Peste 600 de elevi din Zalău, ajutaţi să se orienteze în carieră

Un amplu proiect ce îşi propune explorarea opţiunilor şi resurselor personale ale celor cei circa 600 de elevi din clasele a VII-a de la şcolile gimnaziale din Zalău, prin metode moderne de consiliere în carieră, în scopul orientării şcolare şi profesionale va fi implementat de către Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean şi cele zece unităţi de învăţământ gimnazial din municipiu, cu sprijinul financiar al companiei TenarisSilcotub.
Proiectul intitulat „Motivaţi pentru carieră” se va implementa în perioada februarie-noiembrie 2017, şi a fost lansat miercuri, 22 martie, la Zalău, în prezenţa reprezentanţilor organizatorilor, a directorilor de şcoli, consilierilor şcolari, autorităţilor locale şi judeţene, dar şi a câtorva elevi şi părinţi ce vor fi parte din acest program.
„Prin intermediul programului ne propunem să-i ajutăm pe elevii claselor a VII-a să aleagă din punct de vedere educaţional şi profesional, astfel încât să nu fie nevoiţi să muncească nicio zi din viaţa lor. Ne-am gândit că ar fi frumos să mergem cu drag la muncă, să nu simţim povara şi nu se poate altfel decât dacă mergi cu drag, dacă simţi că ceea ce faci şi se potriveşte, se pliază peste interesele tale, peste valorile tale, peste trăsăturile tale de personalitate, peste toate resursele pe care tu eşti capabil să le mobilizezi”, a declarat, la conferinţa de lansare, Melania Gârdan, directorul CJRAE Sălaj.
Aceasta a mai spus că programul are ca scop evaluarea aptitudinilor, intereselor şi trăsăturilor de personalitate ale fiecărui elev din grupul ţintă, precum şi a opţiunilor şcolare şi profesionale ale acestora, în scopul autocunoaşterii, dezvoltării personale şi orientării optime la nivel şcolar şi profesional, în acord cu resursele personale. Activităţile programului includ consilierea individuală a elevilor şi părinţilor, alături de administrarea unor chestionare şi teste cu relevanţă în orientarea şcolară şi profesională.
„În urma acestui proiect, elevii vor învăţa să fie mai bine orientaţi, vor învăţa în primul rând să se cunoască mai bine, vor învăţa care le sunt caracteristicile personale şi le vor descoperi cu ajutorul nostru şi cu implicare şi sprijinul părinţilor, deopotrivă cadrele didactice”, a adăugat Melania Gârdan.
Directorul CJRAE Sălaj a adăugat că printre beneficiile proiectului se numără şi oportunitatea obţinerii în mod gratuit a unui „portofoliu digital”, accesibil de către părinţi, care conţine profilul personal al fiecărui elev – aptitudini individuale, capacităţi cognitive, trăsături de comportament, motivaţia pentru învăţare, relaţionare inter-personală, trăsături de personalitate şi rezultatul suprapunerii acestui profil cu domeniile profesionale, precum administrativ, financiar, tehnic, ştiinţă şi tehnologie, artă, servicii sociale. Rezultatele obţinute în urma activităţilor desfăşurate în cadrul Programului vor utile în vederea stabilirii traiectoriei educaţionale şi profesionale personalizate.

Leave a Comment