„Râde toată clasa” – concurs literar județean

În data de 25 octombrie 2019 s-a dat startul concursului literar județean „Râde toată clasa”, aflat la cea de-a XI-a ediție. Evenimentul cultural s-a desfășurat în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” pe baza proiectului implementat de către instituția gazdă în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, și s-a adresat elevilor din școlile gimnaziale cu predare în limba maghiară din județul Sălaj. Bugetul concursului a fost asigurat din finanțare nerambursabilă, aprobat și acordat de Consiliul Județean Sălaj.

Având ca scop să descopere, să sprijine și să promoveze tinere talente cu abilități artistice, concursul a intenționat să evidențieze importanța lecturii în dezvoltarea abilităților de comunicare și de formare a personalității, oferind un model de bună practică în vederea promovării competențelor dobândite în actul educațional. Concursul a stârnit și a câștigat interesul a 56 de elevi concurenți, veniți din 6 școli din județ (Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, Școala Gimnazială „Szikszai Lajos” Șamșud, Școala Gimnazială nr. 1 Borla, Școala Gimnazială nr. 1 Vârșolț, Liceul Reformat „Wesselényi” Zalău, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău), aducând literatura mai aproape de ei, abordând-o dintr-o prismă în care umorul este în prim plan. Dorind să clarifice și să promoveze consecvent un sistem de valori aflat în concordanță cu principii și atitudini comportamentale pe placul elevilor, competiția a reușit să îmbine cu succes utilul cu plăcutul.

Performanțele concurenților au fost supuse atenției unui juriu de specialitate condus de profesor Kovács Tünde, profesor de limba și literatura maghiară, membrii juriului fiind următorii: Szabó Erika –Ágnes, profesor logoped C.J.R.A.E Sălaj și Nagy Beáta Tímea, profesor în învățământul primar. Comisia a evaluat performanțele elevilor în cele trei secțiuni precizate în proiect: recitare poezie, poveste și scenetă, apreciind interpretările fidele și originale. Pentru a desemna câștigătorii, juriul a avut în vedere calitatea expunerii, adecvarea la subiect, caracterul persuasiv al prezentării, utilizarea corectă și adecvată a limbii maghiare în comunicarea orală, elemente de retorică a limbajului și încadrarea în timpul acordat prezentării. Fiecare concurent a primit diplomă de participare și premii în cărți.

Kósa Andrea

Leave a Comment