La Colegiul API se fac afaceri murdare cu uniformele şcolare

Bătaie de joc pe banii părinţilor. Aşa se poate caracteriza situaţia actuală de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) din Zalău, după ce, la începutul anului şcolar 2012-2013, părinţii a peste 1.000 de elevi au dat bani pentru uniforme şi nici până azi aceştia nu au ajuns să le îmbrace.

Situaţia total neplăcută este confirmată deopotrivă de actuala conducere a instituţiei de învăţământ, de dascăli, dar şi de unii părinţi, care de voie, de nevoie au dat banii de uniforme – 280 de lei bucata. Potrivit unor informaţii furnizate de Ioan Lung, director al Colegiului Tehnic API Zalău, dar şi a unor profesori care predau în cadrul instituţiei, la finalul anului şcolar 2011-2012, vechea conducere, mai exact profesorul Simona Crişan a luat decizia ca elevii să poarte uniforme.Inţiativa s-a comunicat ulterior Comitetului de Părinţi şi astfel a început acţiunea de colectare a banilor. „S-a semnat un contract cu o firmă privată din Baia-Mare. Părţile contractuale au fost firma respectivă, în calitate de vânzător şi Comitetul de Părinţi în calitate de cumpărător, comitet care nu are nici un statut juridic, practic e…. Din start e un contract ilegal”, povesteşte actualul director. Potrivit acestuia, la momentul respectiv, la finalul lunii iunie a anului trecut, s-a hotărât ca banii de uniforme, respectiv 280 de lei de elev, să se acorde în trei rate. 50 la sută imediat după încheierea contractului, iar cealaltă diferenţă în două tranşe, după probă şi după aducerea uniformelor. „Vestă, fustă, cămasă, pantalon, sacou şi cravată verde. Aşa s-a decis, deşi majoritatea cadrelor didactice, dar şi elevii, nu prea a fost de acord cu această culoare verde. Până la urmă însă, s-a rezolvat şi acest aspect”, a adăugat directorul Lung.

S-a adunat avansul – peste două miliarde de lei vechi

Imediat după semnarea contractului, s-au adunat banii de la elevi, şi anume 50 la sută din valoarea unei uniforme. La începutul anului şcolar 2012-2013, reprezentanţii firmei din Baia Mare au venit la şcoală pentru probe, urmând ca în cel mai scurt timp posibil, mai precis la începutul lunii noiembrie 2012, uniformele să fie croite, pentru a putea fi purtate de elevi. Au venit trei persoane, reprezentanţi ai firmei respective şi au luat măsurile elevilor. (…) La scurt timp, uniformele au fost finalizate şi aduse aici. Surpriză! Toate aveau aceleaşi dimensiuni, unii şi-au ales diferite piese, iar alţii au rămas pe dinafară. Problema este că profesorii diriginţi, însărcinaţi de vechea conducere cu strângerea banilor mă întreabă dacă am noutăţi despre data livrării uniformelor. Unii chiar au refuzat să mai dezbată această problemă, le este jenă de părinţi”, a spus Lung.
La vremea respectivă când s-au „impus” aceste uniforme, un singur cadru didactic, dirigintele actualei XIII K, a refuzat ca elevii din clasa lui să dea aceşti bani, chiar dacă a stârnit dispute aprinse şi a fost mustrat de vechea conducere. „S-a impus! Asta-i clar! De voie, de nevoie, de jenă, toţi au dat bani de uniforme. Au fost, ştiu, situaţii în care părintele a doi elevi de la noi de la şcoală a plătit integral, în condiţiile în care salariul lui era de 500 de lei. Vă daţi seama? Eu, în calitate de diriginte, m-am impus şi nu am fost de acord cu această decizie a vechii conduceri”, a declarat profesorul. În prezent clasa XIII K este singura din instituţia de învăţământ unde toţi elevi poartă uniforme achiziţioante de la o societate privată din Zalău, contra sumei de 90 de lei bucată, preţ de două ori mic comparativ cu firma din judeţul Maramureş.

Două săptămâni până la finalul anului şcolar

Cu toate mai sunt aproximativ două săptămâni până la terminarea anului şcolar, pentru clasele terminale, elevii de la API, cu excepţia clasei XIII K, au rămas şi fără bani şi fără uniforme, situaţie pe care actuala conducere o confirmă. Chiar dacă s-au făcut sesizări în legătură cu această situaţie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, inspectorul şcolar Gheorghe Bancea spune că: „Am făcut verificări şi, legal, nu putem interveni. Contractul a fost semnat de Comitetul Părinţilor, care are statut juridic şi problema trebuie rezolvată de părinţi cu firma respectivă. Noi nu putem interveni în contabilitatea firmelor, numai a instituţiilor de învăţământ”, a precizat oficialul învăţămăntului sălăjean.
Pentru a afla de ce s-a hotărât ca uniformele elevilor de la API să fie confecţionate de o societate comercială din Baia Mare, când aproape toate unităţile de învăţământ din judeţ au semnat contracte cu firme specializate de la noi din judeţ, am încercat să luam legătura telefonic cu profesorul Simona Crişan, fostul director al API. Aceasta a declarat că decizia a fost luată de întreg Consiliul de Administraţie al şcolii, oferta de preţ fiind una foarte bună. „Decizia de a alege această firmă din Baia Mare nu a fost a mea. Am hotărât în Consliul de Administraţie, toţi, inclusiv elevii şi părinţii, au fost foarte mulţumiţi şi de preţ dar şi de piesele uniformei”, a declarat fostul director.

