Şcoli controlate de inspectorii şcolari în urma unor reclamaţii

Acte de indisciplină ale unor elevi, nemulţumiri ale unor părinţi sau ale unor dascăli s-au numărat printre cauzele care au determinat efectuarea de inspecţii în şcolile sălăjene, altele decât cele prevăzute în calendarul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. Cele mai multe astfel de acţiuni au avut loc în primul semestrul al anului şcolar precedent, respectiv nouă cazuri. Potrivit raportului privind starea învăţământului sălăjean pentru anul şcolar 2014 – 2015, prezentat săptămâna trecută de către Maria Pop, inspector şcolar general, inspecţii şcolare pentru soluţionarea unor reclamaţii, sesizări sau conflicte au fost, în total, 11, din care şase au avut loc la unităţi de învăţământ din mediul urban, iar cinci în mediul rural. Astfel, două sesizări, depuse de un părinte, au vizat acte de indisciplină ale unor elevi ai Şcolii Gimnaziale „Porolissum” Zalău. Tot nemulţumiri ale unor părinţi au generat inspecţii şcolare şi la şcolile gimnaziale „George Coşbuc” din Zalău şi „Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei.
În urma reclamaţiilor sau sesizărilor, au mai fost inspectate, în anul şcolar precedent, şi unităţile de învăţământ: Şcoala Gimnazială Nr.1 Cizer, Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda, Şcoala Gimnazială Giurtelecu Şimleului şi Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei.

Învăţător sancţionat cu cinci la sută din salariu
Dacă în majoritatea unităţilor de învăţământ, care au fost inspectate în urma sesizărilor, s-au stabilit o serie de măsuri, într-o singură situaţie, inspectorii şcolari au decis şi aplicarea unor sancţiuni. Este vorba de un incident petrecut, în luna octombrie a anului 2014, la Liceul Tehnologic Nr.1 Gîlgău, între un elev şi un dascăl, de la învăţământul primar. Potrivit reprezentanţilor ISJ Sălaj, totul s-a petrecut în timpul orei de matematică şi a fost adus la cunoştinţă de către directorul unităţii liceale. Din spusele acestuia, băiatul s-ar fi plimbat prin clasă, printre bănci, deranjându-şi colegii, după care, la un moment dat, a şters tot ce era scris pe tablă. „Învăţătorul l-a lovit, într-adevăr, cu un liniar de plastic, însă nu ştim încă cât de gravă a fost lovitura. Băiatul are o vânătaie pe frunte, însă celelalte cadre didactice susţin că o avea de câteva zile”, a explicat, la momentul respectiv, inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.
În urma anchetei inspectorilor şcolari, pe lângă o serie de măsuri, s-a decis şi sancţionarea învăţătorului, respectiv cu cinci la sută, lunar, din salariul de bază, se arată în raportul privind starea învăţământului sălăjean pentru anul şcolar 2014 – 2015.

Alte articole

One Thought to “Şcoli controlate de inspectorii şcolari în urma unor reclamaţii”

  1. Nelu

    Va să zică un elev handicapat se plimbă hebereu prin clasă şi este sancţionat învăţătorul !!!! Iată de ce cred că vor fi desfiinţate inspectoratele !

Leave a Comment