Profesorii, din nou “taiati” la salarii

Profesorii, din nou “taiati” la salarii

Sindicalistii din Educatie ameninta din nou cu proteste, daca incadrarea personalului didactic nu se va realiza conform prevederilor Legii 221 din 2008, incepand cu 1 ianuarie, anul curent. Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, in urma cu cateva zile, Ministerul Educatiei a trimis o adresa inspectoratelor scolare din tara prin care impunea, la incadrarea personalului didactic, ignorarea hotararilor judecatoresti, stabilirea salariilor facandu-se dupa matricea de calcul salarial ce nu cuprinde majorarea de 33 la suta.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a declarat, ieri, ca are semnale din teritoriu in privinta incadrarii neconforme a cadrelor didactice. Semnalele primite din partea unor unitati de invatamant din judet arata ca incadrarea pentru luna ianuarie 2011 este inferioara celei din luna octombrie anul trecut, inainte de reducerea aplicata salariilor cadrelor didactice. Am solicitat astfel colegilor sindicali din judet sa-mi trimita fluturasii de salarii pentru lunile mentionate, pentru stabilirea masurilor ulterioare ce se impun. Daca intr-adevar exista, aceasta diferenta contravine masurilor adoptate prin lege de reprezentantii guvernamentali. Din punctul meu de vedere, Guvernul vrea sa ne amageasca si ne impinge din nou spre instantele de judecata, incercand astfel sa traga de timp, a declarat liderul sindical.

Potrivit acestuia, Legea 221/2008 prevede ca salariile profesorilor vor creste cu 50 la suta, lege votata cu ambele maini de aleșii nostri. Aplicarea legii a fost blocata de ordonanțe de urgența care, ulterior, au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei. Mai mult, in instanțe, sindicatele din invațamant au avut castig de cauza, hotararile judecatorești obligand angajatorii sa plateasca salariații conform legii. Guvernul a dat insa o noua ordonanța care amana plata diferențelor caștigate in instanta esalonat de anul viitor, respectiv in 2013 si 2014.

Liderii sindicali cer astfel ca drepturile salariale restante, aferente perioadei octombrie 2008 – decembrie 2010, sa fie acordate in anii 2011-2014, desi, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant: si aceasta esalonare a platii este abuziva. Acestia sustin ca, in cazul in care Guvernul va ignora aceasta solicitare si nu va emite un astfel de act normativ in urmatoarele 60 de zile, membrii de sindicat sunt decisi sa declanseze proteste la nivel national.

Posturi mai putine in invatamant

Nemultumirile sindicalistilor vizeaza insa mai multe aspecte din Legea Educatiei, cum ar fi: desfiintarea a 15.000 de posturi din invatamant, incepand cu data de 1 septembrie, reorganizarea concursului de titularizare la nivelul scolii, precum si modificarea ciclurilor de invatamant fara asigurarea infrastructurii necesare.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Salaj a declarat ca aceste reglementari adoptate prin Legea Educatiei Nationale, in vigoare la data de 9 februarie 2011, vor duce la distrugerea iremediabila a sistemului de educatie. Amintesc cateva argumente in acest sens: reducerea a cel putin 15.000 de posturi, incepand cu acest an, modificarea ciclurilor de invatamant, fara asigurarea infrastructurii necesare, precum si minimalizarea rolului cadrelor didactice in luarea deciziilor majore privind procesul instructiv-educativ, din cauza structurii consiliului de administratie al unitatii de invatamant prevazut de actuala lege. Mai mult, cei care vor absolvi noua clase vor fi aruncati pe piata muncii, ca muncitori necalificati. Concursul de titularizare la nivelul scolii va provoca haos in sistem, iar nedecontarea cheltuielilor de transport va reduce drastic veniturile cadrelor didactice navetiste, a declarat liderul sindical.

Printr-un comunicat de presa al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, liderii sindicali caracterizeaza Legea Educatiei Nationale drept un mare experiment asupra generatiei actuale, transformandu-ne pe noi toti – profesori, elevi, parinti – in simpli cobai de laborator. Potrivit informatiei de presa, conducerea FSLI a solicitat intalniri cu ministrul Educatiei, Daniel Petru Funeriu, precum si cu presedintele tarii, Traian Basescu, si premierul Emil Boc, pentru a discuta in privinta modificarilor aduse de Noua Lege a Educatiei si efectele sale. Intre timp, anunta ca va consulta membrii de sindicat in legatura cu formele de protest la care va recurge.

Leave a Comment