Rulmentul viitorului a fost proiectat la Zalău, de către elevi ai Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”

Echipa Colegiului Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” formată din elevii Răzvan Tișa, Alexandru Contraș și Darius Sacota, coordonați de profesorii Rus Ana-Maria și Lazăr Stăncuța și având-o ca profesor colaborator pe Matei Cristina, a participat zilele trecute la concursul ,,Premiile CFA” ediția a V-a, organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj și Sibiu pentru regiunea de N-V a țării.
Echipa a reușit performanța ca la secțiunea industrie auto să obțină primul loc, cu punctaj maxim de 100 de puncte, fiind singura echipă care a reușit această performanță, câștigând detașat față de restul echipelor, cu proiectul ,,Rulmentul viitorului”.
În cadrul proiectului elevii au realizat un videoclip de tip “scurtmetraj” bazat pe animații 3D în limba franceză, în care au prezentat rulmentul în evoluția sa: trecut, prezent și viitor, lucrarea fiind cea mai apreciată de anul acesta la CFA.
Echipa a reușit să impresioneze juriul prin creearea unui concept de rulment al viitorului, un rulment electromagnetic, bazat pe principiul levitației magnetice prin care forța de frecare este eliminată, fapt ce duce la creșterea vitezei, eliminarea uzurii și riscului de blocare, dar și la creșterea semnificativă a fiabilității în timp. În plus, circuitul electric al acestuia poate fi alimentat de la celule fotovoltaice, rulmentul electromagnetic fiind destinat în principal automobilelor electrice care vor fi din ce în ce mai numeroase în viitor și vor fi folosite în special în „orașe inteligente”.

Leave a Comment