un an 2013 extrem de greu. Sigur, măsurile de stânga sunt bune, dar atunci când este de unde. ARD este mişcarea tipic de dreapta în România. Noi, prin măsurile pe care le vom lua, dacă electoratul ne va trimite la guvernare, în primul rând vor fi cele de a produce bunăstare. Bunăstarea se produce prin locuri de muncă, domnu’ Săuca. Bunăstarea se produce prin cheltuirea cu chibzuinţă a banului public şi acolo unde trebuie. Sigur, bunăstarea mai constă şi în atragerea fondurilor europene, la care, vedeţi dvs., suntem destul de, aşa, codaşi, un cuvânt urât, suntem destul de nepricepuţi, pot să spun, pentru că Uniunea Europeană ne pune la dispoziţie o anumită cantitate de fonduri, iar noi nu suntem capabili să atragem 10 la sută, 15 la sută, din câte ştiu eu. Acolo sigur trebuie să fie oameni competenţi care să se ocupe de aceste probleme. Dau un simplu exemplu: aceste proiecte pe care le fac primarii comunelor şi ai oraşelor, dar al comunelor în primul rând, care zac pe undeva. Proiectul e bun, e eligibil, bun, am plecat la Bucureşti, de ce stă un an, doi, trei acolo. Pentru că eu bănuiesc că nu există cineva să se ocupe direct de acele proiecte acolo în parlament, care să le mai zgândăre din când în când, de ce stă proiectul de aducţiune a apei de la comuna cutare sau fondurile care se alocă pentru canalizare. (…) Asta îmi propun eu, dacă cetăţenii mă vor trimite în parlament: nu prea ţin eu de coloratura politică a primarului din Lozna, a primarului, dau aşa câteva exemple, care nu sunt primari PDL, Creaca vroiam să spun… (…)
Rep.: O să aveţi o problemă, atunci, dacă nu ţineţi cu primarii PDL.
R.B.: Eu asta îmi propun, ca odată ajuns parlamentar să nu mai ţin cont de coloratura politică a primarului. Proiectele trebuie derulate, indiferent ce coloratură politică are primarul, mă înţelegeţi ?! Asta am vrut să spun: mă voi ocupa de absolut toate problemele localităţilor, indiferent de coloratura politică. (…)
A.F.: Eu, ca şi ţăran, ca şi profesor de agronomie, nu puteam să aleg o altă construcţie politică decât una care este reprezentată în cazul meu, şi sunt propus de către PNŢCD, un partid ţărănesc. În toată istoria omenirii, ţăranii, că sunt ţăranii germani sau francezi, votează cu dreapta. În toată istoria omenirii. De ce? Pentru că ei, fiind prin natura lor antreprenori, neavând angajatori deasupra lor, ei decid când se trezesc, cum îşi organizează ziua respectivă şi ce rezultat au seara când se culcă. Deci, din istorie ţăranii sunt oameni care vin dintr-o zonă de dreapta, sunt oameni care construiesc bunăstarea. Valoarea adăugată. Vrând – nevrând, onoarea pe care mi-a făcut-o PNŢCD…
Rep.: O parte a PNŢCD…
A.F.: În cazul Sălajului, mi-a propus-o partidul. Onoarea pe care mi-a făcut-o m-a bucurat foarte mult şi cred că am un cuvânt de spus pentru a rezolva problematica cu care acest partid, dacă ne uităm un pic în istorie, s-a ocupat.

Daniel Săuca

(P)

Alte articole

17 Thoughts to “Romeo Benc şi Avram Fiţiu, la „Rotisorul politic”: „Am scos în istorie, pe laviţa istoriei ţăranul român în ultimii 20 de ani de politică””

 1. Anonim

  dute benc,dute!!!!

 2. Anonim

  so ajuns si benc dupa ce o furat padurea

 3. MISU

  Parca numai el a furat .Benc asta-i chiar un hot mititel de paduri in comparatie cu multi altii.

 4. Anonim

  Du-te Benc si-ti vezi de traba !!! Crezi ca aici ii ca la piata? De fapt mai bine candidezi , ca voturile te vor arunca la groapa de gunoi a istoriei…si cred ca toti so saturat de tine…incult , nesimtit , te bagi peste tot. Mai uita-te si in oglinda , crezi ca ai fata ? Ce sa mai vorbim de intelect !!!

 5. Anonim 2.

  Mai Benc,ti-ai spalat picioarele sau tot asa miros ca pana acuma? Vezi ca daca nu te speli aia din parlament te pun in ultimul rand.

 6. Anonim

  Bencule ar fi mai intelept sa vorbesti prin semne ca la carti… alea de joc normal ca tu ai fost ultima data la o biblioteca in clasa a 2-a nu vezi ca te-ai bagat in lupta ca sa-ti rupi gatul pacat ca nu candidezi in acelasi colegiu cu Oros sa va plangeti de mila stereo

 7. Anonim

  In afara sa injuri de dumnezeu mai stii si alceva Ben-cutule?

 8. Anonim

  Mult succes domnule profesor Fitiu !!
  Salajenii ar trebui sa fie mandri cu un asemenea candidat!
  VOTATI A.R.D!

 9. geo

  hai bencule salajul e al tau

 10. Anonim

  Anonimule de departe se vede ca esti un slabanog frustrat si banuiesc ca esti Pavel sau Stana de la Jibou ambii doi niste rahati . Romeo va pus la punct si va trimis in justitie hotilor , asa ca in curand o sa aveti timp sa stati prin bibiotecile puscariilor mai „intelectualilor”.

 11. Anonim

  Asa vorbeste Romeo Benc un tip care se vrea parlamentar in Romania anului 2012 !!! Ce parere aveti de calitatea vocabularului. Ce sa mai vorbim de exemparul in sine?

 12. Alexandra

  Mie Fitiu imi place. E deschis,inteligent, ma bucur ca a ales sa candideze.Daca va ajunge senator inseamna ca ne-a pus Dumnezeu mana in cap.

 13. salajanul de 10....

  Domnule Fitiu sa vorbiti despre ferme ilegale la sate este o mare prostie,….productie ilegala….esti dus rau cu sorcova,trezestete si lasa pe altii!

 14. Alexandra

  Pt:Salajanul de 10
  Intelege ceea ce a spus omul si tine sorcova pentru tine. Dovedeste tu ce poti ca el pentru altii a dovedit.

 15. Anonim

  USL-istii vor sa inchida granitele, ne vor scoate din Europa, asta dupa care negocierile cu europa de pe vremea lor au fost varza.

 16. Anonim

  Ati castigat!Cand va treziti din betie om vedea ce-o fi!Cat sunteti beti macar nu puteti face tarii mare rau decat ati facut.Rusine!

 17. Alexandra

  Am trimis nulitati in parlament. A iesit la vot prostimea pentru o pereche de sosete si un CD.

Leave a Comment