Numărul preşcolarilor şi al elevilor din Sălaj se diminuează alarmant

Numărul preşcolarilor şi al elevilor din unităţile de învăţământ din Sălaj scade de la un an la altul. În ultimii ani, numărul copiilor din judeţ s-a diminuat cu aproximativ 20 de procente. Cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în învăţământul preşcolar, urmat de cel gimnazial. Cel puţin aşa reiese din situaţiile comparative cuprinse în raportul privind „Starea învăţământului în judeţul Sălaj – anul şcolar 2014 – 2015”, prezentat miercuri, 21 octombrie, de către Maria Pop, inspector şcolar general, în cadrul întâlnirii cu directorii unităţilor de învăţământ, ce a avut loc în sala de şedinţe a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.
Motivele diminuării efectivelor de preşcolari şi elevi variază de la scăderea natalităţii până la abandonul şcolar din motive financiare. Astfel, potrivit statisticilor întocmite de ISJ Sălaj, dacă în 2010 – 2011, în grădiniţele sălăjene erau înscrişi 9.145 de preşcolari, în 2014 – 2015 numărul acestora era cu aproape 1.600 mai mic. Anual, numărul preşcolarilor s-a diminuat cu circa câteva sute. O situaţie asemănătoare este întâlnită şi în învăţământul gimnazial, unde, începând din anul şcolar 2010 – 2011 numărul elevilor este în scădere. Astfel, dacă în 2010 – 2011, 10.257 de elevi urmau cursurile gimnaziale, în anul şcolar 2014 – 2015, numărul acestora a ajuns la 9.652.

În ultimii opt ani, numărul elevilor a scăzut cu 6.000
O soluţie pentru diminuarea reducerii numărului de copii ar fi îmbunătăţirea relaţiei dintre şcoală şi comunitate. Concluzia îi aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc. Prezent miercuri la întâlnirea cu directorii, şeful administraţiei judeţene a declarat că, din 2007 până astăzi, numărul elevilor beneficiari ai programului „lapte-corn” a scăzut cu 6.000, echivalentul a două comune cu populaţie peste medie din judeţul Sălaj. „O să spuneţi că nu are nicio legătură cu şcoala. Pentru o comunitate cum este cea din Sălaj, menţinerea tinerilor este o problemă de supravieţuire, menţinerea celor care termină şcoala într-o proporţie cât mai mare în aşa fel încât ei, la rândul lor, să poată să diminueze acest proces dramatic de scădere a populaţiei. Dacă nu există o legătură între autoritatea locală, cea judeţeană şi şcoală şi abandonul şcolar rămâne o problemă pe care o constatăm cu toţii, dar nu-i dăm de capăt”, a declarat Marc. În opinia sa, există posibilităţi de a îmbunătăţi această relaţie între comunitate şi şcoală în aşa fel încât această reducere dramatică a numărului de copii să poată fi diminuată, dacă nu stopată, şi să existe şi o perspectivă în care şcoala poate fi un actor important. „Performanţele şcolii, până la urmă, dincolo de ceea ce faceţi dumneavoastră – şi faceţi foarte bine, înseamnă şi o integrare socială a celor care termină şcoala”, a mai spus preşedintele CJ Sălaj. De asemenea, reprezentantul administraţiei judeţene a subliniat că este necesar ca programa şcoală să fie adaptată în funcţie de necesităţile mediului de afaceri şi nu invers, pentru a da posibilitatea tinerilor să se angajeze la terminarea şcolii pe plan local.

2 Thoughts to “Numărul preşcolarilor şi al elevilor din Sălaj se diminuează alarmant”

  1. Daniela

    Recrutam persoane de diferite virste dar care au citeva lucruri in comun si anume : disciplinate,responsabile,ambitioase,interesate in dezvoltarea personala,care invata mereu lucruri noi dar bune , care sunt si stiu sa arate seriozitate ,care au un vis mai mare decit obstacolele care pot aparea pentru ca aceasta le va da putere sa lupte mereu si mereu pina ajung sa-l vada implinit .Oameni care nu fac parte din multime desi traiesc in multime . Oameni care stiu ca persoanele cu o minte inchisa la orice subiect rareori reusec . Astfel de oameni recrutam ,invatam ,pregatim ca sa faca parte dintr-o echipa puternica care sa actioneze ca un singur om . Intelepciunea se afla la cei batrini ,dar si tinerii pot invata de la ei ca sa aiba succes .
    Nu acum veti incepe sa cistigati. Cel mai devreme la sfirsit de 2015 inceput 2016 . Nu toti veti trece testul sa faceti parte din echipa . Doar cei mai buni .O lupta mare , o biruinta mare , o bucurie si o rasplata pe masura ! Ai posibilitatea sa te testezi ,sa inveti , sa lupti si sa vezi daca vei face parte din echipa sau te vei intoarce in multime sa-ti plingi de mila . Scrie pe email : projectdaniela@gmail.com

  2. Anonim

    Dar paradoxal numarul profesorilor a crescut. Interesant.

Leave a Comment