Punct și de la capăt, pentru proiectele Erasmus+ de la Liceul Tehnologic “Octavian Goga” din Jibou

Ultimii trei ani au însemnat tot atâtea proiecte Erasmus+ implementate în liceul jibouan. Două dintre ele s-au încheiat deja, iar cel de-al treilea, intitulat “Outdoor Learning – Real Learning!” se apropie de final. Astfel, în perioada 12-18 mai 2019, doi profesori și 6 elevi au participat la ultima mobilitate cu elevii, în Atena – Grecia. Timp de o săptămână, elevii și profesorii au avut ocazia să participe la o mulțime de activități educaționale, culturale, sportive și sociale. Acestea au cuprins vizite la Acropola din Atena, Muzeul Acropole, Muzeul Arheologic din Lavrio  și la Templul lui Poseidon din Sounio.

Pe parcursul celor cinci zile de activități, participanții au aflat despre istoria, cultura și sistemul educațional grec,a oferit elevilor ocazia de a conecta experiențele de viață școlară și cele din afara școlii, prin activitățile în aer liber care au fost organizate la materiile istorie, geografie, biologie, științe, educație fizică și sport, limba engleză. Aceste activități au îmbunătățit abilitățile participanților de a lucra în echipe într-un mediu internațional și de a-și dezvolta conștiința culturală și învățarea interculturală.

Ultima activitate în cadrul proiectului va avea loc in perioada 2-3 octombrie la Jibou, unde coordonatorii din școlile partenere în acest proiect co-finanțat de către UE, vor trage concluziile finale legate de de obiectivele si activitățile desfășurate în ultimii doi ani.

Acest lucru însă, nu înseamnă finalul poveștii Erasmus+ la liceul din Jibou, pentru că recent au fost publicate rezultatele selecției la proiectele K229 în domeniul educației școlare-proiecte de schimb interșcolar, iar Liceul “Octavian Goga” are două noi proiecte aprobate. Acestea se numesc “Click on e-CLIL” si “Reading for Life”, iar școlile partenere din cele două proiecte sunt   din Vilnius (Lituania), Tenerife (Spania), Barreirro (Portugalia), Barcelona(Spania), Velfjord(Norvegia), Felgueiras (Portugalia) și Litija (Slovenia). Valoarea totală a proiectelor este de 259.595 de euro, acestea se vor derula în perioada 2019-2021 și vor oferi șansa altor 38 de elevi din cadrul liceului să participe la mobilitățile care se vor desfășura între școlile participante.

Aceștia se alătură celorlalți 56 de elevi care au participat până acum la mobilitățile din cadrul proiectelor derulate, și plasează liceul din Jibou pe un loc onorat într-un clasament național al școlilor cu cele mai multe proiecte aprobate și implementate. Faptul că din 236 de proiecte intrate în competiție au fost aprobate 77, iar cele două proiecte depuse de liceul din Jibou se află în primele patru, arată calitatea acestora și munca depusă pentru scrierea lor. Toate acestea se datorează coordonatorului acestor proiecte, Melinda Nagy, profesor de limba engleza la Liceul „Octavian Goga” din Jibou.

Valoarea proiectelor Erasmus+ și eTwinning a fost recunoscută și pe plan național, fapt pentru care, în 20.09.2019, Institutul pentru Științe ale Educației a acordat premiul 3 pe țară domnișoarei Melinda Nagy, pentru calitatea deosebită a proiectului “Enriching Leisure Lifestyles for European Youth” și a modului în care a fost realizat acesta. “A fost o muncă continuă de 8-9 luni pentru a scrie aceste două proiecte, și chiar dacă asta a însemnat multe sacrificii, oportunitățile oferite acestor copii de a vedea atâtea locuri minunate, de a experimenta atâtea lucruri inedite, satisfacția pe care o vezi în ochii lor, modul în care îi influenteaza aceste proiecte și dorința lor de a transmite ceea ce au învățat, te face să mergi mai departe. Erasmus+, pe lângă faptul că îți oferă momente unice, chiar schimbă vieți și mentalitati”, ne-a declarat și coordonatorul proiectelor, prof.  Melinda Nagy.

Trebuie să mulțumim, în încheiere, tuturor celor care au contribuit la buna desfasurare a proiectelor Erasmus+ și să sperăm că aceste noi oportunități vor aduce același entuziasm și aceleași experiențe de neuitat pentru elevii și profesorii selectați în cele două proiecte care vor debuta în curând. Toamna acestui an se anunță plină de activități și de vizite ale oaspetilor din străinătate, la Liceul „Octavian Goga” din Jibou

Echipa de proiect

Alte articole

Leave a Comment