Numărul beneficiarilor Euro 200 din Sălaj, în cădere liberă

Aproximativ 30 de elevi din judeţul Sălaj vor primi în acest an echivalentul sumei de 200 de euro, destinat achiziţiei de calculatoare. Lista beneficiarilor, publicată pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, cuprinde elevi care studiază la unităţile de învăţământ din Crasna, Ulciug, Treznea, Văleni, Derşida, Poiana Onţii, Şimleu Silvaniei, Cristolţ şi Poarta Sălajului.
Faţă de anul trecut, numărul beneficiarilor s-a redus la circa o treime, în ciuda faptului că plafonul de venit brut lunar pe membru de familie a fost indexat de la 150, la 250 de lei, în corelație cu indicele total de creștere a prețurilor de consum în anul 2018. În anul şcolar 2016-2017, 76 de elevi sălăjeni au intrat în posesia acestui ajutor financiar.

Programul “Euro 200” a demarat în 2004, obiectivele sale fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT&C.
Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus. În cei 14 ani de aplicare a programului „Euro 200”, au beneficiat de sprijin pentru achiziţia de computere peste 297.000 de elevi şi studenţi.

Leave a Comment