Profesorii primesc (sau nu) banii de navetă tot de la primării

Profesorii primesc (sau nu) banii de navetă tot de la primării

Cadrele didactice navetiste care nu au locuinţă în localitatea unde predau şi cărora autorităţile locale nu le pot asigura o locuinţă beneficiază de decontarea navetei între localitatea de domiciliu şi cea unde lucrează. Acestea sunt prevederile unei noi măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ pentru aplicarea Legii Educaţiei înainte de 1 septembrie 2011.

Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial un document de instrucţiune privind decontarea navetei cadrelor didactice. Sindicaliştii din învăţământ spun însă că aceste modificări sunt preluate, de fapt, din vechea lege care reglementează decontarea navetei. Singura diferenţă faţă de vechile prevederi este că fondurile ncesesare decontării vor fi asigurate din finanţarea complementară, respectiv din sumele defalcate TVA, şi nu din finanţarea de bază. În mod normal, aceste prevederi trebuiau să fi apărut în articolele de lege înainte de adoptarea acesteia. Sindicatele chiar au solicitat introducerea acestor prevederi privind reglementarea navetei, însă Executivul a decis introducerea acestora ulterior, prin Ordonanţe de Urgenţă, a declarat preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Eusebiu Lehene.

Însă, potrivit acestuia, problemele sunt existente şi în actuala formă a prevederilor legislative adoptate de minister. La ora actuală, foarte multe cadre didactice din judeţul Sălaj care predau în alte localităţi decât cele de domiciliu trebuie să-şi plătească cheltuielile de navetă din salariu, întrucât primăriile nu le asigură transportul gratuit şi nici nu le decontează banii pe transportul până la şcoală. Inclusiv cadrele navetiste din municipiu nu şi-au primit contravaloarea cheltuielilor cu transportul încă din aprilie 2010, pe motiv că nu sunt fonduri pentru lichidarea acestor datorii.

Mai mult, în urmă cu aproximativ un an, am câştigat în instanţă acţiunile deschise împotriva Primăriilor Meseşenii de Jos şi Crişeni pentru achitarea navetei profesorilor. Însă, deşi sentinţele au fost definitive şi irevocabile, din ultimele semnale primite, nici până la această dată, cadrele didactice nu au intrat în posesia acestor sume, a declarat Lehene, adăugând că va continua acţiunile împotriva autorităţilor locale pentru recuperarea drepturilor legale ale dascălilor sălăjeni.

Conform noilor reglementări în vigoare, sarcina decontării navetei intră, ca şi până acum, în sarcina autorităţilor locale. Dacă între localitatea de domiciliu a navetistului şi locul său de muncă nu există mijloace de transport în comun, se decontează contravaloarea a 7,5 litri de benzină la 100 de kilometri parcurşi. În cazul în care mai mulţi profesori circulă cu un singur autoturism, decontarea se face numai proprietarului maşinii. În cazul în care există mijloc de transport în comun, dar personalul didactic preferă să circule cu autoturismul proprietate personală, urmează a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun.

Pentru a primi decontările, cadrele didactice trebuie să obţină documentele justificative, de la unitatea de învăţământ unde lucrează, că au efectuat transportul cu mijloace proprii şi că au fost efectiv prezenţi în şcoală, pe baza pontajului zilnic. Situaţia lunară în ceea ce priveşte necesarul de fonduri pentru decontarea navetei este transmisă autorităţii locale de către conducerea şcolii. De această sarcină se pot achita însă în funcţie de posibilităţile financiare.

Leave a Comment