Problema socială – diplomele “Spiru” 2009, 2010, 2011 ID FR

În ultima vreme am primit de la clienţi emailuri cu notificări de la angajatori prin care le precizează că “dacă nu aduceţi diplomele până pe 04.10.2013 veţi fi daţi afară şi veţi plăti salariile primite”. Problema cea mai grvă din punctul meu de vedere este că sunt vizaţi absolvenţii din 2009, 2010, 2011 – FR, ID şi chiar li cei de la ZI şi chiar şi anii 2005, 2006, 2007, 2008.
Această măsură echivalează cu măsurile luate de Boc. Sunt vizate peste 60.000 de persoane.
Scandalul diplomelor de la Spiru Haret, izbucnit în 2009, este departe de a fi rezolvat, afectând în prezent inclusiv absolvenţii celei mai recente promoţii, dar şi pe cei din promoţiile vechi, indiferent de forma studiilor urmate. Ministerul şi Universitatea s-au acuzat reciproc, fără a fi avansată însă nicio soluţie concretă pentru rezolvarea unei situaţii care a căpătat accente grave, în contextul în care pune în pericol locul de muncă al foştilor studenţi.
“Ministerul Educatiei este în război cu Universitatea Spiru Haret de aproape cinci ani de zile şi nu a făcut niciun demers până la ora actuală pentru a media conflictul şi pentru a da o mână de ajutor studenţilor.”, afirmă avocatul Coltuc Marius.

Consecinţe foarte grave

Absolvenţii se află în situaţia de a fi daţi afară de la locurile de muncă pentru că nu au cum să demonstreze că au studii superioare, adeverinţa care ţine loc de diploma de licenţă fiind valabilă doar un an.
Problema s-a extins însă şi asupra celor care au diplomele, promoţiile vechi, 2005, 2006, 2007.
Peste 10.000 de absolvenţi ai universităţii particulare “Spiru Haret” (USH), care au absolvit în 2009 cursurile la distanţă (ID) şi cu frecvenţă redusă (FR), şi-au câştigat diplomele de licenţă în instanţă, până acum, potrivit datelor publicate marţi de Cabinetul de Avocatură Coltuc.
Plângerile depuse în instanţă de foştii studenţi ai Universităţii ”Spiru Haret”, ale căror diplome au fost blocate în 2009, şi judecate de Curtea Supremă au fost soluţionate, 80%, în favoarea acestora, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, avocatul Laura Scutaru, colaborator al cabinetului de avocatură Coltuc din Bucureşti. În total, în ultimii ani, între 10.000 şi 15.000 de astfel de cazuri au fost soluţionate favorabil, a precizat avocata, citată de Mediafax. 1.000 de dosare noi în 2013 În 2012, numai în Bucureşti au fost depuse peste 40.000 de cereri în instanţă, iar în 2013 au fost deja înregistrate 1.000 de dosare, într-un dosar putând fi şi mai mulţi reclamanţi, a mai spus Scutaru. Din 2010, mare parte dintre absolvenţii din 2009 ai Universităţii “Spiru Haret”, la formele de învăţământ FR şi ID, a început să dea în judecată universitatea pentru că nu le-au eliberat diplomele de licenţă în 2010, primul dosar de care s-a ocupat C.A. Coltuc fiind soluţionat favorabil în 29 noiembrie 2012, potrivit avocatei. Scutaru a explicat că, iniţial, tribunalele şi-au declinat competenţa în aceste cazuri curţilor de apel, iar recursurile s-au judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ceea ce a dus la stabilirea unor termene de judecată foarte îndepărtate, dat fiind numărul mare de cazuri de pe rolul acestor instanţe. La 20 februarie 2012 însă, Curtea Supremă a decis ca tribunalele să fie prima instanţă competentă în aceste cazuri, iar recursurile să se judece la curţile de apel. Diplomele de licenţă a 50.000 de studenţi au fost blocate în vara anului 2009 de Ministerul Educaţiei, pe motiv că aceştia finalizaseră programe de studiu neacreditate ale Universităţii “Spiru Haret”.
(P) Av. Coltuc Marius Vicenţiu,
Casa de Avocatură Coltuc,
www.coltuc.ro
avocat@coltuc.ro

Alte articole

4 Thoughts to “Problema socială – diplomele “Spiru” 2009, 2010, 2011 ID FR”

 1. Anonim

  Măi Coltuc, ce nu înțelegi din faptul că nu aveau acreditare, cum prevede legea?

 2. Anonim

  Da ma dar atunci trebuia sa le restituie banii si……timpul pierdut

 3. dalas

  acel ministru a educatiei din aceea perioda ar trebui sechestrate toate bunurile pt ca astat pe scaun si a luat salaru cum fac toti si in prezent ,si inpuscati in cap sa nu mai iasa alte forme de gunoi

 4. Zălăuan

  Andronescu, zisă şi Abramburica, multe tâmpenii a făcut în cele 3 ministeriate, dar de data aceasta a avut dreptate.
  Nu se poate să stai în faţa calculatorului şi să dai examene, cică învăţământ la distanţă şi să obţii aceeaşi diplomă cu alţii care au fost „frecaţi” la examene de profesori universitari pretenţioşi.

Leave a Comment