Şi păduchii merg la şcoală

Zeci de elevi au fost depistaţi cu păduchi, diverse micoze şi angine, în urma triajului epidemiologic efectuat la începutul anului şcolar în unităţile de învăţământ sălăjene. Acţiunea, obligatorie la fiecare început de an şcolar, are ca scop depistarea copiilor cu afecţiuni infecto-contagioase, de la angine (roşu în gât), până la boli eruptive şi micoze, dar şi afecţiuni parazitare precum scabia sau pediculoza. Astfel, primele controalele efectuate, în mediul urban de medici şi asistenţi medicali şcolari, iar în mediul rural de medicii de familie, au scos la iveală aproape 140 de elevi sălăjeni, care prezentau diferite probleme de sănătate.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că au fost examinaţi 31.803 de copii dintre cei peste 38.000 înscrişi la cele 447 de unităţi de învăţământ din judeţ. “Conform rezultatelor centralizate la nivelul judeţului, dintre cei aproape 32.000 de copii examinaţi, au fost descoperite 138 de cazuri de angine, de boli diareice acute, pediculoză sau scabie. Mai exact, au fost depistaţi 115 copii cu angine, 21 de copii prezentând pediculoză, un caz de scabie şi un caz de boală diareică acută”, ne-a declarat Ligia Marincaş. Potrivit sursei citate, majoritatea cazurilor au fost identificate în şcolile gimnaziale şi grădiniţe. Din cele 21 de cazuri de pediculoză, cele mai multe au fost depistate în unităţile de învăţământ din mediul rural.
De asemenea, tot în perioada menţionată, reprezentanţii DSP Sălaj au recoltat zeci de probe din unităţile de învăţământ mai mari, pentru depistarea tulpinilor microbiene, precum streptococul sau stafilococul. Potrivit directorului DSP Sălaj, astfel de acţiuni au avut loc în două unităţi liceale din muncipiu. Este vorba de Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” şi Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai”. “Prin rotaţie, sunt alese în fiecare an două unităţi şcolare, unde colectivităţile sunt mai mari, iar riscul apariţiei microbilor este, implicit, mai mare. În acest fel investigăm colectivităţile de elevi pentru depistarea unor eventuale afecţiuni respiratorii şi împiedicarea răspândirii acestora. Controale sunt cuprinse în planul anual al programului naţional de sănătate publică. Astfel, în cele două licee au fost recoltate, în total, 164 de probe, rezultatele fiind negative. Nu a fost depistat niciun streptococ”, a precizat Ligia Marincaş.
Pe de altă parte, numărul copiilor depistaţi cu diverse probleme de sănătate a înregistrat o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când, în urma primul control au fost identificate peste 250 de cazuri de angine, pediculoză sau diverse micoze. Mai exact, au fost depistaţi 174 de copiii cu angine, nefiind cazuri de streptococ hemolitic, 40 de copii prezentând pediculoză şi 39 cu micoze diverse. Majoritatea anginelor au fost indentificate în şcolile gimnaziale, respectiv 90 de cazuri. La nivel de liceu, majoritatea cazurilor, respectiv 38 au fost identificate în mediul urban. Cazurile de pediculoză au fost identificate în şcolile din mediul rural.

Alte articole

One Thought to “Şi păduchii merg la şcoală”

  1. cetatean

    Pai aceeasi apa de Varsolt data pe nimica la Compania de apa CLUJ-NAPOCA costa mai mult.Si atunci de unde bani de apa pentru baie?Si unde-i apa de Gilau?Si pute si noua canalizare de-ti muta nasul.Sunt curios cand se va intampla cu conductele de apa potabila si canalizare ce s-a intamplat cu conducta de transport agent termic.Adica zalauanii sa nu o poata folosi.

Leave a Comment