Peste 20.000 de elevi din judeţ vor mânca mere la şcoală

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri fondurile necesare pentru distribuirea gratuită a fructelor în şcoli. Fiecare elev sălăjean va primi, zilnic, câte un măr în valoare de cel mult 0,37 de lei.

Aproximativ 21.000 de elevi sălăjeni vor primi mere gratuite, pentru o perioadă de 85 de zile de şcolarizare, cu cinci zile mai puţin decât anul trecut. Guvernul a aprobat în cadrul şedinţei de miercuri, o hotărâre care vine să resusciteze Programul „Mere în şcoli”, alocând în acest sens, pentru anul şcolar în curs, peste 61 milioane de lei. Actul normativ mai prevede ca fiecare beneficiar să primească mere în limita valorii zilnice de 0,37 de lei.
După ce hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial, Consiliul Judeţean Sălaj va organiza licitaţia pentru desemnarea furnizorului.
Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli include, anul acesta, ca şi măsuri adiacente, şi activităţi prin care elevii să înveţe câte ceva despre producţia de fructe ori de legume. Sunt prevăzute, astfel, organizarea unor vizite în ferme pomicole ori legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente similare. De asemenea, şcolile vor fi încurajate să-i implice pe copii în activităţi de grădinărit, în urma cărora participanţii să fie recompensaţi cu premii.
„Prin hotărârea adoptată se urmăreşte încurajarea consumului de fructe în şcoli, precum şi crearea şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor de vârstă şcolară. De asemenea, această hotărâre va avea drept consecinţă stimularea producţiei interne de fructe”, se arată într-un comunicat al Guvernului. Programul „Mere în şcoli” se află în cel de-al treilea an de derulare.
În anul şcolar trecut, cei 21.036 de elevi sălăjeni din clasa pregătitoare şi din clasele I-VIII au primit 1,87 milioane de mere în cadrul acestui program, furnizarea fructelor în unităţile de învăţământ din judeţ fiind asigurate de către firma Zad Tiara SRL Arad, câştigătoarea licitaţiei organizate de către Consiliul Judeţean Sălaj. Valoarea totală a contractului a depăşit 504.000 de lei, fără TVA.

Alte articole

Leave a Comment