Ștefan Inceu, singurul elev sălăjean premiat de Academia Română

Un număr de 21 de elevi şi studenţi performanţi au semnat la București, în data de 5 septembrie, documentele pentru primirea bursei de merit oferite de Academia Română pentru anul şcolar 2023 – 2024. La eveniment au participat Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, Ioan Dumitrache – secretarul general, precum şi membrii comisiei care a evaluat şi selectat candidaţii. Bursierii provin din toată țara, majoritatea vin din medii defavorizate sau din familii nevoiașe. Cu toate astea, ei sunt extrem de ambițioși și determinați să obțină rezultate cât mai bune la școală, în vederea unei vieți cât mai bune în viitor.

Încă din 2019, Academia Română derulează un amplu program educațional denumit „Academia Română în dialog cu tinerii”. Prin acesta se are în vedere sprijinirea şi promovarea olimpicilor din şcolile şi universităţile din România, precum și pregătirea unor intelectuali de elită.

Nouă elevi şi studenţi, care şi-au menţinut performanţele şcolare deosebite, primesc bursă de merit pentru al doilea an școlar consecutiv. Printre aceștia se numără și Ștefan Inceu, elev în clasa a XI-a la Liceul „Ion Agârbiceanu” din Jibou.

Cine este jibouanul Ștefan Inceu

Este un băiat modest de 17 ani, părinții locuiesc în localitatea Traniș, însă el stă împreună cu o mătușă la Jibou pentru a fi aproape de școală. Ambiția îl caracterizează. Are mai multe pasiuni, însă dintre toate sportul îl ajută să se concentreze și să-l țină mereu în priză, plin de energie. Atunci când vrea să se liniștească, cititul îl ajută mult. Elevul se gândește cu mult optimism la viitor, intenționează să urmeze studiile universitare, oscilând momentan între drept, medicină și psihologie.

Perseverența, cuvântul cheie pentru succes

Ștefan Inceu spune că tot ce avem noi mai valoros ține de perseverența de a ne urma visele și pasiunile. Cu toată modestia care-l caracterizează, elevul spune că „prin participarea la cele trei etape naționale, în acest an mi-am depășit limitele. Eu mă axez pe mai multe direcții de studiu, acesta fiind motivul pentru care academicienii au fost profund impresionați. Sunt mândru că am reușit. Mi s-a îndeplinit visul să particip la olimpiade, să arăt ce pot și să am șansa să reprezint Sălajul meu drag la competițiile la care particip. De acum încolo mă voi ambiționa și mai mult”.

Bursa Academiei Române

Ștefan Inceu ne-a declarat că „membrii comisiei au fost uimiți de performanțele mele, dar și de faptul că eu am rezultate deosebite în mai multe zone curriculare: pictură, geografie, literatura română, matematică”. Legat de faptul că el a reușit, pentru al doilea an consecutiv, să primească bursa academică de excelență, elevul spune că „nu e de joacă, noi trebuie să ne menținem la un nivel de excelență an de an, nu ne permitem să lăsăm niciun centimetru ștacheta mai jos”.

Elevul jibouan este decis să obțină performanțe deosebite și în anul școlar care acum începe, fiind conștient de faptul că dacă nu va avea rezultate notabile își va pierde bursa anul viitor. Banii de bursă pe care îi primește, 1000 de lei lunar timp de 10 luni, îl ajută să-și achiziționeze cele necesare pentru studiu. Cu privire la modul în care actualul sistemul de învățământ îl ajută și îl sprijină să devină din ce în ce mai bun, Ștefan Inceu este de părere că ar trebui „să încetăm să dăm vina pe ceilalți, pe faptul că sistemul nostru nu mai merge, ci trebuie să trecem la acțiune și să ne educăm. Aceasta va fi noua și adevărata reformă. Din câte observ, în prezent, tendința este de a fugi de educație. Iar un popor needucat este de fapt un popor ușor de manipulat”.

 

3 Thoughts to “Ștefan Inceu, singurul elev sălăjean premiat de Academia Română”

  1. […] Un număr de 21 de elevi şi studenţi performanţi au semnat la București, în data de 5 septembrie, documentele pentru primirea bursei de merit oferite de Academia Română pentru anul şcolar 2023 – 2024. La eveniment au participat Ioan-Aurel Pop – preşedintele Academiei Române, Ioan Dumitrache – secretarul general, precum şi membrii comisiei care a evaluat şi selectat candidaţii. Bursierii provin din toată țara, majoritatea vin din medii defavorizate sau din familii nevoiașe. Cu toate astea, ei sunt extrem de ambițioși și determinați să obțină rezultate cât mai bune la… Citeste mai mult […]

  2. Ioana

    Ar fi fraieri dacă ar rame in tara p…. ! Cr le oferă aceasta nație? Nimic!!! Un Iohanis, un Ciucă , un ciolacu, un câțu? Dacă ii iubesc … sa rămână !!! Ar avea numai de pierdut!!!

  3. Dorin

    Imi pare rau, dar aceasta tara cu oameni needucati in guvern (majoritatea), nu are nicio sansa fara tineri/oameni, educati! Vai de noi, cu acesti oameni fara caracter!

Leave a Comment