Lecţie de istorie „pe viu”, în Slovacia şi Polonia

Aproximativ 80 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” şi Colegiul Naţional „Silvania” au avut parte de o lecţie de istorie aparte, la finele săptămânii trecute, graţie unui proiect iniţiat de consorţiul din care fac parte cele trei unităţi de învăţământ. A fost vorba de o excursie, a cărui itinerariu a cuprins două localităţi din Slovacia şi două din Polonia, organizată în contextul în care în acest ani se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. „Proiectul, intitulat <<Istoria e lângă noi. Cunoaştem>>, a avut ca motto <<Cei care uită trecutul sunt condamnaţi să îl repete>>. De la Inspectoratul Şcolar am primi informaţia că anul 2015 ar putea fi declarat anul veteranilor de război, iar şcolilor li se recomanda să organizeze acţiuni în acest sens. Chiar de a găsi cimitire sau de a ajunge în cimitire cu morminte ale eroilor români pe care să le cinstească prin depuneri de coroane, prin îngrijirea lor etc. În acest context, am organizat o excursie, în care ne-am propus şi alte lucruri, dar în principal să vizităm patru localităţi al căror nume se leagă de acest eveniment şi anume două din Slovacia, Zvolen şi Banská Bystrica, şi două dintre lagărele nazismului din Polonia, Auschwitz şi Birkenau”, a explicat marţi, în cadrul unei conferinţe, Ioan Abrudan, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Zalău.
Conform spuselor sale, în oraşele vizitate, elevii zălăuani au depus coroane de flori, au intonat imnul eroilor şi pe cel României, au recitat câteva versuri legate de evenimentul menţionat, respectiv împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, dând dovadă de un comportament exemplar pe parcursul celor patru zile, în perioada 26-29 martie.
„Mă bucur că am avut ocazia de a călători alături de colegii mei şi de a vizita aceste oraşe. În opinia mea, prin intermediul acestui proiect, elevii au avut oportunitatea de a-şi dezvolta anumite valori şi atitudini, precum respectul faţă de trecut şi faţă de valorile umanităţii:cum ar fi dreptatea, democraţia, drepturile omului. Ceea ce m-a marcat într-adevăr au fost lagărele şi am realizat că în ciuda a ceea ce s-a întâmplat acolo nu trebuie să uităm sau să trecem nepăsători pe lângă greşelile trecutului pentru a nu ajunge în situaţia de a le repeta mai târziu”, a mărturisit una dintre elevele participante.
În ultima zi a excursiei, duminică, 29 martie, elevii au fost provocaţi la concurs. Mai exact, concurenţii au avut de răspuns unor întrebări formulate de către profesorii însoţitori legate „lecţia de istorie” la care tocmai au asistat. Câştigătorii au fost recompensaţi cu sume între 15 şi 30 de euro.

Alte articole

6 Thoughts to “Lecţie de istorie „pe viu”, în Slovacia şi Polonia”

 1. dana

  Foarte mulţi dintre oameni îşi blochează singuri accesul la această sursă infinită de putere prin gândurile lor de sărăcie, de îndoială şi de teamă, care împiedică afluxul de prosperitate în viaţa lor. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email stanciu.dana1965@yahoo.com

 2. Oare de ce mi se pare de prost gust

  Sa-ti faci poza in fata la Auschwitz?
  E ca si cum ti-ai fac poza la Poarta Iadului…
  Mi-e nu mi-ar veni sa ma uit prea des la o astfel de poza

 3. Tanti,draga lele....Asta de la 12:29.....

  Unde ai fi vrut lele,bade,sa-si faca poza?
  La Porolissum restaurant,unde s-a suspendat zama,pen’ ca nu au emis bon fiscal?
  Aia e!
  Cand esti mai prost decat prevede legea,nu poti intelege lucrurile subtile!

 4. Felicitari domnule Profesor Abrudan!

  Omul este masura faptelor sale!
  Ati facut o excursie reusita cu elevi reusiti!
  Functiile efemere,vin si trec,omul ramane insa!
  Valoarea consta in ceea ce faci si esti!
  Felicitari si la mai multe reusite de acest gen!

 5. Anonim

  Pupicuricii lui Abrudan n-au murit,inca mai traiesc…

 6. Anonim

  Domnule profesor pentru ideea d-voastra de a organiza astfel de lectii sincere felicitari si sunt convins ca elevii participanti s-au bucurat mult sa cunoasca adevarul istoric dureros pentru poporul roman .Multi eroi am lasat in tari straine Eu insa as dori sa stiu daca a-ti continuat lectia dupa sosirea acasa si daca elevii cunosc si cum a „recompensat”statul roman eforturile supraomenesti a generalilor care au condus armata romana ?????? Cati generali au construit socialismul cu lopata in mana mai ales la canal?

Leave a Comment