Suntem împreună de 75 de ani

În această toamnă, „familia API” sărbătorește 75 de ani de existență a școlii, Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. În urmă cu trei sferturi de veac, în 1946, se înființa, la Zalău, prima Școală de Arte și Meserii. Șase ani mai târziu, în 1962, apar primele clase din domeniul agricol, pentru ca – în 1966 – instituția de învățământ să se numească Școala Profesională Zalău. Odată cu dezvoltarea zonei industriale a Zalăului, în anul 1973, școala noastră își schimbă denumirea în Grup Școlar de pe lângă I.A.I.F.O. (Întreprinderea de Armături Industriale din Fontă și Oțel, cunoscută mai ales sub numele „Armătura”). Apar acum primele clase de liceu. Din 1976, suntem – la propriu și la figurat – Liceul nr.1, chiar dacă denumirea școlii și profilurile acesteia au fost într-o continuă schimbare. În anul 1979, Liceul nr.1 fuzionează cu Liceul nr.2, noua structură școlară numindu-se, până după Revoluția din decembrie 1989, Liceul nr.1. În anul 1991, instituția de învățământ se numește Grup Școlar Industrial Construcții de Mașini; acum se înființează primele clase de liceu în domeniul economic. Un an mai târziu, în 1992, apar primele clase de profil real (specializarea matematică-informatică), care, alături de clasele de la profilul tehnologic (servicii și tehnic), vor da structura cea mai atractivă a unității școlare. Școala își alege ca patron spiritual pe Alesandru Papiu Ilarian, de atunci și până astăzi, denumirea școlii fiind similară cu/exprimată simplu A.P.I. Grupul Școlar „Alesandru Papiu Ilarian” (din 1993), redenumit Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (din 2004), a devenit, grație generațiilor de absolvenți, dar și unui corp profesoral de elită, una dintre instituțiile fanion ale învățământului liceal sălăjean. Iată o istorie bogată, concentrată în câteva rânduri.

La ceas aniversar, noi, „familia API”, am vrut să marcăm acest moment special din istoria școlii noastre, în ciuda contextului pandemic în care ne aflăm. Astfel, zilele de joi și vineri, respectiv 2 și 3 decembrie 2021, au fost dedicate acestui eveniment.

Joi, 2 decembrie 2021, în Cabinetul de matematică „Ioan Mocan”, a avut loc un eveniment de suflet la care au participat, cu prezență fizică și online, foști directori și directori adjuncți, alături de actuala conducere a școlii. Este vorba despre o ediție specială a „Serilor Culturale API” – emisiune moderată de doamna profesoară Ana-Maria Mureșan și de domnul profesor Mirel Matyas. La întâlnirea de suflet, intitulată „Punți peste generații”, au participat doamnele profesoare: Simona Crișan (director 2007-2012), Doina Popa (director adjunct 2002-2005), Olimpia Paul (director adjunct 2001-2011), Daniela Flavia Gozman (director adjunct 2014-2015), Flavia Negrea (director adjunct 2011-2015 / 2015-2021) și domnii profesori: Ioan Lung (director adjunct 1980-1984 / 1990-1994 și director 1994-2007 / 2012-2020), Florinel Paul (director adjunct 1984-1990 / 1990-1992) și Ioan Țifrea (director 1987-1990). Actuala conducere a școlii ne-a onorat cu prezența – doamnele profesoare Alina Cozac (director) și Maria Mada (director adjunct). Într-un cadru nonformal, dar încărcat de emoție, cei prezenți au depănat amintiri din perioada în care s-au aflat la conducerea școlii și au transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 75 de ani de existență a școlii.

Tot cu această ocazie, au fost vernisate două expoziții ce vor putea fi vizitate în Cabinetul de matematică ”Ioan Mocan”. Una dintre expoziții, intitulată „API în presa locală”, realizată de prof. Mirel Matyas, se vrea a fi un arc peste timp. Au fost expuse articole de ziar în care apar referiri la școala noastră. Au fost consultate arhivele ziarelor: Năzuința, Magazin Sălăjean, Graiul Sălajului, Sălăjeanul, Sălajul Pur și Simplu, ZTV și Radio România. Le mulțumim, pe această cale, tuturor reprezentanților presei, care ne-au promovat, de-a lungul anilor, activitățile. Mulțumiri speciale domnului Daniel Mureșan – directorul ziarului Magazin Sălăjean pentru generozitatea cu care mi-a pus la dispoziție arhiva ziarului. Cealaltă expoziție, intitulată „Din lucrările noastre”, realizată de doamnele profesoare Zinia Matyas și Flavia Negrea, prezintă o parte din publicațiile școlii: cărți scrise de profesorii Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, reviste ale școlii, albume omagiale, lucrări ale elevilor etc.

Vineri, 3 decembrie 2021, în cadrul Consiliului de Administrație, au fost evidențiați colegii noștri, din cadrul personalului nedidactic: Gergely Erno, Neluțu Tomole, alături de domnul administrator Nagy Iosif.

În Centrul Expozițional API, colegii noștri au pregătit două expoziții interesante. Prima dintre ele, intitulată „Încă o filă în povestea API. 75 de ani”, conține o multitudine de imagini grăitoare și o mulțime de gânduri scrise de elevii școlii noastre. Expoziția a fost realizată de colegele noastre, doamnele profesoare Daniela Ardelean, Aniela Lung, Cristina Hossu, Monica Rusan și Mihaela Sălăjan. A doua expoziție, „Pași în trecut, pași în viitor”, realizată de doamnele profesoare Sabou Manuela și Klara Alexuțan, reușește să aducă în atenția vizitatorilor elemente ce țin atât de trecutul școlii (fotografii, lucrări realizate de către elevi, materiale didactice folosite în urmă cu 30-40 de ani), cât și de prezentul și de viitorul acesteia (materiale realizate prin imprimare 3D). Au fost expuse, printre altele, locomotiva realizată înainte de Revoluție de către elevii școlii, dar și placa montată la aniversarea de 50 de ani.

O activitate inedită, „API Wall of Fame”,  a fost cea coordonată de colega noastră, doamna profesoară Denisa Spătar. Un banner cu ”palme” galbene și albastre, în conturul textului API 75; palma, ca metaforă a muncii dascălilor care au trudit în această școală pe parcursul a 75 de ani. Cu toții, ne-am lăsat amprenta pe acest banner.

La ora 13, într-un careu festiv, plin de culoare, doamna director Alina Cozac și domnul profesor Claudiu Crișan au prezentat un moment coregrafic prin care elevi ai claselor a X-a (A, B și C) „au scris” cu trupurile lor 75 API. În ciuda vremii mohorâte, zâmbetele elevilor și ale profesorilor noștri, dar și mulțimea de baloane în culorile școlii, galben și albastru, au reușit să aducă lumină și culoare. La careul festiv, au participat și au luat cuvântul următorii invitați: doamna prof. Anca Făgărași – director al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău, în calitate de fost elev și actual profesor titular al școlii și domnul prof. ing. Ungur Avram, inspector școlar, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj. Mesajul omagial al elevilor a fost transmis de domnișoara Sabou Flavia, elevă a clasei a XI-a B. Doamna director prof. Alina Cozac a premiat elevii de 10 ai anului școlar trecut: Rac Andreea (XI A), Iov Ioana (XI D), Iancău Maria (XI F), Popa Laura (XI E), Mocan Georgiana (XI H), Gecan Denisa (X E), Modi David (X I) și Antal Maria Larisa (IX B).

În perioada următoare, activitățile dedicate acestei aniversări, alături de gânduri ale celor care fac parte din marea familie API își vor găsi locul în paginile cărții „API 75 – Gânduri la o aniversare”. Realizarea cărții, ce se vrea a fi una de suflet, este coordonată de doamna profesoară Zinia Matyas, în colaborare cu doamnele profesoare Ana-Maria Mureșan și Flavia Negrea.

„Vivat, vivat API! / Tu ești casa mea / Și, oriunde m-aș duce, / Rămâi în inima mea!”

Mirel Matyas

4 Thoughts to “Suntem împreună de 75 de ani”

 1. Dorin

  Felicitari, Mirel!

  1. Nu are rost sa comentezi aiurea

   Taci

 2. Andreea

  Felicitări API, un liceu minunat, o veritabilă călăuză în viața oricărui elev. Haideți la API, dragilor! Nu vă va părea rău!!

Leave a Comment