Profesorii sălăjeni cer păstrarea orei de latină

Cadrele didactice sălăjene propun păstrarea celor cinci ore de limba română, la clasa a V-a şi a orei de latină, la clasa a VIII-a, precum şi posibilitatea de a avea mai multe cursuri opţionale, pe arie curriculară. În urma dezbaterilor pe marginea celor trei variante privind modificarea planurilor-cadru la clasele V-VIII, întocmite de Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj a centralizat o serie de propuneri ale profesorilor din judeţ. Printre acestea se numără: modificarea şi descongestionarea programelor şcolare, reducerea numărului minim şi maxim de ore din planul-cadru la toate clasele, introducerea orelor de Consiliere şi orientare la toate clasele, introducerea disciplinei Tehnologia informaţiei şi comunicării, la toate clasele, creşterea numărului de ore la disciplina Limba şi literatura română, la toate clasele, creşterea numărului de ore la cursurile opţionale, adaptarea conţinuturilor la disciplina Educaţie tehnologică, elaborarea de programe şi manuale şcolare care mai întâi să fie implementate/pilotate în anumite şcoli, planurile- cadru să conţină şi referiri la învăţământul gimnazial în limbile minorităţilor naţionale.şi corelarea planurilor-cadru de la învăţământul gimnazial cu planurile-cadru de la învăţământul liceal. „Propunerile au fost centralizate de la Consiliile Profesorale ale Şcolilor Gimnaziale din judeţul Sălaj şi urmează să fie transmise, la Ministerul Educaţiei, de către Inspectoratul Şcolar”, a declarat marţi, 26 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. În ceea priveşte păstrarea celor cinci ore de limba română la clasa a V-a şi a orei de latină, la clasa a VIII-a, reprezentantul ISJ Sălaj a ţinut să sublinieze faptul că elevii din clasa a V-a au nevoie de ceea ce altădată se numea ora de lectură, iar elevii de clasa a VIII-a trebuie familiarizaţi cu originea limbii şi a poporului român, respectiv cu latinitatea limbii române .

Alte articole

8 Thoughts to “Profesorii sălăjeni cer păstrarea orei de latină”

 1. Anonim

  Cel puțin la secția maghiara , la a5-a ,se impune păstrarea orei . a

 2. Stan

  Bagati granatica in scoli ca nu stiu tinerii sa scrie. Cei care conduc invamantul sunt dusmanii neamului.

 3. Zalauan

  Nu stiu scrie tinerii! Vai de capul vostru! Cine conduce invatamantul salajean? D-na aceea care face mereu greseli de ortografie? Nevasta senatorului analfabet?

 4. Parinte zalauan

  Se face latina in clasa a VIII-a? Cine spune asta? Cu cine sa faca latina elevii dintr-a VIII-a? Cu profesorii de latina care nu stiu nici macar 2 proverbe in latina? Stiati ca in loc de latina elevii din clasa a VIII-a fac limba romana?

 5. Parinte zalauan

  Cei doi, nici ei nu cred ce zic!

 6. Anonim

  Cândva sora cu limba latina, limba romana s a transformat in limba latrina. Vai de capul nostru, ne mănâncă analfabetismul si prostia! Ar trebui suplimentate acestenore, inclusiv cele de lb.romana. Nu doar „păstrate”.

 7. Anonim

  Pot sa fie cat de multe ore de limba romana daca profesorii de la catedra sunt cei care au picat bacalaureatul la aceasta disciplina. Sa nu uitam ca domnii directori sunt numiti cu delegatie (dedicatie), iar o mare parte din inspectori tot asa. Rusine sa va fie domnilor, ati facut praf multe scoli din cauza politicii.

 8. dd

  depolitizati dracului acest minister! pana si cartea stiinta si viitorul copiilor il manjiti cu interesele voastre abjecte si mizerabile. PSD, PNL sau ce dracu sa va ia mai sunteti, lasati copiii sa invete si iesiti odata din acest minister si de la conducerea de scoli, licee si inspectorate ca in afara de interesul de partid, altceva nu faceti niciodata! va uraste toata lumea, de la inspector si pana la celelalte functii, chiar nu realizati asta? Nesimtitilor!

Leave a Comment