Reabilitarea Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, pe ultima sută de metri

Clădirea centrală a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) din Zalău va fi dată integral în folosinţă începând cu anul şcolar viitor. Anunţul a fost făcut de directorul unităţii liceale, Ioan Lung, la deschiderea Târgului Ofertei Educaţionale „Paşi în carieră”, care a avut loc miercuri, 15 mai. „Vă destăinui că ne gândim ca începând cu anul şcolar următor târgul să fie găzduit de clădirea centrală a Colegiului, situată pe strada Simion Bărnuţiu şi care are, acum, o lungime de 110 metri”, a declarat Ioan Lung.

De altfel, conform informaţiilor furnizate de reprezentanţii Primăriei Zalău, până în prezent, lucrările sunt realizate în proporţie de aproape 95 la sută. Momentan, se lucrează la finalizarea lucrărilor la corpul de legătura şi se execută o serie de amenajări exterioare. Termenul de finalizare al proiectului este 30 septembrie 2013. Potrivit municipalităţii, având în vedere că activităţile cuprinse în cadrul proiectului au fost realizate conform graficului, termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a liceului zălăuan va fi respectat.
Investiţia realizată la Colegiul Tehnic depăşeşte 10 milioane de lei. Sumă a fost obţinută de administraţia locală prin Programul Operaţional Regional, reprezentând cel mai mare buget alocat modernizării şi reabilitării unei unităţi de învăţământ în Zalău. Din valoarea totală, 8,3 milioane de lei reprezintă finanţare europeană nerambursabilă, contribuţia din bugetul local este de aproximativ 330.000 de lei, iar diferenţa de circa 2 milioane de lei este TVA (recuperabil, n.r.).
Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni. Astfel, au fost reabilitate şi modernizate corpurile A, B şi internat. În clădirea internatului, care are o capacitate de 85 de locuri, au fost amenajate grupuri sanitare moderne, au fost realizate zugrăveli, a fost schimbat acoperişul, iar tâmplăria de lemn a fost înlocuită de termopan. Corpul de legătură la care se lucrează în prezent va uni corpurile A şi B şi va avea parter şi trei etaje, totalizând 600 de metri pătraţi. În cadrul acestui nou corp de clădire a fost amplasat un ascensor între corpuri, astfel încât să le deservească pe toate. Printre lucrările realizate în cadrul proiectului de reabilitare se numără: refacerea în totalitate a termoizolaţiei, înlocuirea tâmplăriei, amenajarea curţii, refacerea aleilor pietonale, rigolelor şi construirea rampelor pentru accesul persoanelor cu handicap. De asemenea, în proiect este cuprinsă şi dotarea noului corp de clădire cu tot ceea ce este necesar în sălile de curs, precum şi dotarea unităţii de învăţământ cu softuri, 11 table inteligente, computere.

Leave a Comment