Opinia cititorului

“Stimată redacţie,
În urma retrocedării unei părţi din pădure şi a terenului din localitatea Mirşid (locul se află peste drum de fosta haltă Gârcei, drumul care leagă Zalăul de Jibou), noul proprietar a închis drumul de acces spre Fundătura (sub pădure), iar cetăţenii care au case acolo fac un ocol de aproximativ doi kilometri pentru a ajunge la proprietăţi (drumul vechi se vede şi pe hărţile fotografiate prin satelit).
Proprietarul a primit curent electric probabil gratuit. Sau dacă nu, pe banii cui? Apoi a închis drumul – e dreptul lui, să zicem – dar a mai amenajat şi o baltă de pescuit fără a avea autorizaţie de amenajare. Are doar de reamenajare la ceva ce… nu a fost, întrucât era o zonă care se transforma în mlaştină în sezonul ploios. Balta are aproximativ 50 de metri lungime şi 3 – 6 metri adâncime. Întrucât balta nu exista la refacerea DN Zalău-Jibou, acesta nu a fost proiectat cu parapet de protecţie, astfel că în caz de accidente rutiere te răsturnai în şant si gata. Acum te răstorni în baltă şi la adâncimea aceea nu te mai găseşte nimeni până seacă (menţionez că în zonă au loc aproape anual accidente de acest fel).
Balta nu are niciun sistem pentru supraplin, nicio conductă sau posibilitate de golire controlată, nu are un sistem de dig betonat sau ceva ce ar putea proteja structura drumului (în timp se pot produce infiltraţii şi chiar surparea drumului, poate chiar peste calea ferată ce leagă Zalăul de Jibou, într-un anumit scenariu). Mă întreb dacă aceste lucrări de execuţie trebuie avizate/autorizate de autorităţi (Apele Române SGA Zalău, Inspectoratul în Construcţii, Garda de Mediu etc).”
Ioan Chiş

Leave a Comment