“Partidul Liberal Reformator reprezintă opţiunea liberală în politica românească”

– Interviu cu Mirel Taloş, preşedintele P.L.R. Sălaj –

Rep.: Care este în acest moment situaţia juridică a Partidului Liberal Reformator?
Partidul Liberal Reformator este înregistrat sub această denumire în acest moment la registrul partidelor întrucât Tribunalul Bucureşti a admis modificarea denumirii şi statutului vechiului Partid Naţional al Mediului. Repet un lucru pe care l-am spus de nenumărate ori, anume că PLR este numele nou al unui partid înscris de câţiva ani şi folosirea denumirii PLR a fost legală conform Legii partidelor. Acest lucru este confirmat şi de o instanţă, respectiv de Tribunalul Sălaj, care a dat dreptate Prefecturii în procesul în contencios administrativ cu Primăria Zalău pentru excluderea a doi consilieri municipali PLR.
R: Cum vă raportaţi la acest proces între Prefectură şi Primărie? Consideraţi că excluderea celor doi consilieri în toamna anului trecut a adus prejudicii partidului dumneavoastră?
Fără îndoială că ne-a adus prejudicii şi lucrurile nu vor ramane asa. Daca Prefectura va câştiga procesul şi la Curtea de Apel, cei doi consilieri locali PLR, Rodica Mureşan şi Raul Dragoş, în solidar, se vor întoarce împotriva tuturor consilierilor locali care au votat o excludere ilegală şi le vom cere despăgubiri foarte consistente în civil pentru prejudicii de imagine. Textul expunerii de motive a Tribunalului Sălaj arată clar că excluderea a fost ilegală, iar pentru acest lucru cineva trebuie să răspundă pentru că PLR a fost prejudiciat în sensul imaginii din cauza acestor excluderi.
R: Ce opţiune politică reprezintă Partidul Liberal Reformator?
Oţiunea liberală. România are în continuare nevoie de un partid liberal, pentru că niciodată libertăţile nu sunt garantate definitiv şi pot fi oricând puse în pericol. Pentru că PNL nu mai este un partid liberal, de vreme ce este membru al Partidului Popular European, un amestec de partide conservatoare, naţionaliste şi religioase, adică tot ce poate fi mai neliberal. PLR militează pentru liberalism printr-un stil liberal, prin eleganţă şi civilizaţie, prin raportarea la alegători în calitatea lor de cetăţeni raţionali şi nu de simpli indivizi trecuţi în catastifele partidelor şi scoşi în ziua alegerilor la vot ca oile. România are nevoie de liberalism pentru că are nevoie de un stat cât mai redus şi de o libertate cât mai mare, în special din perspectiva economică.
R: Care ar fi unul din obiectivele politice importante ale PLR?
Ca liberali, avem în centrul programului nostru politic economia. Preşedintele PLR, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, prin ceea ce reprezintă şi prin ceea ce a făcut în perioada în care a fost prim-ministru, are autoritate deplină pentru a vorbi de economie. Noul Cod Fiscal, la elaborarea căruia PLR şi-a adus o contribuţie importanţă, este un cod fiscal liberal sau chiar ultraliberal, dacă ne gândim la contextual în care apare, adică după o guvernare conservatoire a PDL care s-a axat pe creşterea taxelor din economie, în special a TVA. Acest Cod Fiscal, care va intra în vigoare în iulie şi pe care PLR îl susţine în întregime, scade taxe, atât pe consum cât şi pe muncă. Desigur că se găsesc deştepţi care să spună că va duce la criza economică, în general aceaşi deştepţi care acum caţiva ani ne spuneau că dacă nu va creşte TVA România se va prăbuşi precum Grecia, lucru care desigur că era ori o manipulare ori neştiinţă. Posibilitatea de a reduce TVA la 19% este extrem de înbucurătoare pentru că va lăsa bani la cetăţeni, crescând puterea de cumpărare şi astfel crescând cererea, cu posibilitatea de stimulare a producţiei de bunuri şi servicii. Patronatele, firmele în general, susţin acest Cod Fiscal.
R: Cum vă raportaţi, ca partid, dar şi dumneavoastră personal, la cele două partide mari, PSD şi PNL?
Colaborăm cu PSD în plan parlamentar şi guvernamental. Această colaborare va continua că alianţa principială. Din punctul meu de vedere, orice colaborare cu PNL este exclusă. Nu poţi colabora cu cei care ani de zile, se vede acum, au abuzat de banii publici şi de bunul simţ public, ca să nu mai spun că au abuzat de legi sau de regulamentele parlamentului. Din acest motiv, fuziunea cu PDL, am şi plecat din PNL în 2014. Coleg din nou cu domnii Flutur şi Blaga? Să cânt eu imnul PDL? Toate au o limită, impusa de bunul simţ.
R: Care este în acest moment ponderea electorală a PLR şi ce obiective aveţi ca partid în anul electoral 2016?
Sondajele arată câteva lucruri în mod clar: în momentul de faţă PLR se clasează pe locul trei între partide, cu un procent de 5-6%. Ultimele măsurători sociologice confirmă că din ce în ce mai mulţi români au încredere în proiectul liberal pe care l-am propus. PLR a fost înfiinţat pentru a continua liberalismul în România şi pentru a-i reprezenta pe toţi cei care aderă la principiile şi valorile acestuia. Mai trebuie spus că domnul Călin Popescu Tăriceanu continuă să se bucure de o încredere ridicată din partea românilor, fiind depăşit ca încredere publică doar de preşedinte. Obiectivul nostru este de a obţine la alegerile din 2016 peste10% din opţiunile românilor.
A consemnat Mihai Stoica

6 Thoughts to ““Partidul Liberal Reformator reprezintă opţiunea liberală în politica românească””

  1. Anonim

    mimi stoica tu esti? te-a vizitat pocaitu la bulau?

  2. priki

    Mirelus de ce nu zici de oportunisti din consiliul local ca ei vroiau numai posture de directori nu atceva (vezi mufa si Ioan Ionel prin madam Rodica). Despre ce liberalism vorbim ? Liberalism de stinga inventat de oportunistul Tariceanu.

  3. ioana

    Lasă-te condus de gândurile şi de sclipirile tale de geniu asemenea tuturor oamenilor de succes. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câştige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteţi mesajul PROIECT la adresa de email b_ioana88cj@yahoo.com

  4. Victor

    Nu credeam ca si unii dintre salajeni se vor alinia politicii manechinului cu 5 (cinci) neveste, care din interese pur personale si meschine si-a infiintat un partidulet-jucarie!

  5. Candidel

    Jenant , Mirele !

  6. Simion

    De unde si pana unde Tradiceanu s-ar bucura de un mare respect in Romania devreme ce el a dat ungurilor pe gratis toata averea-mostenire a lui Gojdu din Budapesta in valoare de peste 2 miliarde de euro? Si afacut acest lucru oribil alaturi de un alt individ de aceeasi teapa cu el: MRU, adica Ungureanu, cel jumatate ungur si jumatate evreu!

Leave a Comment