Investiţiile din şcolile sălăjene – în stand by din lipsa banilor

Stadiul investiţiilor care se derulează în unităţile de învăţământ este o problemă care dă bătăi de cap autorităţilor sălăjene. În timp ce conducerea Inspectoratului şcolar Judeţean Sălaj asigură că anul şcolar poate începe fără probleme peste tot, în ciuda unor lucrări aflate încă în desfăşurare, primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Berceanu, a declarat, vinei, în cadrul Colegiul prefectural, că starea de fapt nu este atât de roz cum se crede. “Sunt lucrări începute în 2006 – 2007, pentru care nu sunt bani. Sunt investiţii care trebuie finanţate din bani care vin de la Ministerul Educaţiei, prin ISJ, dar care efectiv nu sunt, nu au ajuns la şcoli. Ce facem? Noi, primăriile, nu avem bani pentru a termina aceste lucrări. Spre exemplu, la şcoala din Meseşenii de Sus au fost efectuate lucrări în valoare de 300.000 de lei, care nu au decontate încă şi mai trebuie realizate investiţii în valoare de 350.000 de lei. Situaţia este la fel şi în alte comune, eu vorbesc aici în numele tuturor primarilor. Sunt lucrări demarate şi rămase în stand by de 5 ani”, a declarat Sandu Berceanu.
Vizavi de acest aspect, inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea a declarat că se va informa în detaliu, iar prefectul Filonaş Chiş a insistat ca subiectul să fie reluat într-o altă întâlnire, întrucât este unul de importanţă majoră în contextul actual.

Cornuleţ cu lapte

Un alt subiect care a trebuit ajustat, pe ultima sută de metri, înainte de începerea noului an de învăţământ, este derularea Programului “Laptele şi cornul” în judeţ. Întrucât licitaţiile în vederea desemnării furnizorilor de produse nu au fost, deocamdată, încheiate, s-a luat decizia să fie prelungite contractele cu actualii furnizori, astfel încât elevii să aibă lapte şi cornuri încă din prima zi de şcoală. Ulterior, licitaţiile în acest sens vor fi definitivate în 6, respectiv 11 septembrie. La acelaşi subiect a fost adusă în discuţie şi problema depozitării acestor produse, până să fie consumate de copii, în judeţ existând 16 unităţi de învăţământ care nu frigidere ori spaţii dedepozitare corespunzătoare. Primarul Sandu Berceanu a atras atenţia că achiziţia frigiderelor de către administraţiile locale nu se loveşte de lipsa banilor, ci de faptul că, în prezent, achiziţiile publice sunt blocate la nivel naţional. Pentru a rezolva problema, prefectul Filonaş Chiş a declarat că această stare de fapt trebuie adusă la cunoştinţa Ministerului Educaţiei şi că trebuie făcute demersuri pentru a fi cumpărate frigidere acolo unde este nevoie.

Leave a Comment