Prima probă a Bacalaureatului, primul elev eliminat în Sălaj

Prima probă a Bacalaureatului nu a trecut fără un eliminat în judeţul Sălaj. Marţi, un absolvent de liceu a fost eliminat din sala de examen, deşi prima probă, cea de competenţe la Limba Română, este una uşor de promovat, fiind notată cu calificative, nu cu note.
Elevului, care susţinea proba de evaluare a competenţelor lingvistice, la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, i-a sunat telefonul mobil în timpul examenului, astfel că a fost imediat eliminat. Tânărul nu va putea participa la două sesiuni de Bacalaureat de acum încolo, cea care se desfăşoară acum şi următoarea.
Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, acesta este singurul incident petrecut în Sălaj în primele două zile ale probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, la care s-au înscris peste 1.800 de candidaţi. „Până la această oră s-a înregistrat o singură situaţie deosebită: la Liceul Mihai Viteazul, a fost eliminat din examen un elev pe motiv că i-a sunat telefonul mobil, pe care îl avea la el în momentul în care se afla în sala de examen, deşi li s-a comunicat candidaţilor că nu au voie cu telefon în sală. Astfel s-a hotărât eliminarea acestuia din examen”, a precizat Maria Pop, inspector şcolar general al judeţului Sălaj.
În schimb, dacă în prima zi a probei orale la limba şi literatura română aproape patru la sută dintre candidaţii înscrişi nu s-au mai prezentat la examen, în cea de-a doua zi, respectiv marţi, 9 iunie, numărul absenţilor a fost de trei ori mai mic.
Prima sesiune a Bacalaureatului din acest an a debutat luni, odată cu începerea probelor orale, prima fiind cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care s-a desfăşurat până miercuri, 10 iunie. În cadrul acesteia, candidaţii au avut de rezolvat două subiecte. La primul au răspuns la un set de întrebări despre un text la prima vedere, iar la cel de-al doilea şi-au expus opinia faţă de o temă dată.
Cea de-a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, se va susţine în perioada 10 – 12 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 15 şi 19 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc între 22 şi 26 iunie.
Probele orale sunt notate cu calificative, nu cu note şi nu sunt luate în calcul la media examenului. Cei care nu se prezintă însă la o probă de evaluare a competenţelor orale pică automat Bacalaureatul.
Pentru prima sesiune a Bacalaureatului, în Sălaj, s-au înscris 2.088 de candidaţi, din care 208 sunt din promoţiile anterioare.

Alte articole

Leave a Comment