Ionel Ciunt va conduce Zalăul pentru următorii patru ani

Candidatul PSD la Primăria Zalău şi fost prefect al judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a câştigat categoric competiţia electorală. Potrivit numărătorii paralele efectuate la sediile partidelor după închiderea urnelor, între Ciunt şi primarul în funcţie, liberalul Radu Căpîlnaşiu, a fost întregistrată o diferenţă de circa 3.000 de voturi.
Social-democratul va conduce în următorii patru ani Primăria Zalău, după 12 ani de „domnie” liberală.

Şimleul şi Jiboul, câştigate “la pas”

La Şimleu Silvaniei, primarul Septimiu Ţurcaş, candidat PNL, a obţinut încă un mandat, câştigând 73,64 la sută dintre sufragii.
La Jibou, social-democratul Dan Ghiurco a câştigat fotoliul de primar, cu o diferenţă de circa 800 de voturi.

Campionii voturilor

În cinci localităţi sălăjene au votat mai mulţi alegători decât erau pe liste. În cinci secţii de votare din judeţul Sălaj, prezenţa la vot a depăşit 100 la sută. Campioană este localitatea Ugruţiu, unde au trecut pe la urne 43 de persoane, în timp ce pe listele permanente se răgăsesc doar 23. Potrivit datelor publicate pe site-ul Biroului Electoral Central, în cinci localităţi din judeţul Sălaj, numărul celor care au votat este mai mare decât cel din listele permanente. Este vorba despre Ugruţiu şi Voivodeni (comuna Dragu), Miluani (comuna Hida), Cormeniş (comuna Lozna) şi Vălişoara (Letca).
În satul Ugruţiu, din comuna Dragu, din totalul celor 43 de persoane care au votat, doar 23 aveau domiciliul acolo, celelalte având doar reşedinţa. Prezenţa la vot a ajuns, astfel, la 186,9 la sută, fiind una dintre cele mai mari înregistrate la nivel naţional.
O situaţie asemănătoare se înregistrează în Vălişoara, comuna Letca, unde prezenţa la urne a fost de 113,63 la sută, după ce au votat 25 de persoane, faţă de cele 22 de pe liste. În localitatea Voivodeni, comuna Dragu, şi-au exercitat dreptul la vot 262 de persoane, 22 dintre ele în baza vizei de flotant, înregistrându-se o prezenţă de 109,16 procente.
În Miluani, comuna Hida, unul dintre cei 28 de alegători avea domiciliul în altă parte, fapt ce a urcat prezenţa raportată la 103,7 la sută. În Cormeniş, comuna Lozna, numărul celor care au votat a fost de 155, cu doi mai mult decât apăreau pe liste – prezenţa fiind de 101,3 la sută.

Cifre şi procente

La alegerile locale desfăşurate în 5 iunie au fost înscrişi pe listele de vot 199.689 cetăţeni. Dintre aceştia, au votat în total 54.01 la sută, respectiv 107.856 alegători pe total judeţ. În municipiul Zalău şi oraşe, participarea la vot a fost următoarea: Zalău – 37,32 la sută ( 21.492 de participanţi din 57.581 aflaţi pe liste) Şimleu Silvaniei – 41,44 la sută (4.765 de participanţi din 11.496 aflaţi pe liste), Jibou – 49 la sută (4.066 de participanţi din 8.283 aflaţi pe liste ) Cehu Silvaniei 47,3 la sută ( 2.141 de participanţi din 4.526 aflaţi pe liste). În urmă cu patru ani, la alegerile locale se prezentaseră la urne peste 60 la sută dintre sălăjeni, astfel încât procentul din acest an a fost cu aproximativ 6 la sută mai mic. În ciuda campaniei electorale „atipice”( noile reglementări au interzis candidaților să ofere pixuri, găleți etc.), în Sălaj prezența la vot duminică a fost bună, peste media națională. Nu s-au înregistrat, cel puțin oficial, evenimente neplăcute notabile în ziua votului. Până la ora 21, când s-au închis secțiile de votare, votaseră puţin peste 54 la sută dintre sălăjeni, ceea ce e un semnal pozitiv și pentru modul în care vor avea loc următoarele procese electorale, într-o țară în care scârba pentru politică și politicieni ar fi la ordinea zilei.

Pulsul candidaţilor, la ieşirea din secţiile de votare

Copreședintele PNL Sălaj, primarul Radu Căpîlnașiu, a declarat, imediat după ieșirea de la urne, că a votat pentru stabilitate și echilibru, îndemnându-i totodată pe zălăuani să participe la vot: „Am votat pentru stabilitate și echilibru, dar și cu optimism pentru viitor. Exercitarea votului reprezintă unul dintre cele mai importante câștiguri ale democrației. Vă îndemn și pe dumneavoastră să participați la vot, să alegeți ce e mai bine pentru dumneavoastră și pentru comunitatea în care trăim”.
De cealaltă parte, principalul contracandidat al primarului Căpîlnașiu, fostul prefect Ionel Ciunt (PSD), a menționat că votul său a fost dat schimbării: „Am votat pentru un primar care poate să schimbe orașul, dintr-unul prăfuit și plin de gropi, într-unul european. Am votat pentru o administrație locală mai prietenoasă cu mediul de afaceri și mai prietenoasă cu cei care plătesc taxe și impozite. Îi îndemn pe toți cetățenii cu drept de vot din Zalău să meargă astăzi la vot pentru că este important cine va conduce acest municipiu, cine va conduce administrația locală și să se gândeasca dacă cel pe care îl vor vota poate să schimbe lucrurile în bine.
Viceprimarul Fazakas Nicolae susține că a votat pentru un Zalău mai prosper: „Am votat, în primul rând, pentru un Zalău care să-i atragă înapoi pe tinerii care studiază în alte oraşe, să îi aducem acasă pe aceia care lucrează în alte oraşe, în străinătate. Am votat pentru un Zalău în care familia, nucleul de bază al societăţii, să prospere. Pe de altă parte am votat pentru că sunt convins că votul meu, chiar va contează”.
Și candidatul PNȚCD la Primăria Zalău, Dorel Labo, a făcut declarații la ieșirea de la urne: „Am votat pentru principii. Vreau să le transmit zălăuanilor ceea ce spunea cel de-al şaselea preşedinte al Americii, John Quincz Adams – „.

Tiberiu Marc și Lucian Bode au votat pentru schimbare. Însă nu în aceeași direcție…
La ieșirea din secția de votare unde și-a exercitat dreptul la vot, președintele Consiliului Județean, liderul PSD Sălaj, Tiberiu Marc, i-a îndemnant pe sălăjeni să se folosească de puterea pe care astăzi o au la dispoziție, și anume aceea de a vota: „Am votat azi pentru cei care pot schimba în bine aşteptările sălăjenilor. În spatele fiecărui vot este un număr de aşteptări, un număr de speranţe şi astăzi alegătorul are posibilitate ca dintre candidaţi să-i aleagă pe cei care pot să vină în întâmpinarea aşteptărilor lor. Îndemnul meu este să se ducă să voteze şi să beneficieze de această putere pe care o au astăzi de a hotărî cine vor fi cei care vor conduce oraşul, comuna, municipiul lor, Consiliul Judeţean în următorii patru ani”.
La rândul său, copreședintele PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a declarat că votul său a fost acordat viitorului nostru și al copiilor noștri: „Am votat pentru un viitor mai bun. Am votat pentru patru ani, nu pentru o zi. Am votat pentru viitorul nostru și al copiilor nostri. Am votat pentru lista de consilieri locali și pentru candidatul la Primărie care pot asigura continuitate în proiectele de dezvoltare a Zalăului. Am votat lista de consilieri județeni gândindu-mă la ce mi-au spus majoritatea cetățenilor în această campanie și anume că vor schimbarea în bine a județului nostru, sunt sătui de promisiuni neonorate, vor ca de mâine Sălajul să arate altfel”.
Nu au lipsit incidentele: Preşedintele de la Voivodeni- boss peste secţia de votare

Poliţia a fost sesizată în ziua votării, în jurul orei 15.30 cu privire la un incident ce a avut loc într-o secţie de votare din satul Voivodeni. Poliţiştii de la Sectia 5 Politie Rurală Hida a fost aşadar sesizată de candidatul PNL la funcţia de primar din comuna Dragu care a reclamat faptul că ca i-a fost intrezis accesul în localul Secției de votare Voivodeni de către presedintele sectiei de votare. Cea care a primit “interzis » de la preşedintele secţiei este Angela Lazăr, candidatul PNL la funcţia de primar al comunei Dragu. Din primele verificări efectuate de polițiști, cele sesizate s-au confirmat, astfel încât președintele secției de votare în cauză va fi sanctionat contravențional cu amendă în sumă de 600 lei, conform art. 108, lit. n, din Legea 115/2015. Petiţia a fost înregistrată și la Biroul Electoral de Circumscriptie Dragu.

În loc de concluzii

În ciuda campaniei electorale „atipice”( noile reglementări au interzis candidaților să ofere pixuri, găleți etc.), în Sălaj prezența la vot duminică a fost bună, peste media națională. Nu s-au înregistrat, cel puțin oficial, evenimente neplăcute notabile în ziua votului. Până la ora 21, când s-au închis secțiile de votare, votaseră 54 la sută dintre sălăjeni, ceea ce e un semnal pozitiv și pentru modul în care vor avea loc următoarele procese electorale, într-o țară în care scârba pentru politică și politicieni ar fi la ordinea zilei. Un alt lucru bun cel puțin în Zalău: au fost destule dezbateri în mass-media, civilizate, între candidați, oricum mult mai multe decât în anii trecuți. De semnalat la lucruri bune și prezența la vot, în Zalău, a premierului Dacian Cioloș. Am aflat astfel, cu oarecare surprindere, că primul-ministru și-a păstrat buletinul/cartea de identitate de Zalău. Rămâne un mister cu cine a votat dl. Cioloș, adică „oameni vizavi” de care speră că pot să facă „din oraşul ăsta mai mult decât este”. „Am votat oameni în care am încredere chiar dacă, drept să spun, m-aş fi aşteptat la mai multă regenerare a resurselor umane ale partidelor care au propus candidaţi”, a afirmat, la fel de misterios, premierul zălăuan. Rămâne un mister și numărul de votanți din Zalău. Înscriși pe liste la alegerile locale de duminică, conform site-ului Biroului Electoral Central: 57.581. Vă reamintesc că la recensământul din 2011 au fost numărați 56.202 de zălăuani. La „așa nu”, firește trebuie menționat incidentul jenant de vineri cu candidatul PSD din Năpradea, săltat de procurori pentru mită electorală. Rămâne de văzut ce influență a avut acest incident pentru voturile acordate PSD în comuna respectivă și în județ. Una peste alta, o campanie electorală nesperat de decentă, chiar dacă destui candidați au fost în pană de idei, declarații și soluții, incidente puține, o organizare mai bună a procesului electoral (s-a trezit și BEC-ul cu transmiterea în timp real a prezenței la urne la toate secțiile de votare din țară), semn că se poate. Cum au votat sălăjenii duminică e însă o altă poveste. În episodul următor, când vom vedea și ce înseamnă „schimbarea” invocată de mai toți cei care s-au „produs” ieri în media.

REDACŢIA

22 Thoughts to “Ionel Ciunt va conduce Zalăul pentru următorii patru ani”

  1. Vis

    Toti care ati votat acest imbecil sunt prosti si handicapati. ciunt e o jigodie de om, isi pune toate neamurile de tigan la conducere. Gunoiule ce esti , communist spurcat.

    1. Zorro

      sper ca Domnul primar caruia-i adresez felicitari sa starpeasca serparia si clanurile din primarie si jugrestaneala coraliana!
      Eliminati angajarile cu dedicatie si licitatiile trucate!
      Deratizati-i pe incompetenti,pe aia care ocupa functii neconforme cu studiile absolvite si pilosi Domnule Primar!
      Ca pe sobolani!

  2. Coco

    Un tampit de psdist. du-te la capre mai, analfabetule!

    1. Zorro

      Coco sau caca esti mai idiot basist?

  3. Frustratilorgen „vis” Ciunt e cel mai valoros ! Voi la tratament urgent!

  4. ban

    ma gunoi, esti la fel ca si cel pe care l-ai votat. tigan borat. cate clase ai…2?

    1. Plic

      Alupigus mai analfabet zis ban!

  5. Graiul S. blocheaza comentariile, mai ales cele referitoare la Stanciu. Halal ziar.

    1. Plic

      Graiul este un fel de nazuinta dar mai subtire ca aceea….
      La ce mazgalitori au la foaia aia jalnica,scribalai 2 la leu ca marfa de Galati,nu va mirati ca blocheaza ce nu le convine….
      Pacat ca pe ei nu i-au blocat anticonceptionalele la vremea potrivita!

  6. Anonim

    Oare Capilnasiu O SA-SI asume infrangerea si o sa demisioneze de la conducerea PNL?nu cred.O sa se agate cu disperare de acel scaun cum a facut cu cel de primar.In realitate Capilnasiu a fost un politician mediocru care a facut o politica ieftina de cardasie in primarie si-n institutiile subordonate.La alegerile din 2012 a fost candidatul USL.Oricine era candidAT din partea USL castiga alegerile.In 2008 a castigat pe un vot emotional ,negativ la adresa lui Stanca si LABO.La aceste alegeri s-a vazut ,,valoarea ,,politica a acestui farsor .

  7. Vale

    Graiul este un fel de nazuinta dar mai subtire ca aceea….
    La ce mazgalitori au la foaia aia jalnica,scribalai 2 la leu ca marfa de Galati,nu va mirati ca blocheaza ce nu le convine….
    Pacat ca pe ei nu i-au blocat anticonceptionalele la vremea potrivita!

  8. Morar

    Vai si amar de pupezele si mai ales pupazoii care-l pupau de zor pe Calnasiu ……
    V-o plecat propteaua mai bade si tzatzelor…….
    Speram sa va ciunte domnul Primar Ciunt!
    Spor la defrisat printre putori si angajati pe pile…
    Totusi 260 de angajati ai primariei la un oras de doar vreo 50 mii de locuitori mi se pare exagerat!
    Trimiteti-i la Ave,la Citadin la matura si la lopata pe 70% din ei!

  9. Anonim

    zalauani o sa aveti ce ati votat….. cam ceea ce ati avut si pe eprioada cand a fost gagiu prefect……….. om trai si om vedea …..

    1. Anonim

      cu cine trebuia sa votam dintre candidati?!

  10. Tăunu

    La Zalău a fost ea schimbare, da ce a fost în Bucureşti, este incredibil. PSD, urmaşa PCR, a măturat pe jos cu liberalii. Toate sectoarele din capitală sunt roşii !

    1. Ciuntati-i

      Nea Taune,
      PSD este urmasa PCR asa cum romanii sunt urmasii romanilor!
      Nu inseamna ca daca in ’89 a avut loc caricatura aia de asa zisa revolutie,in Romania s-ar fi schimbat ceva!
      Trebuiau schimbati romanii cu alta natie,si atunci era intr-adevar o schimbare.
      Schimbarea trebuie sa vina din felul nostru de a fi nu din haina pe care o imbracam!
      In mentalitate,conceptie si comportament am ramas aceiasi de peste 2500 de ani si valoarea nu ne-o da roseata,galbeneala sau albastreala vreunui partid!
      Nenorocirea noastra vine nu din comunism sau capitalism ci vine din insasi spirala codului genetic cu care am fost inzestrati de mama natura,care sincer in natia noastra a fost cam zgarcita cu darurile date unei natii care sa merite mai mult decat suntem.

      Nenorocirea este ca ne place sa dam din gura,sa ne vaicarim sa criticam dar nu am facut absolut nimic ca sa ne schimbam pe noi insine!

  11. Stanciuleeeeeeeeeeeeeeeeeeee?

  12. Anonim

    stati linistiti ca nu poate domnul Ciunt sa faca curatenie in primarie dupa cum doreste dansul sau dupa cum doriti d-voastra stimati cititori. oricum ii uram bafta in continuare si sa speram ca nu o sa fie „condus din spate” de altii „mai copti”in ale politicii. om trai si om vedea…..

  13. Anonim

    Nu o sa faca nici o curatenie.Mancaii capilnasisti o sa stea si sub Ciunt in primarie si-n insitutiile din subordinea primariei.Acuma nistorescu,maghiu si alti cativa or fi pusi pe liber da grosul functionarimii capilnasiste o sa ramana pe pozitii.Peste 80% dintre angajati au fost pusi politic.S-ar bloca primaria daca i-ar pune pe liber,Da nici nu-l intereseaza si de altfel CIUNT este un bun crestin.el a vrut sa fie primar si i-a iesit.

    1. ia stai ma asa

      n avem nevoie de primar „bun crestin” sau care sa ne tina predici in piata despre avorturi sau cu cine sa ne traim vietile. Domnia sa sa si vada de treaba lui, sa propovaduiasca printre neamuri si in familie dogmele sale bisericiesti si crestine pt ca pe noi nu asta ne intereseaza si nu de asta l am ales. l am ales sa faca curatenie in primarie, in oras, ca zace sub gunoaie, cum scriu si oamenii de la ziarul asta de luni de zile si abia daca aude cineva, sa faca ordine pe strazi, in parcari sa repare centrul ca pica sub noi si noi cu tot cu el, sa se ocupe de cartiere de canalizarea in oras si de toate problemele zalaului, DACA va fi in stare, ceea ce e greu de crezut. Votul AMARAT al celor 8000 de zalauani din 58.000 NU a fost pe Ciunt si trupa PSD ci impotriva leprelor care l-au nenorocit si pe Capilnasiu, altfel un om bun, demn si onest. Impotriva ciumei PNL. PSD? La fel de periculosi si incompetenti, dovediti INSA nu am avut alte alternative. Asa ca lasati ne cu crestinsmul d lui Ciunt,iar dansul sa inceteze cu predicile si sfaturile, asta ca sa nu cada in penibil. E pus si platit acolo sa faca altceva nu sa tina lectii de crestinism si predici, nu ne intereseaza!

  14. Alfaman

    Si eu cred ca alegerea unui psd-ist va fi un mare regres din toate pdv al Zalaului.

  15. Anonim

    Felicitari D-nului Ciunt si mult succes. Speram ca buna pregătire profesională, experiența in administrație, Ambiția de a demonstra de ce este in stare si sprijinul noului consiliu Judetean sa-l ajute in realizarea obiectivelor propuse pentru Zalau. Sa nu uite ca in viitor va fi judecat după faptele concrete si acestea pot aduce noi alegători dintre cei nehotărâți sau chiar din opoziție!!!

Leave a Comment