Un nou laborator de mecanică a fost inaugurat la API Zalău

Un nou laborator modern de mecanică, realizat în urma unei investiţii a companiei TenarisSilcotub, în valoare de 114.000 de dolari, a fost inaugurat marţi, 20 octombrie, la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API), în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, printre acestea numărându-se primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, subprefectul judeţului Sălaj, Szilagyi Robert şi inspectorul şcolar general, Maria Pop.
„E altceva decât teorie!” a fost reacţia primilor elevi care au descoperit noul atelier de mecanică al unităţii liceale, care este, de altfel, deschis tuturor tinerilor care studiază în clasele tehnice din municipiu. Deschis cu sprijinul multinaţionalei precizat şi al Primăriei Municipiului Zalău, laboratorul este o şansă pentru ca elevii să aibă parte de pregătire practică în activităţi care le vor fi folositoare atât după admiterea în facultăţi de profil, cât şi într-o viitoare carieră. Este cel de-al treilea laborator din şcolile cu profil tehnic din Zalău şi include kituri şi truse didactice ce vor înlesni o mai bună înţelegere de către elevi a desenului tehnic, măsurătorilor şi toleranţelor, organelor de maşini, mecanismelor şi asamblărilor mecanice.
Lista dotărilor a fost creată de specialiştii în mentenanţă ai companiei, care au participat la proiectul de modificare a standardelor de pregătire profesională la nivel naţional, iar echipamentele au fost comandate de la unul din cei mai mari producători de profil din lume, compania germană Gunt. Astfel, elevii vor beneficia de lecţii interactive şi aplicate la materii precum mecanică, mecatronică, electro-mecanică, desen tehnic, dar şi instalaţii.
Noua investiţie face parte din programul STEP (Strengthening Technical Education Program), prin care TenarisSilcotub sprijină dezvoltarea învăţământului tehnic. „Investiţiile noastre în educaţie sunt gândite pe termen lung şi fac parte din angajamentul pe care ni l-am asumat, acela de a pune umărul la dezvoltarea comunităţii din care facem parte. Noul laborator de mecanică va contribui la formarea unor noi generaţii de profesionişti. Elevii au acum oportunitatea ca în timpul liceului să dobândească experienţă practică în disciplinele studiate, indiferent dacă aleg să îşi continue studiile sau să se angajeze la terminarea liceului, fiind astfel mai bine pregătiţi pentru viitoarele lor locuri de muncă”, a declarat Mihaela Popescu, manager relaţii instituţionale în cadrul companiei, la inaugurarea laboratorului.
În prezent, elevii din Zalău înscrişi în clase cu profil tehnic pot studia în trei laboratoare moderne realizate cu sprijinul multinaţionalei: un laborator de electronică şi automatizări şi un laborator mecanic din cadrul API, şi un laborator de pneumatică şi hidraulică de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, investiţia totală a companiei în aceste laboratoare ridicându-se la peste 622.000 de dolari.

Leave a Comment