Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată neconstituţională

Veşti proaste pentru edili. Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat legea pensiilor speciale pentru aleşii locali ca fiind neconstituţională. Curtea Constituţională a analizat în cursul zilei de miercuri sesizarea făcută de Guvern privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, adoptată pe 21 decembrie de Senat. Dacă parlamentarii şi-au făurit propriul “noroc”, votând în miez de noapte legea “pensiilor nesimţite”, aşa cum a fost catalogată de cetăţeni, iată că în privinţa aleşilor locali, lucrurile nu au mai stat aşa. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean a spus, înainte de discuţiile avute miercuri pe marginea acestei legi că de aceasta vor beneficia, în cazul intrării în vigoare a legii, inclusiv foşti lideri locali ai Partidului Comunist Român.

Constituţia ar fi fost încălcată

Guvernul a sesizat CCR la finalul anului trecut cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene – Legea de modificare și completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou create. Peste 16.000 de aleşi locali ar fi beneficiat de aceste pensii speciale. “În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat”, au declarat anul trecut reprezentanţii Guvernului. Potrivit legii, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar fi putut primi pensii speciale care porneau de la un minimum de 1.500 de lei ajungând până la 6.500 de lei.

Parlamentarii – marii câştigători

În tabăra “norocoşilor”, cea parlamentară, au mai rămas de îndeplinit doar formalităţile, în acest sens fiind formate deja cozile pentru depunerea cererilor de acordare a pensiilor speciale suplimentare, în condiţiile în care nici nu au fost publicate încă normele de aplicare ale legii. Potrivit acestei legi intrate în vigoare, senatorii şi deputaţii beneficiază, la cerere, de pensii suplimentare speciale ce vor putea depăşi în cazurile prevăzute de lege, 4.500 de lei. Peste 5.000 de actuali şi foşti parlamentari vor putea beneficia de aceste pensii.

Alte articole

2 Thoughts to “Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, declarată neconstituţională”

  1. Anonim

    foarte proaste vesti. regretam ca nu au primit si ei pensii speciale. noi ne descurcam oricum cu 700 de lei lunar.

  2. claudiu

    Bani nelimitat si repede! Real! Este timpul sa-ti asiguri viitorul, cu acest ghid pas cu pas al prosperitatii pe termen lung! Profita si tu de programul nostru de castiguri suplimentare in timpul liber, asa cum multi alti oameni au facut-o deja si sunt extrem de multumiti! Incepe acum, cat mai e timp! Rezolva-ti repede problemele cu banii! Cauta-ne de urgenta la adresa de email:  florinclau41@yahoo.com

Leave a Comment