Jumătate din parlamentarii sălăjeni sunt „necuvântători”

Sunt pe primul loc în topul prezenței la ședințele Senatului sau ale Camerei Deputaților, însă stau în bancă, la fel ca la școală, și ridică respectuos mâna după cum le dictează liderul de grup. Este vorba de cei șase parlamentari ai Sălajului, unii la al treilea sau chiar al șaselea mandat. Mulți dintre ei, după ce au depus jurământul în decembrie 2012, nu au mai trecut pe la tribuna Camerei din care fac parte pentru a lua cuvântul, iar alții au făcut-o sporadic când au vorbit despre un proiect de lege sau au făcut o declarație politică. Lipsa de experiență sau tracul nu poate fi invocat. Unul singur, senatorul Alexandru Vegh, se află la primul la mandat. Restul au cel puțin două mandate la activ sau chiar șase, cum este cazul deputatului Seres Denes, parlamentar din anul 1992.

Mirel Taloș a cuvântat o singură dată
Deputat de Zalău începând cu anul 2008, Mirel Taloș a luat cuvântul de la tribuna Camerei Deputaților doar de două ori în acest mandat. Bineînțeles, prima dată a fost depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor, în şedinţa solemnă din 20 decembrie 2012. Caseta parlamentarului, pe pagina oficială de internet a Camerei Deputaților, mai consemnează trei luări de cuvânt, toate având ca temă declarații politice, din care două au fost depuse în scris la secretariatul Camerei, iar una a fost citită plenului în 26 iunie 2013. La acea dată, a luat cuvântul pentru a-și exprima dezamăgirea despre infrastructura României, pentru că întârzierea marilor proiecte ”înseamnă locuri de muncă pierdute şi taxe neîncasate”. Luările de cuvânt ale deputatului Mirel Taloș totalizează un minut și 38 de secunde.

Seres Denes a cerut modificarea a două legi
Președinte al UDMR Sălaj și parlamentar de o viață, deputatul Seres Denes a luat cuvântul, în acest mandat, de patru ori. După ce a depus jurământul, udemeristul a mai avut trei intervenții în plenul Camerei Deputaților. Printr-o declarație politică a dezaprobat ”manifestările naţionaliste crescânde din ultima perioadă”. De asemenea, a susținut în fața colegilor mai multe argumente pentru modificarea legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean sau local, și a legii prin care a fost aprobat Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural. Luările de cuvânt ale deputatului Seres Denes totalizează șase minute și 25 de secunde.

Iuliu Nosa ia cuvântul doar în scris
Caseta electronică a deputatului Iuliu Nosa notează 27 de luări de cuvânt. Însă, în afară de depunerea jurământului de credință, restul de 26 de luări de cuvânt au fost în scris, sub forma declarațiilor politice, nefiind susținute de la tribuna Camerei Deputaților. Printre problemele dezbătute de fostul primar al Zalăului se numără și cea a mass-mediei. ”În societatea contemporană, pericolul apare atunci când saturaţia informaţională îl împiedică pe cetăţean să înţeleagă evenimentele. Presa noastră, şi mai ales televiziunea, se insinuează în viaţa publică ca protagonist şi reuşeşte să o transforme, inevitabil, în spectacol pur. Cu toate acestea, politica nu ar putea exista fără spectacolul oferit de mass-media”, apreciază parlamentarul de Jibou. Luările de cuvânt ale deputatului Iuliu Nosa totalizează 38 de secunde.

Lucian Bode a vorbit două ore de la tribună
De departe, cel mai activ deputat sălăjean la capitolul luări de cuvânt este deputatul de Șimleu, Lucian Bode. Cele 32 de luări de cuvânt ale deputatului pedelist totalizează o oră, 58 de minute și 59 de secunde și au fost susținute în 23 de ședințe ale Camerei Deputaților. La dezbaterile pentru bugetul pe 2014, Bode s-a contrat de mai multe ori cu președintele Camerei, Valeriu Zgonea. ”Am înţeles că nu doriţi să suplimentaţi bugetul pensionarilor, nu doriţi să alocaţi bani pentru investiţii în drumuri naţionale, poate cu Cel de Sus vă puneţi bine…”, i-a transmis Bode lui Zgonea, după care a depus amendamentul prin care a solicitat ”suplimentarea cu cinci posturi pentru judeţul Sălaj, adică de la 530 la 535 de posturi, pentru Episcopia nou-înfiinţată a Sălajului”. Cea mai importantă luare de cuvânt a fost citirea moțiunii simple intitulată ”Sectorul energetic, ruinat de mafia PSD-istă”.

Alexandru Vegh este cel mai ”guraliv”
Senatorul UDMR, Alexandru Vegh, aflat la primul mandat de parlamentar, își depășește de departe, la capitolul luări de cuvânt în plen, colegii mult mai experimentați. De la începutul mandatului 2012 – 2016 și până acum, fostul prefect de Sălaj a luat cuvântul în Senat de 39 de ori și a susținut două interpelări. Cele 39 de luări de cuvânt au fost legate de proiectele sau inițiativele legislative dezbătute în camera superioară a Parlamentului. Ultima poziție, făcută publică în plenul Senatului, a fost pentru susținerea eliminării accizei la pălincă. ”Cred că ar fi o soluţie mult mai bună să încasăm de la mai mulţi decât de la mai puţini cei 5 euro pe litrul de ţuică, care depăşesc, practic, valoarea reală a unui litru de ţuică în momentul de faţă”, a opinat senatorul Vegh.

Gheorghe Pop îi ”bombardează” cu interpelări
Senatorul Gheorghe Pop, unul dintre cei mai activi parlamentari ai Sălajului, are consemnate 54 de luări de cuvânt în plen, toate sub forma interpelărilor, întrebărilor sau declarațiilor politice. Față de Camera Deputaților, în Senat, interpelările trebuie susținute verbal. Din păcate, la Senat nu sunt contorizate, la fel ca și în Camera Deputaților, luările de cuvânt în plen. Interpelările senatorului Gheorghe Pop sunt legate de planul privind desființarea Judecătoriei Jibou, reabilitarea drumului național 1H, alimentele primite de nevoiași de la Uniunea Europeană sau recunoaşterea utilităţii publice pentru Clinica de Recuperare “Acasă” Zalău.

One Thought to “Jumătate din parlamentarii sălăjeni sunt „necuvântători””

  1. Anonim

    Senatorul pop ii „bombardeaza” cu tampenii !

Leave a Comment