Reînceperea școlii – bucuria elevilor vs. calvarul părinților

Florina Man

Cunoaștem cu toții că învățământul românesc este gratuit. Cu toate acestea, părinții sălăjeni trebuie să facă săpături adânci în bugetul familiei, că băiețeii și fetițele lor, să poată avea condițiile optime performanței pe parcursul anului scolar. Excludem activitățile extra-școlare, la care elevii participă, tocmai în ideea de excelență.
Așadar, veniturile cu valoare medie, aferente lunii august, ale unei familii salajene, vor fi cheltuite într-o pondere de 30- 40%, pe rechizitele cele de toate zilele, dar și pe hăinuțele pe care copiii le vor îmbrăca… probabil întregul an școlar. De obicei, primează uniformele școlare sau, după caz, îmbrăcăminte cât mai adecvată participării la ore, urmate de ghiozdan, un stoc serios de caiete și echipament pentru un penar pretențios, că doar ghiozdanul trebuie “accesorizat” corespunzădor.
Bineînteles, urmează ședința cu părinții, unde, din nou, după caz și “gaz”, comitetul de părinți stabilește fondul clasei, pentru a susține școala cu materiale didactice de orice fel, precum și eventuale reparații iminente ale sălilor de clasă. Nu este sarcasm, ci adevărul pur a ceea ce se petrece în învățământul considerat de departe a fi unul gratuit pentru bogați și săraci, deopotrivă. Nu am menționat “pături sociale”, deoarece nu este tocmai o expresie potrivită, în situația actuală a României, ai cărei locuitori se împart în cele două grupe – cea de-a doua fiind preponderentă.
Voi efectua, în cele ce urmează un calcul estimativ, care va reprezenta “darea de mână” a părinților cu copii înscriși în școala elementară (clasele: Pregatitoare – IV.).
Prețul unui ghiozdan variază între 35 de lei, însă poate depăși 200 de lei, uniforma clasică pentru băieți costa în medie 150 de lei, iar uniforma clasică pentru fetițe costă între 85 și 100 de lei. Prețurile variază desigur, în funcție de calitatea materiei prime folosite pentru confecționare.
Dacă nu optați pentru un penar complet echipat, va trebui să alegeți cu grijă calitatea rechizitelor, din mii de produse: penar, stilouri, rezerve de cerneală, creioane grafice, creioane colorate, caiete, coperți, etichete, mapă, bloc de desen, acuarele, pensule, plastelină, siglă, radieră, ascuțitoare, coli albe și colorate, forfecuță… oooh… uite, cum se umple coșul și scade greutatea portofelului. Până acum, aproximăm a fi un total de 120 RON.
Ce ne facem totuși cu participarea la orele de sport? Eeeh, cu siguranță nu se vor desfășura în uniformă. Da, e clar, ne trebuie un trening și o pereche de pantofi sport, de multe ori “de firmă”, pentru care părinții fac deplasări în orașele mari, de pe langa Sălaj sau, după preferință, le achiziționează online (cu riscul de a comanda măsuri necorespunzatoare). Pentru echipament sportiv, mai adăugăm încă 200 de lei.
Tragem linie și calculăm (cost mediu): uniformă – 150 de lei, ghiozdan – 100 de lei, rechizite – 200 de lei, echipament sportiv -120 de lei. Total general – 570 de lei, pentru un singur elev. Câți copii de școală aveți? Interesant, nu?!
În consecință, dragi părinți (în special mamici), înarmați-vă cu nervi de oțel, cu carduri sau cash, pentru că nu toți comercianții sălăjeni sunt echipați cu P.O.S.- uri, dar acest subiect îl vom dezbate cu altă ocazie.
În speranța că am trecut în revistă majoritatea dilemelor cu care trebuie să vă confruntați an de an, vă urez mult spor la cumparaturi… și nu uitați: “copii mici – griji mici, copii mari – griji mari”!

One Thought to “Reînceperea școlii – bucuria elevilor vs. calvarul părinților”

  1. Anonim

    asa o fi… cand lucrezi la simex o firma fara profit

Leave a Comment