La Olimpiada Națională „Tinerii dezbat”, rezultate de excepție pentru elevii din Sălaj

Mai mulți elevi de la Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai Zalău și de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) au obținut rezultate de excepție la Olimpiada Națională de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat” și la selecția lotului României pentru Campionatul Mondial World School Debating Championships. Olimpiada s-a desfășurat în cursul acestei luni la Piatra- Neamț, iar județul Sălaj a fost reprezentat de două echipaje, câte unul pentru fiecare secțiune a olimpiadei  „Începători”, respectiv   „Avansați”. La secțiunea „Începători”, echipajul a fost format din Maria Opre, elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, Oana Georgiana Trifan, elevă în clasa a XI-a, profesor coordonator la etapa județeană, Lung Aniela de la Colegiul Tehnic API și Andrei Han, elev în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău (coordonați, la etapa națională, de profesor dr. Carmen Ardelean, de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău). Echipajul ce a concurat la secțiunea „Avansați” a fost format din Cristina Cîndea, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, profesor coordonator Călin Micle și Flavia Alexia Sabou și Alexandru-Ioan Cadar de la Colegiul Tehnic API, profesor coordonator Aniela Lung.

Peste 50 de echipaje participante la faza națională a Olimpiadei

La competiție au participat 57 de echipaje la secțiunea „Începători” și 43 de echipaje la secțiunea „Avansați”. În cadrul rundelor preliminare, echipajele au disputat patru meciuri, rezultatele obținute (victorii, numărul de voturi date de arbitri, punctajele pe meci) contând în clasamentul ce a permis accederea în etapa optimilor. Echipa „Începătorilor” a obținut un rezultat de excepție, reușind să se claseze pe locul al III-lea, la finalul preliminariilor, cu patru victorii din tot atâtea meciuri disputate, reușind să învingă echipajele din Cluj, Brașov, Bacău și București. Cu o victorie în optimi și cu o înfrângere în sferturi, echipa a obținut prima mențiune pentru Sălaj. Echipa „Avansaților”, cu două victorii și două înfrângeri, a ocupat o poziție meritorie, nereușind să se califice în optimi. Punctajele din rundele preliminare au stabilit și clasamentul pe vorbitori. La secțiunea „Vorbitori – Începători”, un rezultat remarcabil a fost obținut de elevul Andrei Han, de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău, profesor coordonator Carmen Ardelean, care a obținut locul 5, mențiune, din 171 de participanți, la 0,04 puncte de locul III. În plus, Andrei a obținut și cel mai mare punctaj „pe vorbitor”, la un meci, în etapa preliminariilor. „Această clasare l-a calificat pentru selecția lotului național al României, la Campionatul Mondial WSDC. În primul sfert al clasamentului vorbitorilor, s-a clasat și eleva Opre Maria, de la același liceu”, a precizat profesoara Carmen Ardelean. Echipajele au fost însoțite de profesoara Adonia Opriș de la Colegiul Tehnic API Zalău. Membru în Comisia centrală, ca arbitru-evaluator în etapele preliminare, optimi, sferturi și în finala secțiunii „Începători” și membru în Comisia de selecție a lotului național în vederea participării la Campionatul Mondial a fost profesoara dr. Carmen Ardelean de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău.

De precizat este faptul că „Tinerii Dezbat” este o Olimpiadă care contribuie la formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și la formarea și dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială.

One Thought to “La Olimpiada Națională „Tinerii dezbat”, rezultate de excepție pentru elevii din Sălaj”

  1. […] Mai mulți elevi din Sălaj de la Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai Zalău și de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) au obținut rezultate de excepție la Olimpiada Națională de argumentare,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment