Monumentul Gnosis, inaugurat de Zilele Invatamantului Salajean

Monumentul Gnosis, inaugurat de Zilele Invatamantului SalajeanMonumentul Gnosis, dedicat tuturor celor implicati in procesul de invatamant si realizat la initiativa Inspectorului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, a fost inaugurat la finele saptamanii trecute, la Zalau. Manifestarea, ocazionata Zilelor Invatamantului Salajean, a avut loc in prezenta oficialitatilor judetului, reprezentanti ai inspectoratului scolar, agenti economici, cadre didactice si elevi. Evenimentul a inceput prin sfintirea monumentului de catre episcopul Salajului, preasfintitul Petroniu, dupa care au urmat alocutiunile autoritatilor prezente.

Inspectorul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ca monumentul este unic la nivel national. Acest monument este inchinat scolii, ca o marturie a trecutului si a prezentului, fiind o raza de lumina spre speranta si viitor. Deopotriva, este simbolul inchinat activitatii din educatie si a celor care slujesc invatamantul din judet. A fost realizat prin donatii ale unitatilor de invatamant din judet si a Clubului Rotary din Zalau, a declarat, in cadrul evenimentului, Ioan Abrudan.

Realizatorul acestui monument este profesorul Sepsi Iosif, de la Liceul de Arta Ioan Sima din Zalau. Acesta a explicat invitatilor simbolistica, semnificatia care sta la baza constructiei monumentale. Obiectul pentru care ne-am adunat aici ne-a adus si o provocare dar si o satisfactie deosebita, fiind pus in fata unor probele deosebite, referitor la timpul de executie. Dar o compozitie monumentala aduce dupa sine probleme, dar si solutii pentru rezolvarea lor. Figura umana este realizata in contextul abstractului, dar portalul este unul simbolic. Am ales aceasta sintagma a gnosisului, gandindu-ma la institutia pe care o va patrona. Cunoasterea este un lucru esential pentru tineri si varstnici. Portalul este ceva prin care se poate trece si nu fara a lasa urme. Portalul, daca este inchis, ne pune diferite intrebari, dar dupa deschiderea orizontului cunoasterii, probelemele se pot privi altfel. Am ales figura feminina pentru a reprezenta simbolistica in cunoastere. Din timpurile stravechi, din Egiptul Antic, miticul personaj al cunoasterii sau al creatiei universale era Isis, pe urma, este vorba de intelepciunea Atenei, care a de-alungul secolului, de ce nu si a mileniilor, a suscitat dintotdeauna interesul celor care vroiau sa se edifice cunoasterii. Toata compozitia este una simbolica. Daca ne uitam la elementul transversal al portalului, am folosit embleme care se semnifice continutul rationalului si spiritualului in dezvoltarea personalitatii umane. Inscriptia de gnosis, care in sintagma romaneasca este gnoza, cunoasterea, trebuie sa fie embelmatica pentru institutia de invatamant sau o institutie care patroneaza unitatile de invatamant. In felul acesta am incercat sa incheg o compozitie monumentala care sper sa fie apreciata dupa munca si initiativa celor care au avut aceasta idee de a amplasa aceasta compozitie monumentala, a explicat profesorul Sepsi Iosif.

Monumentul Gnosis este amplasat pe spatiul verde din fata inspectoratului, avand o inaltime de 3,5 metri si reprezentand o invatatoare. Costurile pentru realizarea lucrarii s-au ridicat la valoarea de 15.000 de lei. Inspectorul scolar general a subliniat faptul ca donatiile scolilor sunt absolut benevole si monumentul s-ar fi putut realiza chiar fara acesti bani, insa s-a dorit ca statuia sa fie in acest fel cu adevarat reprezentativa pentru dascalii din Salaj, avand la baza si contributiile lor.

Leave a Comment