Irina Kovacs, noul „secund” al ISJ Sălaj

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj are, începând din acest an şcolar, un nou inspector general şcolar adjunct. Este vorba de Irina Kovacs, profesor de biologie, care, până în prezent, timp de nouă ani, a ocupat funcţia de director al Liceului Reformat „Wesslenyi” Zalău. Instalarea noului inspector şcolar a avut loc luni, 2 septembrie, în sala de şedinţe a ISJ Sălaj, începând cu ora 9.

Prin ordinul ministrului, este numită prin detaşare în interesul învăţământului, începând cu 1 septembrie 2013, în funcţia de inspector şcolar general adjunct al ISJ Sălaj, Kovacs Irina, până la organizarea concursului de Ministerul Educaţiei Naţionale, dar nu mai târziu de de sfârşitul anului şcolar 2013-2014, iar catedra pe care aceasta este titulară va fi rezervată”, a explicat Gheorghe Bancea, inspector şcolar general.
Până în prezent, funcţia menţionată a fost ocupată de profesorul Ştefan Szabo. Întrebat care este motivul numirii Irinei Kovacs, Gheorghe Bancea a menţionat faptul că fostul inspector şcolar se află în perioada de pensionare, adăugând că alte motive nu se cunosc. „Este un ordin de ministru pe care trebuie să-l ducem la îndeplinire. Nu suntem noi în măsură să cerem lămuriri Ministerului Educaţiei asupra motivului numirii Irinei Kovacs în această funcţie. Dânsa va fi inspectorul şcolar general adjunct pe probleme de minorităţi. După cum stiţi, Ştefan Szabo se află în perioada în care dânsul trebuie să se pensioneze. Nu cunoaştem alte motive”, a precizat Bancea.
„Învestirea în funcţia de inspector şcolar general adjunct este o mare onoare, dar în acelaşi timp este o mare responsabilitate. Suntem puşi aici în slujba elevilor, a părinţilor, a cadrelor didactice din judeţ. Am foarte mare încredere în echipa managerială a ISJ Sălaj. Sunt convinsă că împreună vom face o foarte bună echipă, vom avea o colaborare execepţională şi împreună vom găsi cele mai bune soluţii pentru problemele inerente care se vor ivi”, a declarat Irina Kovacs.
Profesor de biologie, Irina-Elisabeta Kovacs a ocupat funcţia de director al Liceului Reformat „Wesselenyi” Zalău, începând din 2004 până în prezent, iar din 2006 ocupă şi postul de lector universitar doctor în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, filiala Sălaj. De asemenea, în 2012, aceasta a candidat din partea UDMR Sălaj la Camera Deputaţilor în colegiul Zalău.
Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Sălaj, scaunul de director al Liceului Reformat „Wesselenyi” va fi ocupat de Lajos Bara, profesor de matematică în cadrul instituţiei.

Ioan Abrudan, numit director la „Mihai Eminescu”
Noul an şcolar a adus schimbări şi la nivelul conducerilor unor unităţi de învăţământ din Sălaj. Potrivit lui Gheorghe Bancea, schimbările în echipele unităţilor şcolare nu sunt majore, comparativ cu alte judeţe. „La nivelul ISJ Sălaj au fost analizate funcţiile de directori, iar din totalul de 115 directori şi directori adjuncţi au fost operate doar trei schimbări”, a menţionat inspectorul sălăjean. Astfel, începând din acest an şcolar, profesorul Ioan Abrudan va ocupa funcţia de director al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Zalău, iar fostul director al unităţii şcolare, Mariana Meleg rămâne în echipa managerială, ocupând funcţia de director adjunct. „Ioan Abrudan este director începând cu 1 septembrie, iar Mariana Meleg şi Csilla Beczi sunt directori adjuncţi. Am considerat că prestigiul acestei unităţi de învăţământ trebuie să fie păstrat şi astfel a întărit echipa managerială”, a explicat Gheorghe Bancea decizia conducerii ISJ Sălaj.
De asemenea, tot din acest an şcolar, Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel” Jibou are un nou director. Fostul director, Ana Petriş a fost înlocuită cu Ioana Ţura, educatoare în cadrul instituţiei menţionate.
A treia schimbare, potrivit lui Bancea, a avut loc la Liceul Tehnologic din Surduc, unde a fost demis directorul adjunct, Mădălina Rus. „Directorul adjunct nu era profesor titular în învăţământ, iar pentru că Liceul Tehnologic din Surduc are un număr însemnat de profesori titulari am considerat legal şi normal ca postul de director adjunct să fie ocupat de o un cadru didactic titular în învăţământ”, a explicat inspectorul şcolar general.
De altfel, Gheorghe Bancea a ţinut să precizeze că atât directorii unităţilor de învăţământ cât şi inspectorii şcolari vor ocupa aceste funcţii până la organizarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale a concursurilor naţionale. „Probabil în aproximativ un an, un an şi jumătate Ministerul Educaţiei va demara concursurile la nivelul tuturor judeţelor atât pentru funcţiile de directori cât şi pentru cele de inspectori şcolari”, a încheiat inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj.

Alte articole

Leave a Comment