Faţă de alte judeţe, Sălajul este avantajat de viitoarea reprezentare în Parlamentul României

 

Judeţul nostru rămâne cu acelaşi număr de parlamentari

Dacă proiectul de lege va fi promulgat, atunci la alegerile parlamentare de anul viitor vom vota pe liste, iar norma de reprezentare va fi de un senator la 168.000 de locuitori şi un deputat la 73.000 de locuitori.  Revenirea la vechea modalitate de organizare a scrutinului va elimina riscul de a avea din nou un Parlament mamut, iar senatorii şi deputaţii vor fi determinaţi să pună mai mult accent pe faptele care mai mereu se lasă aşteptate, decât pe vorbe şi promisiuni, de care toată lumea s-a săturat. Proiectul de lege privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente a fost adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor, cu 273 de voturi „pentru”, 8 abţineri şi 10 voturi „împotrivă”. Numărul parlamentarilor va scădea în județele mai mari în timp ce în cele mai mici va rămâne același, așa cum este și cazul județului nostru.

Senatorul Alexandru Vegh consideră binevenit acest proiect legislativ

Judeţul Sălaj va avea, ca şi până acum, doi senatori şi patru deputaţi. Cele care vor pierde din numărul actual al senatorilor şi deputaţilor, vor fi judeţele mai mari. Numărul total al parlamentarilor va fi cel schimbat, astfel încât, odată cu noua lege, vor fi 330 de deputaţi (407 în prezent) şi 136 senatori (176 în prezent). Dintre deputaţi, 18 vor reprezenta minorităţile naţionale şi patru vor reprezenta diaspora, iar dintre senatori, doi vor reprezenta de asemenea, românii din străinătate.” a spus Alexandru Vegh. Senatorul sălăjean a mai făcut referire şi la prevederile privind registrul electoral. Cetăţenii români din diaspora, care doresc să voteze, se vor înscrie în acest registrul electoral. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au posibilitatea conform noilor dispoziţii legale, să se înscrie în acest registru, cu adresa de domiciliu sau reşedinţa din străinătate sau cu adresa de reşedinţă din România. Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă din străinătate sau cu adresa de reşedinţă din ţară. De asemenea, legea prevede elemente noi în încercarea de a avea alegeri lipsite de vicii procedurale sau fraude. „Nu este o condiţie absolut obligatorie, înscrierea în acest registru însă cu siguranţă în felul acesta se pun bazele unui vot asupra căruia există un control informatic, o evidenţă şi o acurateţe a rezultatelor, este o măsură logistică firească, până la urmă”, a conschis senatorul UDMR. Sunt prevăzute totodată şi sancţiuni pentru contravenţii aferente votului ilegal.

Poate că noua lege, pe lângă reducerea numărului de somnambuli în fotoliile din Casa Poporului, o parte din parlamentari neavând nici măcar o luare de cuvânt în ultimul mandat. Poate noua lege va reduce şi nepăsarea, avariţia dar şi numărul proiectelor legislative viitoare, care se referă strict la bunăstarea şi viitorul senatorilor şi deputaţilor. Iar cei aleşi, mai puţini, vor găsi mai mult timp şi aplecare către problemele românilor care şi-au pierdut aproape iremediabil speranţa şi mai ales încrederea în Parlamentul ţării.

5 Thoughts to “Faţă de alte judeţe, Sălajul este avantajat de viitoarea reprezentare în Parlamentul României”

 1. […] Dacă proiectul de lege va fi promulgat, atunci la alegerile parlamentare de anul viitor vom vota pe liste, iar norma de reprezentare va fi de un senator la 168.000 de locuitori şi un deputat la 73.000 de locuitori, deci pentru Sălaj un total de 7 parlamentari. În 2012 am avut 10 aleşi, în baza sistemului mixt. Revenirea la această modalitate de organizare a scrutinului va elimina riscul de a avea din nou un Parlament mamut, iar senatorii şi deputaţii vor fi determinaţi să pună mai mult accent pe faptele care mai mereu Sursă știre […]

 2. […] Dacă proiectul de lege va fi promulgat, atunci la alegerile parlamentare de anul viitor vom vota pe liste, iar norma de reprezentare va fi de un senator la 168.000 de locuitori şi un deputat la 73.000 de locuitori, deci pentru Sălaj un total de 7 parlamentari. În 2012 am avut 10 aleşi, în baza sistemului mixt. Revenirea la această modalitate de organizare a scrutinului va elimina riscul de a avea din nou un Parlament mamut, iar senatorii şi deputaţii vor fi determinaţi să pună mai mult accent pe faptele care mai mereu …read more […]

 3. Anonim

  multi tataa….

 4. Nuti

  Va spun drept : pentru Salaj ar ajunge un singur parlamentar, si daca ar dormi tot va merge treaba ca si cind ar fi mai multi !

 5. ff

  nu e bine pentru salaj !!!e bine pentru acei chiulai care vor mai dormi in parlament 4 ani !!!

Leave a Comment