Spatiu de recreere pentru elevii de la CNS

Spatiu de recreere pentru elevii de la CNSIntors dintr-o vizita in Olanda, inspectorul scolar general Ioan Abrudan a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca sapte unitati de invatamant din Salaj vor primi, pana la inceputul anului viitor, mobilier si calculatoare donate de scoli olandeze prin proiectul Casa. Mobilierul nu este nou, dar starea lui este exceptionala si provine din unitati de invatamant olandeze care se comaseaza, a spus Abrudan, subliniind acelasi lucru si in ceea ce priveste cele 100-150 de calculatoare care vor fi aduse in scolile salaejene implicate in proiect. Saptamana viitoare, o echipa de muncitori a Inspectoratului Judetean Scolar (ISJ) Salaj va pleca in Olanda pentru a impacheta mobilierul si computerele in vederea transportarii lor in tara. Toate costurile aferente acestui aspect vor fi suportate de Kivanis – un club al oamenilor de afaceri din Olanda care sprijina dezvoltarea invatamantului.

Cu sustinere financiara din partea acestui club, Abrudan are in vedere amenajarea la Colegiul National Silvania (CNS) din Zalau a unui spatiu acoperit, care sa fie destinat petrecerii timpului liber de catre elevi (inclusiv a pauzelor). Pentru acest proiect, inspectorul scolar general va propune Consiliului de administratie al CNS acoperirea curtii interioare si transformarea ei, prin realizarea unor pereti din termopan, intr-o sala care sa includa un fast-food, mese, spatiu de recreere dotat cu ecran TV etc., modelul fiind preluat din Olanda, unde toate unitatile de invatamant au in incinta o asemenea locatie.

Tot ieri, Abrudan a oferit informatii referitoare la modalitatea de evaluare a proiectelor pentru granturile scolare, Salajul fiind unul din cele opt centre unde se realizeaza acest lucru. Evaluarea se va face incrucisat, adica proiectele intocmite de scolile salajene, precum si de cele din judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Maramures, Satu Mare si Bihor au fost trimise de ISJ Salaj la Brasov, inspectorii salajeni urmand sa evalueze proiectele primite de la centrul Hunedoara. Pentru a fi instruiti asupra modului in care trebuie analizate proiectele, saptamana trecuta s-a desfasurat la Targoviste un curs de instruire a inspectorilor evaluatori. Din Salaj, au aplicat pentru granturi 52 de unitati de invatamant, acestea putand obtine intre 7.000-15.000 de euro daca vor fi castigatoare.

Referitor la controalele care sunt asteptate la ISJ Salaj, inspectorul Abrudan a spus ca ele sunt firesti, iar amploarea mai mare decat in anii anteriori este cauzata doar de faptul ca in ultimul an institutia pe care o reprezinta a avut, in urma finantarilor obtinute de la Ministerul Educatiei, un exercitiu bugetar mai mare.

Legat de data de 1 mai, cand elevii vor fi scutiti de la cursuri, Ioan Abrudan a spus ca se asteapta luarea unei decizii la nivel national de catre Minister. In cazul in care autoritatile centrale vor lasa decizia la nivelul inspectoratelor scolare, elevii salajeni vor avea liber luni si marti, iar cursurile de luni vor fi recuperate in sambata din saptamana urmatoare.

Leave a Comment