Firma din Baia Mare promite că va restitui banii

Pentru a afla în ce stadiu se află confecţionarea uniformelor cu pricina, achitate aproape integral, am luat legătura şi cu administratorul societăţii, Rodica Băgăceanu, din Baia Mare. Aceasta a declarat că, în cel mai scurt timp posibil, până la încheirea anului şcolar, toţi banii încasaţi de la elevii Colegiului API vor fi restituţi integral. „Cel mai probabil chiar în cursul acestei săptămâni. Ne pare rău că s-a ajuns într-o astfel de situaţie, însă şi noi la rândul nostru am colaborat cu o altă societate care fabrica aceste uniforme, societate care se află acum în insolvenţă. Ne pare rău că s-a ajuns aici, dar îi asigur că până la terminarea anului şcolar vom returna sumele încasate”, a precizat administratorul firmei.

Alte articole

12 Thoughts to “La Colegiul API se fac afaceri murdare cu uniformele şcolare”

 1. Nu cercetati prea adanc...

  ca cine stie peste ce veti da….
  Adica uniformele facute in Salaj au fost 90 de lei, la jumatate pret fata de cele din Baia Mare si fosta directoare spune ca pretul oferit de firma din Baia Mare a fost bun…
  Afirmatie cu miros de spaga sau licitatie aranjata politic (via PDL, in cazul de fata)…
  Organele abilitate ale Statului ar trebui sa intre putin in afacerile facute de fosta directoare cu cursurile tinute prin POSDRU (timp in care conducea scoala in absentia) sau licitatiile pentru lucrarile de investitii angajate la Colegiul API, asa poate se lamureste cum poti sa iti faci casa la Aghires, bugetar fiind, in cativa ani de zile…

 2. Dupa fapta si rasplata

  In sfarsit rahatul fostei conduceri iese la suprafata, oricat de adanc a incercat sa il ascunda…

 3. Anonim

  s.o gasit Lungu sa fie erou, da cand urla la elevi ca le scade nota la purtare daca nu dau banii de uniforme, atunci cum era?

  cu oameni ca lungu, hartia igienica este inutila pentru actualii sefi politici, la fel cum a fost si cand erau ceilalti

  cand esti catel t sa ai grija pe cine musti ca poate iti devine stapan intr.un viitor mediu sau LUNG….ce ironie involuntara!….

  1. Fost elev la A.P.I.

   Vad ca esti foarte informat domnule, dar daca directorul Lung ,,urla la elevi” cum se face ca, atunci cand a fost schimbat, elevii au facut doua zile greva de protest ? Ca sa nu mai vorbim ca nota la purtare se scade pentru cazuri foarte concrete ,specificate in Regulamentul Scolar si nu cum doreste directorul, deci nici intr-un caz pentru banii de uniforme !!! (iar elevii cunosc foarte bine Regulamentul Scolar fiindca li se prelucreaza anual).

 4. Anonim

  multa murdarie in invatamant in cealalta legislatura!

 5. Zălăuan

  Iată ce înseamnă să faci contract cu firme intermediare !
  În altă ordine de idei, Augusta, să ştii că până la finalul anului şcolar, pentru clasele terminale, mai sunt exact 3 săptămâni.

 6. Anonim

  Draga zalauanule,o saptamana in plus sau in minus mai conteaza?

 7. E lucratura viperei PDL-iste

  A semanat vant, acum culege furtuna…Se stie foarte bine cum a condus scoala si cine-i tinea orele, cand lipsea cu saptamanile din scoala…

 8. CARMEN

  PTR CEL SAU CEA DE LA ORA 7.53 DIN 10.05.2013 FOSTA DIRECTOERE NU SI-A FACUT CASA LA AGHIRES IN CEI 5 ANI DE CONDUCERE , A AVUT-O INAINTE , ARE SI CREDITE DESTULE NU VA UITATI DUPA MINCIUNI
  LUNGU DIN CE BANI SI-A FACUT CASA DIN CATE STIU NU MAI STA IN AP IN POROLISSUM
  DNA CRISAN SIMONA ESTE O DOAMNA IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTIULUI , LA LUAT PE LUNGU LA CONCURS IN 2007 A LUAT NOTA MULT MAI MARE DECAT SCUPUL TAU DE LUNGU CARE CA PROF NU E NU STIU CE DE CAPABIL NU PRICEPI O IOTA DE LA EL CAND PREDA
  DOCUMENTATIVA INAINTE DE A ADUCE ACUZATI GRAVE

  1. Profu de gramatica

   1. Lung sta in acelasi apartament de bloc ,deci nu ,,stii bine”,este un lucru arhicunoscut .
   2. Daca ti se pare logic ca un manager care a condus scoala 12 ani si intodeauna cu calificativul anual de ,,Foarte bine” sa fie luat la concurs de o candidata care nu condusese pana atunci nici o caruta ,ma rog. Chiar trebuie sa reamintim cum se dau ,,concursurile” in astfel de posturi, cand candidatul reusit se stie dinainte iar competenta principala e carnetul de partid ?
   3.Vad ca iti dai (cu ce autoritate) parerea despre competenta profesorului Lung, esti sigura ca esti cea mai indreptatita ? Nu de alta, dar a scrie ,,scupu” in loc de ,,scumpul” si, mai grav , ,,documetativa’ in loc de ,,documentati-va” (ah, cratima ne omoara) iti cam stribeste autoritatea de a te pronunta asupra competentei altora !
   P.S. Altadata incearca sa nu mai scrii cu litere mari, dai impresia ca urli,dar nu te face mai convingatoare !

 9. Anonim

  si pana la rma banii nu au fost restituiti si elevi au primit doar niste carpe care nu pot fi folosite….

 10. Mia

  O bataie de joc la adresa parintilor si elevilor a fost aceasta „afacere”.

Leave a Comment