Subiecte la Evaluarea Naţională: elevii au avut de scris despre basm

Peste 2.000 de absolvenţi de gimnaziu din judeţul Sălaj înscrişi la examenul de Evaluare Naţională au susţinut luni, 22 iunie, proba la Limba şi literatura română.

La Evaluarea Naţională 2015, la proba de Limba şi literatura română, elevii au primit un text cules de Petre Ispirescu – „Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos, din care au avut de găsit antonime pentru pentru cuvintele: frumoasă, bucurie şi venea; explicarea rolului cratimei în secvenţa „încât p-aci era”; formularea a două idei principale din textul dat; transcrieri de cuvinte sau grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii; prezentarea în 30 – 50 de cuvinte semnificaţia unei secvenţe din basmul menţionat în care să se precizeze trăsăturile basmului şi respectarea numărului de cuvinte.

La subiectul numărul II elevii au primit un text dintr-un ziar, despre Sânziene, intitulat „Este ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. În baza textului, elevii au avut de îndeplinit o serie de cerinţe. Printre acestea  s-a aflat şi redactarea în 80-150 de cuvinte a unei naraţiuni în care elevii trebuiau să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare cu respectarea unei cerinţe.

De asemenea, una din cerinţele de la subiectul numărul II a fost următoarea: „Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate (bold) din secvenţa – Patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de Yves Saint Laurent”.

Examenul a început la ora 9, iar elevii au fost aşezaţi în bănci în ordine alfabetică, unul câte unul. În timpul examenului elevilor nu le este permis accesul în sala de examen cu ghiozdane, sacoşe, poşete sau alte astfel de obiecte, care urmează să fie depozitate într-o sală specială.

Candidaţii nu au voie să aibă în posesia lor telefoane mobile, cărti, sau alte mijloace electronice de comunicare sau de calcul, printre care şi toate dispozitivele care permit accesul la internet. Elevii care vor fi prinşi cu astfel de dispozitive în posesia lor vor primi nota 1 şi vor fi excluşi din examen. Evaluarea Naţională 2015 este supravegheată video.

 Evaluarea Naţională 2015 – calendar examene

Potrivit calendarului Evaluării Naţionale examene se desfăşoară astfel: 22 iunie – proba la Limba Română, 23 iunie – proba la Limba Maternă, 24 iunie – proba la Matematică, 26 iunie – afişarea rezultatelor, 6 iunie – Depunerea contestaţiilor, 27 – 29 iunie – rezolvarea contestaţiilor şi 30 iunie – afişarea rezultatelor finale.

Două cazuri speciale  în Sălaj

Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, din totalul din totalul de 2.133 de elevi înscrişi au lipsit 107 elevi, fiind prezenţi 2.026. L aprima probă nu s-au semnalat incidente,  desfăşurându-se în condiţii normale.

La nivelul judeţului, există două cazuri speciale. Este vorba despre un elev  din Centrul de Examen  – Şcoala Gimnazială Someş Odorhei, care susţine probele Evaluării Naţionale la Spitalul Judeţean Sălaj, ca urmare a unei intervenţii chirurgicale şi un alt elev din Centrul de Examen Şcoala Gimnazială “LucianBlaga” Jibou. Acesta din urmă a beneficiat de învăţământ la domiciliu  şi susţine probele la domiciliu.

Cei doi elevi sălăjeni susţin probele simultan cu toţi elevii din ţară. Evaluarea Naţională continuă marţi, 23 iunie 2015, cu proba la Limba şi literatura maternă, la care s-au înscris 438 de elevi.

Alte articole

One Thought to “Subiecte la Evaluarea Naţională: elevii au avut de scris despre basm”

  1. Stela

    Exclusiv pentru cei care vor bani! Oferim tuturor cel mai nou sistem de colaborare part-time la domiciliu! Castiguri garantate prin contract de comision! Activitatea este usoara si relaxanta! Oamenii au inceput deja sa castige bani! Cereti chiar acum mai multe detalii la adresa de email: tiberiu_rey@yahoo.com

Leave a Comment